Kakšna moč varovalke za samostojno hišo?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Kaj, samo 5€ se pozna razlike na mesec ob prehodu it 20A na 25A ?
Ja, ker se ti obračunska moč za omrežnino dvigne za 3 kW (iz 7 na 10). Je pa cca 1,5 € na kW (o,75 za omrežje in o.75 za OV...)
Jabe Zame je to samo, ker namesto 150€+ bencina porabim 30-35€ elektrike (odvisno od tega, koliko ponucam na hitrih polnilnih). Tudi če vštejem še amortizacijo stroška povečanja priključne moči (slabih 200€) in polnilno (recimo jurja in pol z montažo), se hitro poplača, sploh, če imaš služben avto in par vsaj toliko kot za bencin prihraniš še pri boniteti. Tako da ja, "samo" ...

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.841
-1.057
113
145 km SZ od Opatije
Ja, ker se ti obračunska moč za omrežnino dvigne za 3 kW (iz 7 na 10). Je pa cca 1,5 € na kW (o,75 za omrežje in o.75 za OV...)
Jabe Zame je to samo, ker namesto 150€+ bencina porabim 30-35€ elektrike (odvisno od tega, koliko ponucam na hitrih polnilnih). Tudi če vštejem še amortizacijo stroška povečanja priključne moči (slabih 200€) in polnilno (recimo jurja in pol z montažo), se hitro poplača, sploh, če imaš služben avto in par vsaj toliko kot za bencin prihraniš še pri boniteti. Tako da ja, "samo" ...
Saj zato pa je Jabe napisala "stvar intrepretacije". Zate je "samo", ker imaš v tem tvojem primeru dejanski plus, za koga drugega pa "a toliko?"
Če upoštevaš dejstvo, da greš iz 20 A na 25 A zgolj zaradi občasne potrebe, pa še to bolj zaradi "ziher" faktorja, potem je to 5 x 12€ = 60€ na letni ravni.
Vem, ni ogromno, ampak 60 pri štromu, 100 pri TV, 50 pri telefonu (recimo, da vzameš večji paket za "vsak slučaj", pa ne porabiš enot) itd. Stroški pri slednjih 2 "bombonih" je samo ocena, ne realno stanje. Ampak letno pa kar nanese ...

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Če ne rabiš nujno, pač ne greš.13 kW (kar je 3x20) je čez glavo dosti za povprečno hišo. V resnici je edini razlog, da bi večal, električni avto ali toplotna črpalka. In pri obeh se toliko privarčuje, da je tistih 5€ "samo".
Iti na več "za ziher", ne da bi vedel kaj imaš od tega, je pa pač cena, ki se jo plača na nepremišljene odločitve.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.367
9.621
113
EU
Pa še RTV ti bo poslala vprašalnik za TV prispevek, na podlagi informacije o spremembi odjemnega mesta.
To velja v primeru, če slučajno tega do sedaj nisi plačeval :rolleyes:

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.841
-1.057
113
145 km SZ od Opatije
Če ne rabiš nujno, pač ne greš.13 kW (kar je 3x20) je čez glavo dosti za povprečno hišo. V resnici je edini razlog, da bi večal, električni avto ali toplotna črpalka. In pri obeh se toliko privarčuje, da je tistih 5€ "samo".
Iti na več "za ziher", ne da bi vedel kaj imaš od tega, je pa pač cena, ki se jo plača na nepremišljene odločitve.

Glej, samo napisal sem, kaj je mislila povedat Jabe.

Drugače pa, kar se tiče "za ziher" .... če maš doma cirkular, pa če kuriš na drva, potem ti to prav pride. Dvakrat, trikrat v letu. Vse ostalo je pa "waste of money", ja ...

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.461
2.194
113
Jaz sem povečal priključno moč iz 1*25A na 3*25A, pa so me opalili 500€.
Me je kar malo sezulo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.782
113
pri taščici
Lahko je to še malo. Odvisno koliko so morali naredit (po njihovih zlatarskih cenah in pogojih).
Ko greš enkrat na več kot 3x25 so cifre lahko hitro 5mestne!
Si izmislijo menjavo kabla od trafota, pa se trafo povečati.....

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.461
2.194
113
Lahko je to še malo. Odvisno koliko so morali naredit (po njihovih zlatarskih cenah in pogojih).
Ko greš enkrat na več kot 3x25 so cifre lahko hitro 5mestne!
Si izmislijo menjavo kabla od trafota, pa se trafo povečati.....

Hvala bogu je bil pravi kabel že v elektro omari, tako da delo je imel edino moj štromar, ki je zamenjal števec in priključil kable.

Imajo kar tarifo, ni jim težko

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.841
-1.057
113
145 km SZ od Opatije
Cirkular porabi manj kot indukcija.
Ne vem, če sva se razumela.
Ni problem, koliko cirkular "pokuri", bolj je pomembno to, da ob vseh dnevnih napravah, ki so v obtoku (sušilc, indukcija, klima itd.) HKRATI uporabljaš še cirkular. Če ne drugega je verjetno zagonski tok kar velik (ne vem, nimam podatkov cirkularja, ker ga nimam). Ampak to je to, zato pa piše "za ziher".
Itak da, če imaš doma 3 x 25 A, pa da ni kmetija ali kak manjši obrat, pa da nimaš toplotne, da je to "overheaded" ...
Upam, da sem bil dovolj jasen (če pa ne, se me pa gotovo loteva #coronavirus)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Ne vem, če sva se razumela.
Ni problem, koliko cirkular "pokuri", bolj je pomembno to, da ob vseh dnevnih napravah, ki so v obtoku (sušilc, indukcija, klima itd.) HKRATI uporabljaš še cirkular. Če ne drugega je verjetno zagonski tok kar velik (ne vem, nimam podatkov cirkularja, ker ga nimam). Ampak to je to, zato pa piše "za ziher".
Itak da, če imaš doma 3 x 25 A, pa da ni kmetija ali kak manjši obrat, pa da nimaš toplotne, da je to "overheaded" ...
Upam, da sem bil dovolj jasen (če pa ne, se me pa gotovo loteva #coronavirus)
Točno to. Meni se EV itak polni ponoči, več kot 7 kW ne zna ponucat. Torej bi moralo bit 3x20 (13 kW) dovolj. Ampak: ker občasno kak sušil in pralni laufata hkrati do polnoči ali zjutarj pred 6, pa še kak pomivalc, pa zna se klima prižgat, ne bi pa glih zmanjševal moči polnilnice na minimum (za razliko od večene strojev polnilec ves čas polnjenja vleče orenk moč, ne le občasno, kot npr pomivalc le, ko dela grelec vode na polno), pa vlčasih je treba avto tudi čez dan nafilat ... mi je povečanje sprejemljicv strošek. LLahko pa bi se izognil, če bi pazil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.782
113
pri taščici
AndrejEnej
Zagonski tok prenese 25 pancerka ohoho.....
Je nekdo enkrat že pisal, ne bi se čudil če bi bilo to 50+A
Nekaj 10 minut mislim da celo drži 30+A.
Problem so sedaj novi števci, ki ti avtomatsko vrže odklopnik ven ko presezes priključno moč.
Je pa dobro to, da odklopnik lahko sam "resetiras" in ti ni treba čakati in plačati menjavo varovalke.