Kakšne polarizatorje kupit?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ja lohk daš tud reducirni obroček. To, da je primeren za širokoonik pomeni samo to, da je rob filtra tanek in se ga na fotki potem ne vidi. Širokokotni objektiv ima namreč zelo širok kot zajema, teleobjektiv pa ima precej ožji kot zajema, zato je rob filta lahko debelejši. Tak filter brez težav paše na 70-200, pri širokokotniku pa vseeno pazi, koliko imaš prednjo lečo izbočeno iz ohišnja. Na nekatere širokokotnike se filitrov sploh ne da montirati (razen kakega želatinastega, ki se uleže direkt na prednjo lečo.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Imam tri, vsakega za svoj objektiv. Heliopan, Cokin in Marumi in ne opazim med njimi nobene razlike. Edino le, kot je že stieber omenil, za širokokotni objektiv mora biti čim tanjši obroček. Sicer lahko pride do vinjetiranja. Sicer pa se da to v štacuni enostavno preveriti, po pošti pa pač malce rezkiraš. Če uporabljaš še zaščitno UV steklo, ga boš pri širokokotnem objektivu moral sneti dol.

Uporaba pa se vé. Vzame ogromno svetlobe. Faktor 2 ali celo 3x.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Ok, pravkar je prispel polarizator iz UK. Malo sem fotkal oblake, pa se mi ne zdi, da bi bila kakšna velika razlika med slikami z in brez. Razen to da vzame vsaj 2 full stopa svetlobe. Slika pa je v končni fazi skoraj enaka...
smile-1.gif

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Ja, sej to sem tut sprobu. Najprej je tista puščica bila točno zgoraj, nato pa sem obračal po 90° v levo. pol pa še brez. In vse mi zgleda isto. Da mi niso zdilali UV filtra, sam mal pofarbanga s črno tinto?
smile-1.gif

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Da ne bom smetil v drugi temi, štiri neobdelane fotke:

Spodaj desno je fotka brez filtra. Ostale tri so obračanje polarizatorja za 90°.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
hmm....pri nebu bi se moglo to zelo poznat. pri mojem so razlike zelo velike. objektiv ima zunanje al notranje ostrenje? ker če ti filter zavrziš in potem izostriš ti ga bo obrnilo

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Misliš, če se sprednji element pri fokusiranju obrača? Ne, to je slikano s 17-70 sigmo, ki ima tega fiksiranega.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Če hočeš, da bo imel polarizator kakršenkoli efekt na nebo, boš moral slikati pod kotom 90 stopinj glede na vpadni kot sončnih žarkov. Če si slikal tako, da je bilo sonce za tabo, ne pa ob strani, od polarizatorja sploh ne more biti učinka. Potem ti pač deluje kot običajni ND filter.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Točno tako. Eden glavnih učinkov polarizatorja je bolj zatemnjenem nebu. Da to dosežeš, se moraš postaviti tako, da je sonce na tvoji levi ali desni. Sicer bo učinek skoraj ničen (kar zadeva nebo, drugi efekti (refleksija ...) bodo še vedno opazni). Ko si tako postavljen, pa zavrti filter tako, da že v iskalu vidiš želeni učinek.
VENDAR - pri uporabi širokih kotov se pojavi težava. Nebo ni več enakomerno osvetljeno, ker polarizator nima povsod enakega učinka (pač odvisno od kota na sonce). Nekje je lahko nebo skoraj črno (pri 90 stopinjah na sonce), drugje učinka skoraj ni.
Zato je polarizator lahko nerodna zadeva.

panica

Pripravnik
6. okt 2007
39
1
8
Najlažje ga probaš da sam gledaš skoz njega....postav se npr. pred monitor in glej skoz njega, ter ga obrači...boš videl point tega filtra...

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Evo, danes je bil lep sončen dan, tako da sem polarizator peljal na sprehod:

Polarizator v legi z najmanjšim efektom:

^ Ja, tole je moj prst...
redface-1.gif