Živjo, potreboval bi nekaj vaših nasvetov pri peki slaščic!
Nedavno sem se spravil v kuhinjo, ker se mi je zaluštalo domačih pečenih sladic. Sicer nisem nevem kak kuhar oz. pek, pa sem se vendarle odločil malo eksperimentirati s pecivom. Odločil sem se, da bom pripravil štrudelj z borovnicami iz listnatega testa. Testo, ki sem ga kupil že pripravljenega v Šparu, sem razgrnil na pult. Pripravil sem si še sladkano mešanico borovnic in skute, ki sem jo enakomerno nanesel na začetek lista ter zadevo zavil, da je bilo testo dvakrat ovito okoli. Stranice sem zatesnil, na vrhu pa sem v testo z nožem zarezal nekaj lukenj.
Šrtudelj se je pekel v predgreti pečici (ploščati pekač) najprej 20 minut na 180° in nato še 30 minut na 150°. Težava pa je, da se testo med peko razleze in nato na spodnji strani (ne na vrhu) poči, da se polnilo razlije po pekaču ter zasmodi. To se mi ne zgodi, če v testo zavijem enako količino:
Nekaj časa sem gruntal zakaj se to dogaja in ugotovil, da borovnice vsebujejo preveč vode. Zato sem jih naslednjič še zamrznjene posladkal, jih dal na cedilo ter pustil čez noč, da odmrznejo in se odtečejo. Res, naslednji dan so se skrčile za približno polovico prvotnega volumna, v posodi spodaj pa je bilo ogromno borovničevega soka. Postopek priprave šrtudlja sem sedaj ponovil po enakem postopku ter opazoval kaj se dogaja med peko. Opazil sem, da je testo kljub temu zopet počilo in vsebina se je razlezla po pekaču. Edina opazna razlika pa je bila, da je notranjost peciva po peki zgledala močno izsušena.
Ima kdo kakšen nasvet kako bi se temu pokanju testa lahko izognil?
Pa še nasvet z moje strani:
Pri peki ne uporabljajte sira mascarpone, ker se močno peni. Poskusil sem ga dodati v mešanico skute in borovnic, rezultat pa je bil, da je zaradi močnega penjenja štrudelj ostal votel - vso filo je potisnilo ven skozi zgornje luknje v testu.
Nedavno sem se spravil v kuhinjo, ker se mi je zaluštalo domačih pečenih sladic. Sicer nisem nevem kak kuhar oz. pek, pa sem se vendarle odločil malo eksperimentirati s pecivom. Odločil sem se, da bom pripravil štrudelj z borovnicami iz listnatega testa. Testo, ki sem ga kupil že pripravljenega v Šparu, sem razgrnil na pult. Pripravil sem si še sladkano mešanico borovnic in skute, ki sem jo enakomerno nanesel na začetek lista ter zadevo zavil, da je bilo testo dvakrat ovito okoli. Stranice sem zatesnil, na vrhu pa sem v testo z nožem zarezal nekaj lukenj.
Šrtudelj se je pekel v predgreti pečici (ploščati pekač) najprej 20 minut na 180° in nato še 30 minut na 150°. Težava pa je, da se testo med peko razleze in nato na spodnji strani (ne na vrhu) poči, da se polnilo razlije po pekaču ter zasmodi. To se mi ne zgodi, če v testo zavijem enako količino:
- skute in naribanih jabolk s cimetom
- slane skute s špinačo
- mešanice narezane šunke in sira
- kuskusa s praženo papriko
Nekaj časa sem gruntal zakaj se to dogaja in ugotovil, da borovnice vsebujejo preveč vode. Zato sem jih naslednjič še zamrznjene posladkal, jih dal na cedilo ter pustil čez noč, da odmrznejo in se odtečejo. Res, naslednji dan so se skrčile za približno polovico prvotnega volumna, v posodi spodaj pa je bilo ogromno borovničevega soka. Postopek priprave šrtudlja sem sedaj ponovil po enakem postopku ter opazoval kaj se dogaja med peko. Opazil sem, da je testo kljub temu zopet počilo in vsebina se je razlezla po pekaču. Edina opazna razlika pa je bila, da je notranjost peciva po peki zgledala močno izsušena.
Ima kdo kakšen nasvet kako bi se temu pokanju testa lahko izognil?
Pa še nasvet z moje strani:
Pri peki ne uporabljajte sira mascarpone, ker se močno peni. Poskusil sem ga dodati v mešanico skute in borovnic, rezultat pa je bil, da je zaradi močnega penjenja štrudelj ostal votel - vso filo je potisnilo ven skozi zgornje luknje v testu.