Kakšna moč varovalke za samostojno hišo?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Trenutno imamo 3x25A. Ne me spraševati zakaj.
Rad bi čimbolj znižal fiksni del položnice za elektriko, ker porabe praktično ni (prazna hiša).
Na Elektro bom naročil zmanjšanje varovalke, ampak ne vem, na katero jakost naj znižam.

Hebel

Zelenc'
28. mar 2011
8
4
1
3x10A

dovolj, ce je hisa prazna in obcasno potrebujes kaj postoriti. Vkolikor pa obratuje kaksna TC ali kaj podobnega, pa bo lahko ze premalo...

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.782
113
pri taščici
S tem boš dobil nekaj evrov mesečno (do 5 mogoče). Telefonijo in podobno si že odjavil? Planinah se za ceno znižanja varovalko. Da ne boš na koncu 2 letni prihranek dal za strošek menjave varovalk, enkrat kAsneje boš hotel močnejše varovalke pa bodo rekli da ni mogoče.

Povej 2 najmočnejša porabnika v hiši?(štedilnik, bojlerji, pečice, ostala grela....delovni stroji) katere bi rad tudi ob zmanjšanju varovalkah občasno uporabljal.(da ne boš od soseda vlekel 3F podaljška da si boš na dvorišču drva nažagal na cirkulane, ali pa hkrati kavo in čaj skuhal na štedilniku.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.782
113
pri taščici
Prodaj hišo. Cene padajo,....
Zavarovanje hiše je dražje od elektrike. Če nimaš vsaj požarno zavarovano, potem....poleg tega si z dodatno hišo ultra bogataš ki prekaša tajkune.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Zmeni se, da imaš vikend. Mesečno te pride cca. 5€.

Če boš kaj delal, pa rukneš not močnejše pancerke.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Zmeni se, da imaš vikend. Mesečno te pride cca. 5€.

Če boš kaj delal, pa rukneš not močnejše pancerke.

A elektro tudi uposteva to sceno z vikendi? Mi imamo sedaj 3x 25a vrejtno, pa s elep cas nebomo potrebovali kaj resnejsega razn kaken vrtalnik priklopit za kej narest ali mesalec.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Odvisno, kaj imaš od porabnikov. Jaz imam 3x20A, pa sem enkrat že uspel skurit pancarko. Kaj je največji porabnik? Jaz imam npr. toplotno črpalko in pa indukcijo...

LP

s.
Porabnik je pralni stroj, pečica in TV. Občasno kakšna bor mašina in škarje za striženje žive meje. Vendar nikoli vse istočasno.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
S tem boš dobil nekaj evrov mesečno (do 5 mogoče). Telefonijo in podobno si že odjavil? Planinah se za ceno znižanja varovalko. Da ne boš na koncu 2 letni prihranek dal za strošek menjave varovalk, enkrat kAsneje boš hotel močnejše varovalke pa bodo rekli da ni mogoče.

Povej 2 najmočnejša porabnika v hiši?(štedilnik, bojlerji, pečice, ostala grela....delovni stroji) katere bi rad tudi ob zmanjšanju varovalkah občasno uporabljal.(da ne boš od soseda vlekel 3F podaljška da si boš na dvorišču drva nažagal na cirkulane, ali pa hkrati kavo in čaj skuhal na štedilniku.
Strošek menjave varovalke naj bi bil okoli 50,00 EUR, mesečni prihranek pa cca. 6 EUR. Torej nekje v osmih mesecih polovim razliko.
Saj ne gre za neke zneske, ki si jih ne bi mogel privoščiti, ampak, ko človek naredi bilanco, koliko plačuje na letni ravni za stvari, ki jih ne potrebuje ugotovi, da bi lahko vsako leto zamenjal TV ali pa računalnik ali pa telefon. S tem "šparanjem" mi kvaliteta življenja nič ne pade, kvečjemu poveča se mi
smile-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Seveda stroske je treba minimalizirat in visek denarja spickit kot se sprdne tistemu ki ga je tudi zasluzil.

Pr nas je novogradnja in da bi priklopili kaj vec od 3kW porabe(mesalc, kaksno elektricno orodje) se kaksne 5 let nebo potrebe in studiram da bi naredil racionalizacijo nasega priklopa ker imam 3x25a priklopljeno, samo so mi ze v eni temi tukaj tupili da nebi kaj prevec stem naredil. Samo ce se bi poznalo 5 eur na mesec je ze dost ker je to 60eur letno.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Novogradnja, pa imaš gospodinjski odjem?

Jaz sem imel "gradbenega" dokler nisem razpeljanih vodnikov po hiši in narejenih meritev. Se mi zdi da je bilo čez 20€ na mesec, če sem kaj porabil ali ne.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Gradbenega mi je tupila zlehtnoba da nemorem imeti ker takoj ko imas omarico vgrajeno si odjemalec.
Elektrika je razpeljana ampak samo kabli v dozah nic drugega.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Gradbenega mi je tupila zlehtnoba da nemorem imeti ker takoj ko imas omarico vgrajeno si odjemalec.
Elektrika je razpeljana ampak samo kabli v dozah nic drugega.
Kaj smo torej ugotovili? Dam 3x20A ali 3x16A?