Kako TV hise dolocijo gledanost?

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Se pravi - zanima me, kako npr POPtv ali pa SLO določijo višino gledanosti?
Najbrž morajo imeti nek counter, ki beleži, kaj se tisti trenutek gleda??
Ali to pokličejo par folka(neka manjša anketa) in jih povprašajo katero informativno oddajo gledajo ipd?

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Ene družine imajo ene posebne škatle med signalom in TVjem in vohlja kateri program se gleda in potem izračunajo iz vzorca heh 400 družin gledanost.
Tako nekako no.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Ene družine imajo ene posebne škatle med signalom in TVjem in vohlja kateri program se gleda in potem izračunajo iz vzorca heh 400 družin gledanost.
Tako nekako no.
hysterical-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.343
7.420
113
Ampak tokrat niti ni tako zelo nabil. Res so posebne naprave ki beležijo kaj se gleda in kdo gleda. Mislim da imaš posebnega daljinca kjer odtipkaš kdo si (da se po starostnih skupinah tudi lahko vodi) in kaj gledaš. Morda obstajajo tudi bolj napredne izvedbe ki same beležijo kaj gledaš. Ne vem pa kakšna je proti usluga (ali jih plačujejo ali ne)

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Res je, Nielsen TV Ratings je alfa in omega za TV oddaje v emeriki.

Pri nas gre pa to pomoje kar z telefonskimi anketami, ala "kaj ste pa vi gledali sinoči?"

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:

Pri nas gre pa to pomoje kar z telefonskimi anketami, ala "kaj ste pa vi gledali sinoči?"

ne-ne-1.gif

Telemetrija, ki se uporablja v Evropi je slovenski proizvod.

Izhaja iz obale (ne vem točno firme), kupujejo pa od njih proizvode tudi Švicarji.

Ena izpostava je v Lj na Gerbičevi 57. Samo oni delajo še nekaj drugega.

Kolikor pa vem, je vzorec nekje 1000 gospodinjstev in ta naj bi zadoščal za 95 % gotovost.

Pa ne me križat za točnost podatkov, povedal sem le, kar vem.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi:

ne-ne-1.gif

Telemetrija, ki se uporablja v Evropi je slovenski proizvod.

Izhaja iz obale (ne vem točno firme), kupujejo pa od njih proizvode tudi Švicarji.

Ena izpostava je v Lj na Gerbičevi 57. Samo oni delajo še nekaj drugega.

Kolikor pa vem, je vzorec nekje 1000 gospodinjstev in ta naj bi zadoščal za 95 % gotovost.

Pa ne me križat za točnost podatkov, povedal sem le, kar vem.

Ja točno ja nekaj se spomnim kakšno leto, dve nazaj je kazalo tega ata ki ima to čez in je med top 10 najbogatejšimi slovenci, če me spomnin ne vara.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Je tako.

Kupili pa so še cca 10000 m2 obale pri letališču pri Portorožu za izgradnjo lux apartmajev.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.343
7.420
113
Ne, reče se mu merjenje gledanosti. Telemetrija je pa kvečjemu tehnologija ki jo uporabljajo. Namreč tudi reševalna vozila (mislim da zaenkrat še testno) z uporabo telemetrije (merjenje na daljavo - ne vem kaj pravi sskj) uporabljajo telemetrijo za prenos podatkov o bolniku do bolnice oz urgence.

Sej vem da so tudi po televiziji večkrat rekli da je to telemetrija. Samo še vedno trdim da je telemetrija morda tehnologija ki se uporablja, vsekakor pa samemu merjenju gledanosti ne moremo reci telemetrija.

A sm zakompliciru?

balts

Pripravnik
1. sep 2009
166
0
16
pri IPTV pa najbrž kar sam ISP "prodaja" naprej podatke o vaši gledanosti, brez vaše vednosti
smile-1.gif

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Si prepričan ? Ne vem če pri multicastu ponudnik ve, če je nanj "priklopljen" en ali 100 STB-jev...