Zakaj bi imel UHD televizor, če večina vsebin ni v UHD in jih lahko še dolgo ne bo?
Če kupuješ nov malo boljši TV, drugega kot UHD (4k) itak ni za dobit. Mogoče kakšni manjši modeli, ali pa stara zaloga.
Pa tudi 4k vsebin danes ravno ne manjka. Novi filmi praktično vsi v trgovine (pa tudi na pašnike, če se greš pirata...) prihajajo na BluRayjih tudi v 4k (vedno več tudi HDR oz DolbyVision). Trenutno je sigurno 400+ 4K BluRayev za dobit, kjer je slika vrhunska. Še več 4K vsebin imaš na Netflixu, Amazon Primeu, itd. pa konec koncu tudi YouTubeu. Na Netflixu je vedno več vsebin ne samo 4k ampak tudi HDR oziroma DolbyVision. Pa potem so tu še domače fotke, ki so v mojem primeru že dlje časa več kot 4K.
Jasno imaš kar nekaj vsebin, ki še niso 4K, predvsem pri live televiziji, pa še tam bo šlo počasi na boljše. Pri nas imajo operaterji res da zaenkrat 4k kanale z (vsaj meni) manj zanimivim contentom, so pa v tujini tudi razni prenosi fuzbala, F1, itd v 4k že realnost. Celo v Srbiji, kjer ima Športklub pravice za F1 imajo lepo formulo 1 v 4k . Ampak v kočni fazi tudi kvaliteten HD izgleda ok na 4K TVju, če nisi preblizu, za vsebine, ki danes pač še niso 4k.
Je pa res, da če TV ni dovolj velik glede na razdaljo, razlika med 1080p in 4K ne bo velika ali pa sploh opazna. Jaz priznam, da iz 3,5m na 65" opazim večjo razliko med slabim in kvalitetnim HD kot pa med kvalitetnim HD in 4K (ko direktno primerjaš se sicer vidi). Se pa hitro spremeni, če greš malo bližje. Dinamičem razpon je pa druga zgodba, ker lahko pride bolj do izraza ne glede na velikost in razdaljo.
Drugače bi pa z veseljem imel na tej razdalji (3,5m) večji TV, samo so OLEDi nad 65" nažalost še svinjsko dragi.
Kar se tiče samega predvajanja lokalne vsebine, je pa sigurno najbol komot NAS in predvajaš vse skupaj preko mreže.