Kako uspe dealextremu s poštnino?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Res mi ni jasno, s Kitajske pride roba za 2 EURa z brezplačno poštnino?

Ok, prvi del mi je še jasen, ko verjetno vso robo spravijo v ladijske kontejnerje in če preračunaš pride na eno malo zadevo res kakšen cent, samo kako pa potem naprej, po Evropi? Verjetno se grejo ekonomijo obsega, da pri večjih naročilih z več marže pokrijejo še nekaj poštnine za manjše zadeve, samo kaj pa če bi vsi naročali 2$ gadgete?

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
hec je v tem, da se zgodi, ko naročiš 5 stvari po 1 dolar, da pride vsak artikel posebej. En dan eden, čez 2 dni drugi... Sploh mi ni jasno kako se jim izide

pipo

Majstr
19. mar 2008
943
455
63
ni ladijskih kontejnerjev
ne-ne-1.gif

verjetno je pogodba takšna, da samo filajo prazne luknje na letalih, zato pa včasih paket stoji na HK pošti tudi po 14 dni
tongue-1.gif

in temu primerna tudi cena

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Ok, kako pa naprej? Saj ne pade paket s padalom pred moja vrata
smile-1.gif

pipo

Majstr
19. mar 2008
943
455
63
počakaj kakšnega poštarja da se javi, tu tudi meni zmanjka domišljije
smile-1.gif

verjetno je keč v količini, veliki količini

Bakki33

Fizikalc
8. dec 2007
426
71
28
Padalo?? Ne, naš poštar ti prinese.

Tudi na e-bayu lahko kupiš izdelke, ki imajo free shipping, pa stanejo komaj nekaj centov...

Nič na svetu ni zastonj, tako da tudi tu nekdo plača vso poštnino. Jaz se ne sekiram...
tongue-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Kaj pa če te reči financira kitajska vlada in na nepošten način spodbuja izvoz? Samo razmišljam.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Pred časom mi je kolega povedal, da je vse iz kitajske, HK, zastonj dostavljeno, ker želijo na tak način obdržati konkurenčnost med krizo.

Čakajo pač na prazen kontejner, in potem poleg dajo, kako je pa po evropi pa ne vem. pa še večina paketov je signed, kar je tudi dodaten strošek.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
roba za 2 EURa

Hint: roba za 2 EUR njih ne stane 2 EUR, ampak 0.01EUR. Večina robe ki se prodaja "pade" iz tovarniškega skladišča. Nekateri izdelki so pač preslabi da bi jih lahko prodajali na "trgu", spet drugi so zadnje ali pa slabe serije. Veliko tovarn se na kitajskem čez noč prestrukturira in začne delat namesto izdelka A, izdelek B in poem čistijo zaloge. Torej še enkrat, karkoli zaslužijo je več kot pa če jim stoji na domačem dvorišču.

Za 2EUR oz. 2$ pa BP (v sklopu količine) pošlješ paket iz neke velike države kamorkoli po svetu. Sicer pa je dostava nekega tovora iz Azije v Ameriko pri veliki količini lahko cenejša kot pa paket iz spodnjega v zgornje selo na naših poštah (dejansko tudi je ceneje, ne samo po ceniku).

Katastrofa so pri nas t.i. paketi, kateri so res dragi (sploh v tujino). Do 2kg se pa da vse stvari pošiljat kot pisma, jasno odpadejo nekatere etikete ki jih pri nas lahko dobi samo paket. Pismo pa je dokaj poceni tudi za nas smrtnike, torej je za neko veliko poslovno stranko vsaj nekarkrat cenje.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Če te prav razumem, je roba, ki jo prodajajo (skoraj) zastonj, plačaš le poštnino.
Ampak, saj ti že naša pošta za paket po Ljubljani računa več kot 2$, brez da upoštevaš še, da je moral paket prileteti iz Kitajske v (verjetno) Nemčijo in potem naprej v Slovenijo. .
rolleyes-1.gif

Še vedno mi ne gre skup..

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.285
195
63
Tudi jaz sem si nekaj časa razbijal glavo s tem. Iz Kitajske ali HongKonga zastonj, iz Nemčije za 10-15 EUR, iz VB za cca 30 EUR.
Nisem prišel do konca, pa tudi zanima me ne več. Nimam nič proti poštnini, dokler je "normalna", če je zastonj, je pa še toliko boljše.

hulio

Pripravnik
25. dec 2010
118
2
18
vesolje
Dobro vprašanje. Koliko od te poštnine dobi Pošta Slovenije? Ali imajo podpisan kakšen sporazum?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
Če te prav razumem, je roba, ki jo prodajajo (skoraj) zastonj, plačaš le poštnino.
Ampak, saj ti že naša pošta za paket po Ljubljani računa več kot 2$, brez da upoštevaš še, da je moral paket prileteti iz Kitajske v (verjetno) Nemčijo in potem naprej v Slovenijo. .
rolleyes-1.gif

Še vedno mi ne gre skup..

Ekonomija resoursov -> ti oddaš 1 paket na naši pošti, referentka na okencu se mora s tabo ukvarjat 15 minut (to je povprečje za en paket, ker je folk itak nepismen in traja da dojame kaj mora napisat), potem ta tvoj paket s še parimi drugimi gre v v poštarjev avto in ta ga prepelje v zbirno središče (bencin in poštajev čas seveda sta všteta v ceno). Potem mora nekdo v sortirnem centru ta paket parkrat preložit in na koncu spet pristane v poštarjevem avtu ki ga pripelje na naslovno pošto in nato še dostavi naslovniku na dom. Ko pride paket na dom tam spet poštar 2x zvoni, nato rabi 5 min da pove prejemniku kje se podpisat itd.! Strošek je ogromen!

Iz kitajske se za EU recimo dela "zbirnike", torej se čaka da se nabere 50 palet paketov, nato se to pelje v šleparju/vlaku na letališče in tam naloži v letala. Cena tega je minimalna (poceni delovna sila, energenti itd.)! Ko pride paket v EU se sicer distribuira po enaki poti kot lokalni paket, strošek torej ni nič večji.

Cena za 2kg prepeljat v letalu preko sveta je pa smešna ... ker če bi upoštevali cene naše pošte za 2kg paketa bi dobili smešne številke. Recimo že v lokalnem prometu je cena 3 EUR -> v letalo tipa transportni boeing 747 gre pa 200 ton tovora. Torej bi z zapolnitvijo kapacitete letala s paketi take dimenzije pošta zaslužila 3 mio EUR, če en mio pokuri letalo za let in vzdrževanje še vedno lahko po enem letu ali dveh kupiš novega boeinga (drugače je doba amortizacije letal zelo dolga)!
evil.gif
Jasno je to optimalno in pa tudi ni upoštevanih vseh stroškov, ampak tako da približno vemo kje smo s cenami.

V bistvu imamo pri nas drage poštne storitve zaradi same strukture poštnega omrežja (zelo veliko in razvejano) in majhnosti trga (osebnih uporabnikov je malo, firme pa preko pošte skoraj nič ne pošiljajo). Tako pač je, sej mogoče nas sedaj prevzame kakšna nemška pošta pa bodo poslovalnice samo v večjih mestih in bo cena ustrezno nižja.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Ok, vse lepo in prav, ampak ostaja vprašanje - koliko dealextreme plača našemu poštarju, da paket dostavi do mojih vrat? Tu se računica ne izide, saj ne verjamem, da je to < 1,5 EUR.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.636
4.369
113
Ja ne želi si Avstrije ko so po vaseh pošte ukinili pa zdaj nosi pošto lokalni špecerist ko ima čas.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
Ok, vse lepo in prav, ampak ostaja vprašanje - koliko dealextreme plača našemu poštarju, da paket dostavi do mojih vrat? Tu se računica ne izide, saj ne verjamem, da je to < 1,5 EUR.

Točno ti ne znam odgvoorit, pošte imajo med sabo določene sporazume oz. "pogodbe", določene so sprejetu tudi v okviru višjih institucij (EU).

Za stvar ki je vredna 2 EUR in je zapakirana v "kuverti" ter tehta par g pri nas pride manj kot pa 30 centov poštnine za fizične osebe. Tudi razne formalnosti kot je odkupnina in pa oseben prevzem odpadejo. Torej poštar vrže tisto stvar v nabiralnik ravno tako kot kakšno merkatorjevo reklamo, za kar dvomim da merkator plačuje več kot pa par centov.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Kot so ti povedali - izvozne spodbude kitajske vlade (poskusi zgoraj upravičiti stroške so sicer zanimivi, a niso pravilni).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Sem rekel, da so paketi iz HK signed, torej jih pošar ne vrže v nabiralnik, ampak mora prejemnik lastnoročno podpisati.

Mogoče je vmes kakšen mednarodni dogovor med poštami, kjer je pač rečeno da bo kitajska v slo poslala 1mio paketov, pa dobijo po xxx ceni, vse kar je več pa je dejansko zastonj. ali pa je dogovor na EU nivoju.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Kaj pa če te reči financira kitajska vlada in na nepošten način spodbuja izvoz? Samo razmišljam.
To sem tudi jaz nekje prebral pred časom. Žal ne uspem najti kakšnega linka na to temo.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Ni res. Še enga paketa iz Kitajske od dealextreme ali ebay nisem rabil podpisat. Če je paket dovol mali, me čaka v nabiralniku, če ne pa mi ga da poštar.Ravno danes prišla ena stvar, tak da mam aktualne informacije.