Kakšna bo zima letos?

absistem

Pripravnik
3. sep 2008
550
0
16
Ljubljana - Vič
Zanimivo da se napovedu Lučke za ekstremno poletje niso uresničile, že drugo leto zapoved, prejšnjo zimo so ga tudi na veliko usrali mimo čez da ne bo snega, pa so povsod padali rekordi.

Čestitam vam in vesel da nas je vse več ki ne verjamemo v nebuloze zelenih.

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Bi blo bolše da si omislim, kako štrikanje kap pa šalov v mrzlih dneh haaaa
hysterical-1.gif

točno tako
grin1.gif

@maverick: yaaay snega ne boooo
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik MaverickT pravi:
Letno običajno pade neka dokej konstantna količina padavin. In do sedaj - konec septembra - je padlo več padavin kot ponavadi do tega obdobja. Tako, da je velika verjetnost, da nam bo narava servirala precej suho zimo. Glede temperatur pa si ne upam nič reč.
Super. Za smučanje ga bo dovolj (vsaj umetnega), pa še za zimske hribe bo ravno prav.
cheer.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.150
11.018
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik MaverickT pravi:
Kolikor sem govoril z vermenarji ni situacija nič kaj rožnata za nas, ljubitelje snega...

Letno običajno pade neka dokej konstantna količina padavin. In do sedaj - konec septembra - je padlo več padavin kot ponavadi do tega obdobja. Tako, da je velika verjetnost, da nam bo narava servirala precej suho zimo. Glede temperatur pa si ne upam nič reč.

Bučke. Četudi je bila dosedaj sezona glede padavin nadpovprečna, se ne da prav nič napovedati, kakšna bo vnaprej. Morda še malo bolj nadpovprečna.

Isto velja tudi za napovedi glede zime, namreč, da se ne da prav nič napovedati. Modeli delujejo do 14 dni vnaprej, zanesljivi so približno do 4 dni vnaprej, vse od tam naprej je ugibanje in šloganje.

Nauk: pustimo se presenetiti.
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Lahko se naredi kot 3 sezone nazaj. Nekaj padavin in veliko mraza. Pa imaš sneg od decembra do marca, a vse skupaj padavin mnogo manj kot bivšo zimo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.150
11.018
113
kod Džej-Zija
Lahko se. Lahko se naredi tudi čisto obratno, torej zmerno visoke temperature in veliko padavin. Skratka, na podlagi preteklih situacij zaenkrat vremenarji ne znajo popolnoma ničesar napovedati za malo bolj oddaljeno prihodnost (to je več kot 4 dni).

Problem je, ker so enačbe, ki opisujejo vreme, nelinearne diferencialne in kot take zelo nestabilne. Druga varianta je pa statistična, da bi pač sklepali po velikem številu opazovanj na napoved prihodnje situacije. Ampak je tudi tu zanesljivost napovedi izjemno nizka.

Zato žal nimamo druge možnosti, kot da sedimo in počakamo, pa da vidimo.
grin1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
upam da bo zima kot 2 leti nazaj. smučarji na pohorju so me včasih kr besno gledali ko sem kolesaril mimo njih na tisti fliki umetnega snega
evil.gif

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Gospod Ule iz Babnega Polja (ima meteorološko postajo in azil za živali) pravi, da iz obnašanja živali lahko napove, kakšna bo zima. Pravi, da bo mrzlo... vsaj pri njih.
Se lahko strinjam z njim, če opazujem, kako se prehranjujejo naši mački. Tistih par dni, preden je bilo malo hladneje, so imeli glavo skozi v skledi (so nabirali maščobo za mraz). Zdaj so se malo umirili... bomo videli, kako bo naprej.

Sicer pa, nad vremenom se skozi pritožujemo... če dežuje, če je sonce, če je vroče, če je mraz... nikoli nam ni prav!
Zakaj bi se obremenjevali s takimi stvari, ko pa nimamo nanj nobenega vpliva (in upam, da bo tako tudi ostalo)!

Vse dobro

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.094
3.595
113
41
Lj
Jaz sem zdaj že kak teden v Istri in vreme je še zmeraj poletno. Človek bi se kar odselil kam južno. Ne nujno na Hrvaško.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Tudi jaz ne rabim zime, hvala lepa. Mnenje o meteorologih sem pa že enkrat navedla. Na kratko - they suck!
smirk-1.gif

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.601
489
83
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Zime ne bo. Lučka je rekla, da imamo globalno segrevanje, kar pomeni dolgo poletje, nato pa jesen in pomlad.
dej nehej, tolk bo snega da si boš še želu da bi kupu quattra in ne cabria:)
Al pa kej tacga kar ima Hladnik pozimi, če ga le zanese v Tržič s finskimi tablcami
wink-1.gif

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Zime ne bo. Lučka je rekla, da imamo globalno segrevanje, kar pomeni dolgo poletje, nato pa jesen in pomlad.
dej nehej, tolk bo snega da si boš še želu da bi kupu quattra in ne cabria:)
Al pa kej tacga kar ima Hladnik pozimi, če ga le zanese v Tržič s finskimi tablcami
wink-1.gif

Iz tvojih ust v božja ušesa
grin1.gif