Kako zapreti "mostiček"

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Na enem radiatorju je zaradi prostorskih razlogov v uporabi enocevni sistem, zanima pa me, kako bi lahko zaprl "mostiček", da ne bi cevi oz. cel krog, ki vodi do njega, po nepotrebnem grel in porabljal energijo tudi ko je radiator zaprt? Nekaj sem probal vrteti šrauf na levi strani spodaj, pa ni spremembe in sta obe cevi še vedno vroči.

IMG_7098.JPG

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
556
91
28
Prekini cev tam kjer želiš da neha greti. Lahko tudi z rezalko in malo propan butana ali pa sam zlomiš cev.
Nato toži majstra k ti to tko naredil, da ti ni dal ventila že prej umes zaradi tega ker ti izgubiš koliko KW toplote na dan?

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
69
28
Tu mi nekaj ne štima... enocevni sistem: če sta obe cevi enako vroči, jaz nekako razumem, da radiator ne oddaja toplote. Voda na vhodu je torej isto vroča kot na izhodu, torej ni izgub (v teoriji seveda). Problem bi bil če bi bila ena cev vroča, druga pa hladna...

Vprašanje zdaj ni v tem, kako vroče so cevi, ampak kako vroč je radiator... Se motim ?

Oziroma drugače : izgube so samo na cevi do radiatorja. Če tokokrog prekineš, potem ne bo grel več noben radiator v tej veji.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.367
9.621
113
EU
Mostiček se prekinja s tistim vijakom spodaj.
Tovarniško je nastavljen da dve tretjini spušča mimo radiatorja, eno tretjino pa v radiator. Razmerje spremeniš s privijanjem in odvijanjem. Torej, privineš do konca in s tem ne gre nič mimo, ampak vse v radiator. Po tem še ventil na radiatorju (termostatski) zapreš, in si rešil težavo.
Imam podobno zadevo od Armala, ki je malo drugačen videti, vendar je princip enak.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
koliko pa misliš da boš letno prišparal, če zapreš mostiček?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Na enem radiatorju je zaradi prostorskih razlogov v uporabi enocevni sistem, zanima pa me, kako bi lahko zaprl "mostiček", da ne bi cevi oz. cel krog, ki vodi do njega, po nepotrebnem grel in porabljal energijo tudi ko je radiator zaprt? Nekaj sem probal vrteti šrauf na levi strani spodaj, pa ni spremembe in sta obe cevi še vedno vroči.

Poglej priponko 30508
Izgube so zanemarljive oz gledano drugače..ta toplota ti ostaja v hiši. Škoda se ukvarjat s tako malenkostjo ker na nivoju kurilne sezone ne bo za kapučino 'izgub'.