Kakšne so razlike med televizijami

Scip

Pripravnik
24. mar 2018
46
1
8
Zdravo

Zadnje čase sploh ne sledim temu razvoju Tv-jev zato bi prosil, če mi lahko nekdo pojasni razliko med temi tv-ji, ki so sedaj na trgu:
4K ULTRA HD
SMART TV
OLED
QLED
SUPER UHD
HDR
ANDROID TV

Kaj priporočate za povprečnega uporabnika, zaslona 65""

Hvala

Scip

Pripravnik
24. mar 2018
46
1
8
Zakaj bi imel UHD televizor, če večina vsebin ni v UHD in jih lahko še dolgo ne bo?

Schime

Guru
22. nov 2008
1.979
769
113
Predvsem za igre (xbox, playstation), filme (NETFLIX, Partis :), itd), ker tv kupiš za naslednjih x let, ker so sedaj že skoraj vsi uhd.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.658
5.845
113
A pa dobiš UHD Smart Tv?

Skor vsi večji (nad 43") so smart TV. Roko na srce, edina dobra funkcija smart tvja pa je youtube in netflix app. Imaš pa že predvajalnike iz kitajske z androidom za 30 eur, ki imajo vse te funkcionalnosti. Le dva pilota boš takrat imel.

Marburg

Fizikalc
18. avg 2007
978
63
28
Teden ali dva nazaj sem omenjal vidno polje ocesa. . ... Proizvajalci in trgovci ze vedo, kako nategniti rajo z novimi kraticami in "tehnologijami". Enako velja za mobilnike (menjaj vsako leto ali se pogosteje press).

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
en izmed linkov z nasveti vodi na tole stran:
https://www.tomsguide.com/us/choose-right-tv-size,news-24708.html

Zdaj pa jaz ne vem... kavč je 4,3m stran, če sedim za jedilno mizo v isti liniji pa 6,5m stran. to je ko v kinu v prvi vrsti ali pa tenis gledati na tribuni. obračaš glavo... adijo pamet.

kako obračanje glave? mal pejt h kakšni kolegici,kjer so žebolj napredni in imajo tv kot se zagre pa udari debato z njenim možem in je to to. Pa da niso ravno v hoferju kupli tvja.
Moja ženka je imela iste predsodke....čez 14 dni pa potem prbije, sej bi lahko bila tudi večja...ja no šit šerlok. Večji je vedno bolje :evil:

luciano

Guru
3. okt 2011
1.852
853
113
MB
Ko smo nabavili TV 55 col, je bilo samo debata kako velik je....sedaj, ko smo se ga navadili, moja pravi, da bi lahko bil še večji....tako, da naslednji bo 65 ali več...gledamo ga z razdalje 3,2 - 3,3 m

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.403
485
83
::1/128
Zakaj bi imel UHD televizor, če večina vsebin ni v UHD in jih lahko še dolgo ne bo?
Če kupuješ nov malo boljši TV, drugega kot UHD (4k) itak ni za dobit. Mogoče kakšni manjši modeli, ali pa stara zaloga.

Pa tudi 4k vsebin danes ravno ne manjka. Novi filmi praktično vsi v trgovine (pa tudi na pašnike, če se greš pirata...) prihajajo na BluRayjih tudi v 4k (vedno več tudi HDR oz DolbyVision). Trenutno je sigurno 400+ 4K BluRayev za dobit, kjer je slika vrhunska. Še več 4K vsebin imaš na Netflixu, Amazon Primeu, itd. pa konec koncu tudi YouTubeu. Na Netflixu je vedno več vsebin ne samo 4k ampak tudi HDR oziroma DolbyVision. Pa potem so tu še domače fotke, ki so v mojem primeru že dlje časa več kot 4K.

Jasno imaš kar nekaj vsebin, ki še niso 4K, predvsem pri live televiziji, pa še tam bo šlo počasi na boljše. Pri nas imajo operaterji res da zaenkrat 4k kanale z (vsaj meni) manj zanimivim contentom, so pa v tujini tudi razni prenosi fuzbala, F1, itd v 4k že realnost. Celo v Srbiji, kjer ima Športklub pravice za F1 imajo lepo formulo 1 v 4k . Ampak v kočni fazi tudi kvaliteten HD izgleda ok na 4K TVju, če nisi preblizu, za vsebine, ki danes pač še niso 4k.

Je pa res, da če TV ni dovolj velik glede na razdaljo, razlika med 1080p in 4K ne bo velika ali pa sploh opazna. Jaz priznam, da iz 3,5m na 65" opazim večjo razliko med slabim in kvalitetnim HD kot pa med kvalitetnim HD in 4K (ko direktno primerjaš se sicer vidi). Se pa hitro spremeni, če greš malo bližje. Dinamičem razpon je pa druga zgodba, ker lahko pride bolj do izraza ne glede na velikost in razdaljo.

Drugače bi pa z veseljem imel na tej razdalji (3,5m) večji TV, samo so OLEDi nad 65" nažalost še svinjsko dragi.

Kar se tiče samega predvajanja lokalne vsebine, je pa sigurno najbol komot NAS in predvajaš vse skupaj preko mreže.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.960
1.840
113
Glede 4k si pomoje zelo optimističen, kar se naših operaterjev tiče. Po 10 letih še zdaj prodajajo HD kot sveto čudo, kasirajo ekstra, ogromno kanalov pa še sploh ni v HD.
Druga stvar pa je ja, kdo sploh loči med 4k in fhd. 90% ljudi pomoje ne

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.403
485
83
::1/128
Glede 4k si pomoje zelo optimističen, kar se naših operaterjev tiče. Po 10 letih še zdaj prodajajo HD kot sveto čudo, kasirajo ekstra, ogromno kanalov pa še sploh ni v HD.
Druga stvar pa je ja, kdo sploh loči med 4k in fhd. 90% ljudi pomoje ne
Jaz drugega kot HD na Telemachu ne gledam. Moj paket je imel sicer že prej vse HD kanale (kar jih pač ponujajo - 70+, vem da je še cel kup SDjev, ampak jih ne gledam...), če se ne motim pa na noben paketu na računajo več ekstra za HD. Jasno pa tudi tistih 7Mb/s (EON) ali tam do 12Mb/s na DVB-C za 720p/1080i H.264 stream še zdaleč ni isto kot 40Mb/s 1080p iz BluRaya. Imam sicer celo en 4k kanal, ampak mi ni ravno interesanten. Še vedno pa uživam v 4k iz BluRayjev, Netflixa, Amazonu Primea in drugih virov.