Kako vedno isti IP na napravah?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Kako si naredim, da imajo naprave v bajti vedno isti lokalni IP?
Potrebujem zaradi določenih povezav med napravami. Ker če se mi IP spreminja morem potem full na roke popravljat.

Imam pa siolov modem (bel, z antenco, pa velkim ptičem:)) )

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Na napravi spremeni nastavitve mreže iz avtomatsko na ročno in ji ročno dodeli IP naslov. Na routerju, ki je verjetno DHCP server nastavi katere IP je dodeljuje tako, da se ne bo teplo z ročno dodeljenimi. Recimo, ročno daš naslove med .10 in .49, DHCP pa naj začne dodeljevat naslove pri .50, če bo začel nižje, se lahko zgodi da bo komu dal naslov, ki si ga ti že ročno dodelil.
Kako prideš v nastavitve routerja, kako tam zgledaji meniji ipd, nimam pojma, ne poznam tega routerja.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.512
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Druga varianta pa je, da v DHCP strezniku nastavis, da naj ima nek MAC naslov vedno isti IP ("Bind IP to MAC" ali nekaj podobnega)...

EDIT: Sem sedaj pogledal navodila... in imas to opisano na strani 19 (2.4.4.3. Dodajanje statičnega gostitelja)

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
V kolikor imaš stacionarne računalnike, lahko nastaviš kar v mrežnih nastavitvah statični IP, če pa imaš laptop pa ti priporočam da na routerju nastaviš statično mapiranje MAC naslovov in IPjev (kot ti je že Jest priporočal).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Kako si naredim, da imajo naprave v bajti vedno isti lokalni IP?
Potrebujem zaradi določenih povezav med napravami. Ker če se mi IP spreminja morem potem full na roke popravljat.

Imam pa siolov modem (bel, z antenco, pa velkim ptičem:)) )

Nisem nič nastavljal in drug PC vedno imam dostopen pod istim imenom:

Koda:
C:\Users\stein>ping frufi

Pinging frufi[192.168.1.8] with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.1.8: bytes=32 time<1ms TTL=128

Ping statistics for 192.168.1.8:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

Prav tako v drugo smer:
Koda:
C:\Documents and Settings\stein>ping pepo

Pinging pepo[192.168.1.4] with 32 bytes of data:

Reply from 192.168.1.4: bytes=32 time<1ms TTL=128

Ping statistics for 192.168.1.4:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

C:\Documents and Settings\stein>

Komplicirate, kjer ni treba?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Try again.

Drugi PC sem vklopil pred 15 minutami, pred 5 minutami pa iztaknil kabel in se povezal preko WLAN (drug IP, nisem lepil, ker sem mislil, da je dovolj za razumevanje).

PS: Si dejansko prebral, kaj sem napisal?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.512
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Razvidno je to, da imas smesna imena racunalnikov oz. naprav v omrezju ...
smile-1.gif

Kot pa to dobro obvladas, si zadevo spet zakompliciral in pises nekaj, kar ne ustreza tematiki ... Spraseval je po tem, kako lahko ima enak IP in ne kako ima lahko enako ime naprave v omrezju ...

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
1.) imena so spremenjenja
wink-1.gif

2.) Ja, ker po nepotrebnem komplicira z IP-ji.

Imam več PC-jev v omrežju in iz enega dostopam do drugega po več protokolih (ping, remote desktop, file sharing,....) in se nikoli nisem ubadal z IP-ji. Vse preprosto deluje:

- ping frufi - deluje
- remote desktop na frufi - deluje
- fajli na \\frufi - deluje

Lahko pa bi:
poiskal IP naslov in ga pretipkal, in vajo pozneje ponovil, ali šel dodatno nastavljat ruter. In PC.

Ali pa preprosto:
"frufi"

Ker deluje.

Mogoče mladi raje zapravljate čas po nepotrebnem.
wink-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.512
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Mladi?
rolleyes-1.gif

Tematika je drugacna... in v omrezju imas lahko tudi druge naprave, ki jim NE mores dodeliti imena tako enostavno, kot IP stevilko ... Pa se preko IP stevilke zadeve delujejo bolj zanesljivo... Sicer to sploh ni vazno... Na tematiko je bilo odgovorjeno... in ce kdo tukaj komplicira, si to po mojem mnenju ti... Itak pa to ni prvic...
grims-1.gif

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
49
28
Pameten si kot 100 vragov. Ping na frufi preko VPNja mi ne deluje, kaj zdaj?
evil.gif
Rabim statičen IP mašine, pa konec.
Evo samo en možen primer zakaj fix. IP in ne SMB.

Pa ne mešaj TCP/IP protokola z SMBjem. Zame sta to še vedno dve popolnoma ločeni stvari, čeprav se M$ pretvarja da je od w2k naprej to približno isto.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne moreš enačiti Layer 3 (IP V4) in Layer 5 protokole (SMB).
@Stein, baš si pameten, če imaš DNS in se klienti dinamično registrirajo vanj... Drugače lahko tonrešiš samo z vpisovanjem statičnih TCP/IP nastavitev na vseh mrežnih karticah. In to iste. Tega sicer nihče več ne počne v Windows svetu (ker obstajajo rezervacije na MAC naslove v DHCPju, DHCP pa dodeljuje IPje v celotnem naboru. Mogoče fiksirajo IPje z vpisom parametrov neposredno na kartico samo še kakšni okoreli in zakrknjeni nix fani, katere je povozil čas...
@avtorju: tudi zate je dobro da. I imel DNS ali host tabelo urejeno, prvo pa potrebuješ rezervacije IPjev glede na MAC naslove v DHCPju

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Druga varianta pa je, da v DHCP strezniku nastavis, da naj ima nek MAC naslov vedno isti IP ("Bind IP to MAC" ali nekaj podobnega)...

EDIT: Sem sedaj pogledal navodila... in imas to opisano na strani 19 (2.4.4.3. Dodajanje statičnega gostitelja)

Kot sem predvideval, se je 5minutno delo razvleklo na par ur pa sedaj še več ne dela
cry12bpy.gif

Vpisal na modemu mac adrese in ip-je, določil 500400 čas povezave. Vse naprave off/on. Ne dela
stupid-1.gif
Vsak ima kr nek drug IP.
Grem na roke nastavit IP v nastavitve od mrežne kartice - sploh ne najde omrežja
rolleyes-1.gif

Za konec: vse povrnem v prvotno stanje. En pc ne najde več omrežja, telefon se ne poveže več na wifi
shocked-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ne ruterja ni nobenga več.
glede dhcp strežnika, pa hmmm. Sedaj sem se spomnil, da sem skos imel prižgan hifi, ki je priklopljen na net.
bom danes še enrkat brez radia sprobal.

glede novga ruterja pa nekak mi ne diši;) Bom najprej probal s tem rešit.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.512
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
HiFi nima veze... je v bistvu samo ena izmed naprav prikljucena v omrezje ...

Preveri na eni od masin, kako ti dodeli parametre ... Predvsem default gateway (privzeti prehod) mora imeti IP stevilko routerja... pa DNSi morajo biti pravi... Lahko je vpisana IP stevilka routerja, ce je na routerju nastavljen DNS in deluje kot DNS forwarder... Lahko pa kaze tudi na DNS streznik tvojega providerja, kaksen javni DNS streznik (recimo Google-ov, Arnesov,...) ... Pa seveda na napravah moras imeti nastavljeno, da pridobijo IP samodejno ... Ce imas vse pravilno prikljuceno, potem ne bi smelo biti problemov...

Koliko naprav imas prikljucenih v mrezi? SiOLov router imas koliko prostih portov? 4? Od tega ni nujno, da so vsi za priklop racunalnikov... Lahko je kaksen nastavljen za SiOL TV ali IP telefonijo ... Imas se kaksen switch vmes?

Glede novega routerja... Solidnega dobis ze za manj kot 50€ ... kaksnega poceni pa tudi ze za pol manj
smile-1.gif