Kako zavrniti racun na servisu

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Torej, vceraj sem sel dvignit sestrin avto na Citroen servis.
Ker ji je pred prazniki zasvetila lucka temp. vode, je avto pustila na uradnem servise, kjer so ji ga popravili. Pokvarjen in zamenjan je bil senzor temp. vode. Cena popravila 90 Eur. Pa recem sefu, da bi lahko dal vsaj na delo kaksen popust, glede na to, da je bil senzor 40 Eur. Odlocen NE. Namerno z velikimi. Pa jst njemu nazaj da je pa vseeno delo malo drago itd. Si ogledam racun in pise: ura dela 36 Eur, uporaba programske opreme 18 Eur. In recem, me ne zanima kaj je on uporabljal da pa uporabe prog. opreme pa res ne mislim placevat, saj mi tud trgovka v marketu ne racuna tega... In se malo dajeva, zacne kricat na mene, daj naj grem ven, pa naj me nese in bla, bla, bla...
Na koncu smo sicer poravnali 90 Eur, ker se ni slo za moj avto, ampak zanima me kaj se lahko v takem primeru naredi, ce se ne strinjas z racunom. Mozakar je rekel celo, da mi ne da avta in naj klicem Policijo ce mi kaj ni vsec.
smile-1.gif

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Saj gotovo obstaja cenik. Če nisi zahteval predračuna je to pač to.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Jaz sem v mojem primeru odpeljal avto, pismeno preko pošte zavrnil račun. Novega računa nisem dobil, dobil sem pa poziv na sodišče.
smirk-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.184
3.645
113
Marlbor
Jaz sem na servisu še vedno prej vprašal, koliko bo to stalo. Pa so se potem tudi držali zneska, saj imajo v končni fazi vnaprej narejene tarife. V primeru, da bi bilo fajn še kaj nenačrtovano zamenjati, pa so tudi poklicali in vprašali, preden so se lotili.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Ma saj ti je prav povedal, ker se spuščaš v neke debate brez podlage. A te zanima kaj je uporaba programske opreme? Ko se je tebi (tvoji sestri) na francoskem sranju vžgala ena izmed neštetih lučk je mehanik avtomobil priklopil na računalnik s katerim je diagnosticiral napako (saj se ti je najbrž prižgala lučka ki pa lahko predstavlja veliko različnih napak in te napake je največkrat treba odčitati z diagnostičnim orodjem, VAG servis mislim da priklop na računalnik kasira še več). Zdaj tebi je najbrž normalno da ti on to priklopi ampak takšni računalniki stanejo več tisoč € in vsak normaln mehanikar ti bo kasiral diganostiko, sploh pa če vleti nek zajček. Drugo je tvoj lokalni mehanik s katerim sta prijatelja. Torej računal ti je diagnostiko napake, delo v urah ter del. Mislim da je zadeva poštena. Ko si že omenil trgovino in trgovko, a tam ko prideš v Intersparu do blagajne tudi prosiš za popust?
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Na uradnem servisu dobiš ob oddaji vozila list ki ga celo podpišeš, preberi kaj tam piše!
grims-1.gif

Vedno je na tem listu tudi opis dela oz. napake - v tvojem primeru verjetno nekaj v stilu "gori lučka za hladilno tekočino". Kako se odkrije in odpravi napako piše pa v servisni dokumentaciji. Vedno pa se začne z DIAGNOSTIKO, torej avto se prikjuči na računalnik in pogleda kaj je narobe ter nato odpravi napako. Če misliš da je 18EUR veliko si poglej koliko stane profesionalna diagnostična oprema, to ni samo PC in kabel ampak ogromna baza podatkov ki se jasno plača.

Kaj torej lahko narediš? Čisto nič, lahko zavrneš račun oz. greš na sodišče, ampak ne boš nič uspel. Lahko zahtevaš da ti odmontirajo senzor in ga zamenjaš drugje, ampak diagnostike in pa dela (2x) ne boš dobil povrnjega.

So pa cene visoke, se strinjam, prej je dobro premislit kam pelješ avto ...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
V Intersparu ga sami ponujajo, ni treba prosit.
Zakaj pa mi na racuna uporabe dvigala, klesc in kladiv, saj tudi to stane par tisoc Eur, ne. Mogoce bi racunal se placilo leasinga za prostore itd. Ce je nekomu noralno placat 55 Eur za menjavo senzorja naj. Meni ravno ni. In se pac poskusas dogovorit za ceno. Da pa zacne kricat name in me imet za bebota...hvala lepa. Saj je dobil svojih 90 Eur, naslednjic jih pac vec ne bo.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
ksz

Da si ne bo kdo kej slučajo naredil...meni še v življenju niso nikjer zaračunali diagnostike, če sem zreven delal še servis...

Nazadnje sem pa na Dunaju peljal Colta na diagnostiko, ker se je prižgala lučka. Pol ure priklopa in skakanja okoli avta je koštalo 24,90€.

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Ne vem no, meni na uradnem servisu nikoli niso računali priklopa na računalnik. Saj je v njihovem interesu da točno locirajo napako ne pa menjajo nekaj nepotrebnega potem je pa stranka nezadovoljna, ker ni nič zrihtano.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Povsod veljla - lepa beseda lepo mesto najde. Sicer pa za naslednjič: zavaruješ se lahko s predračunom, lahko se tudi zmeniš, da te pokličejo, če bo kakšen dodaten nepredviden storšek.

Ampak v tvojem primeru se nimaš kaj razburjat. Cena je poštena in nimaš kaj zavračat računa. Vsaj na osnovi tega, kar si napisal. Drugo je, kakšen je bil odnos servisa, ampak po drugi strani - kakšen je bil tvoj odnos, da si dobil oster NE kot praviš sam? Ok, priklop lahko računajo ekstra ali ne, stvar servisa, ampak povsod boš na ceniku našel postavko "priklop na tester".

Zavrneš lahko kvečjemu tako, da ti namontirajo nazaj stari senzor in plačaš dvojno delo 2x36€ + priklop na računalnik 18€ = se pravi 90€ in se odpelješ z enako napako. Ali pa za isto ceno dobiš popravljen avto. Kaj boš storil?

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Torej, vceraj sem sel dvignit sestrin avto na Citroen servis.
Ker ji je pred prazniki zasvetila lucka temp. vode, je avto pustila na uradnem servise, kjer so ji ga popravili. Pokvarjen in zamenjan je bil senzor temp. vode. Cena popravila 90 Eur. Pa recem sefu, da bi lahko dal vsaj na delo kaksen popust, glede na to, da je bil senzor 40 Eur. Odlocen NE. Namerno z velikimi. Pa jst njemu nazaj da je pa vseeno delo malo drago itd. Si ogledam racun in pise: ura dela 36 Eur, uporaba programske opreme 18 Eur. In recem, me ne zanima kaj je on uporabljal da pa uporabe prog. opreme pa res ne mislim placevat, saj mi tud trgovka v marketu ne racuna tega... In se malo dajeva, zacne kricat na mene, daj naj grem ven, pa naj me nese in bla, bla, bla...
Na koncu smo sicer poravnali 90 Eur, ker se ni slo za moj avto, ampak zanima me kaj se lahko v takem primeru naredi, ce se ne strinjas z racunom. Mozakar je rekel celo, da mi ne da avta in naj klicem Policijo ce mi kaj ni vsec.
smile-1.gif

tipičen slovenski lastnik avta ko je po forumih cel inženir pol se pa gre štukat s servisom. še enkrat bom reko za vse pametnjakoviče--delajte si sami pa bo cenej.
toti zneski skup pridejo več kot 90 eur.ti pa si proso še popust?lahko si srečen da ti ni cele ure zakasiro za delo.pa da še to povem menjat eno malo malenkost na avti ne pomeni da ni treba razsipat še kaj drugega da prideš do tega. pametnjakovičem na internetu bi to seveda lahko blo jasno.18 eur je koštala diagnostika.bi se buno če bi na računu pisala diagnostika ne pa uporaba prog. opreme?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Zakaj pa mi na racuna uporabe dvigala, klesc in kladiv, saj tudi to stane par tisoc Eur, ne. Mogoce bi racunal se placilo leasinga za prostore itd. Ce je nekomu noralno placat 55 Eur za menjavo senzorja naj. Meni ravno ni. In se pac poskusas dogovorit za ceno. Da pa zacne kricat name in me imet za bebota...hvala lepa. Saj je dobil svojih 90 Eur, naslednjic jih pac vec ne bo.

Ja to si ti misliš da dobiš popust ampak dobro, to je že nova zgodba
smile-1.gif
Sicer pa za takšne kot si ti so pač lokalni servisi, nevem zakaj vozite avte na pooblaščenca? Meni ni težko plačat diagnostike pa mi za avtomobil izven garancije na konec pameti ne pride da bi šel avtomobil servisirat na pooblaščenca... Po drugi strani pa vsaka šola nekaj stane, boš drugič pred posegom vprašal koliko kaj stane.

Lp

koliko

Guru
21. avg 2007
4.414
2.482
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
A si siguren da te kljub popustom ne oberejo veliko bolj kot ta na servisu ???

Citat:
Uporabnik mr_ pravi:

To ti je zaračunal v uri dela. Drugače pa brez komentarja. Človeška ne-umnost ne pozna meja.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Glej, no mores ti mene diagnosticirat po prebranem postu na netu, da kaj vse sm jst in kaj ne, se strinjava.
Prva stvar ki sem jo vprasal na servisu je bilo: Kaj pa je bilo z avtom narobe.
On: Indikator temperature vode se je pokvaril. To razlagam ze tretjic. (Tecno)
Jaz: Aha, se pravi lucka.
On: Ne. (malo zviska, da me pouci, ces kaj bos ti mulc meni tle se delal pametnega, (pa sem sel preko Kristusovih let...)) Indikator oz. senzor, po slovensko, temperaure vode se je pokvaril.
Jaz: Ok, zastopim. Ampak vseeno je kar drago delo, a se da dobit kaj popusta na delo? .....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Ne vem no, meni na uradnem servisu nikoli niso računali priklopa na računalnik. Saj je v njihovem interesu da točno locirajo napako ne pa menjajo nekaj nepotrebnega potem je pa stranka nezadovoljna, ker ni nič zrihtano.

Tudi meni ne, ker je ponavadi to vračunano v ceno dela (sicer pa same diagnostike razen za motorno elektroniko pri 10 let starem avtu ne rabiš, pri novem pa jo rabiš za vsako stikalo in luč). Samo kot je že nekdo omenil, pri citroenu je očitno diagnostika popularen postopek in ga pač računajo posebej! Stvar servisa, in verjetno so taka navodila dobili tudi od višjih predstavnikov. Mogoče je diagnostika potrebna ker je senzor vezan direktno na bus in je pač potrebno "seznanjanje" (ugibam, ampak možno je)!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če misliš da je 18EUR veliko si poglej koliko stane profesionalna diagnostična oprema, to ni samo PC in kabel ampak ogromna baza podatkov ki se jasno plača.

Sicer se jaz ne bi sel cenkat ali pritozevat (servisi so nemarno dragi, to je dejstvo), me pa ob tvoji argumentaciji vseeno zanima koliko en tak servis stane dvigalo, komplet kljucev in vsa ostala masinerija, ki je potrebna za normalno delovanje avtomehanicne delavnice in kako to, da ko ti menjajo npr. auspuh, zaracunajo delio in material, ne pa tudi uporabe dvigala in kljucev, ceprav orodja najbrz niso dobili zastonj, ampak je stalo kup denarja, uporabiti so ga pa morali ?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Plačal si povsem normalno ceno za uradni servis. Alternative poznaš, odločil si se pač tako. Zdaj se pa lepo umiri in pozabi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Jaz: Ok, zastopim. Ampak vseeno je kar drago delo, a se da dobit kaj popusta na delo? .....

Ne na uradnem ne na kateremkoli neuradnem avto servisu nisem nikoli dobil popusta za delo na neki banalni malenkosti. ČE je pa napak več oz. bi ti recimo menjali senzor v kompletu z rednim servisom bi pa dobil popust na delo. Če te kaj tolaži sem tudi sam plačal na VW servisu 60EUR zato da so mi zamenjali senzor temperature!
crazy1.gif
Samo sem bil sam kriv ker sem jim omenil da ne dela in da naj ga zamenjajo (nisem pa vedel da odklop senzorja in priklop novega ter test stane 30 EUR, senzor pa tudi toliko).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če misliš da je 18EUR veliko si poglej koliko stane profesionalna diagnostična oprema, to ni samo PC in kabel ampak ogromna baza podatkov ki se jasno plača.

Sicer se jaz ne bi sel cenkat ali pritozevat (servisi so nemarno dragi, to je dejstvo), me pa ob tvoji argumentaciji vseeno zanima koliko en tak servis stane dvigalo, komplet kljucev in vsa ostala masinerija, ki je potrebna za normalno delovanje avtomehanicne delavnice in kako to, da ko ti menjajo npr. auspuh, zaracunajo delio in material, ne pa tudi uporabe dvigala in kljucev, ceprav orodja najbrz niso dobili zastonj, ampak je stalo kup denarja, uporabiti so ga pa morali ?

Diagnostična naprava (uradna, potrjena s strani proizvajalca) stane par 1000 EUR, letni updejti baze podatkov pa so tudi v tem rangu. Za uporabo naprave moraš biti izšolan. Torej logično je da se uporaba obračuna posebej ...

Za dvigalo in kjuče ni potrebno plačevati licenc itd. in to je material ki je pogoj za delo in je vključeno v ceno dela.

Sicer pa tudi pri frizerju plačaš ceno striženja (in ne uporabe škarij in glavnika), če ti barva lase in kaj vem kaj ti pa zaračuna posebej.