Kako se "navaditi" OSXa?

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.405
487
83
::1/128
Uporabljam OS X in Winse. Mislim, da je popolnoma odvisno od namena uporabe, v veliki meri pa je tudi stvar navade, kaj ti bolj odgovarja. Za kak ravoj web aplikacij, kjer imaš opravka z command line orodji (recimo RoR), mi je bilo bolj priročno na Macu delat, zadnje čase, ko imam dosti opravka z administracijo Windows okolij, sem v službi vglavnem na Winsih. Koliko

Kar se orodne vrstice z odprtimi programi tiče... dock?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Par komentarjev ...

Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
winse uporabljam od win98 dalje in jih imam še vedno doma.
v službi pa imam japčka.

kaj me na japčku moti
- da na tipkovnici ni narisanih posebnih znakov
- da ni orodne vrstice z odprtimi okni (ne ni mi všeč preklaplanje ko vsa okna razporedi po ekranu)
- če z usba ključka zbrišeš, moreš takoj še koš sprazent, ker drugač je še vedno "rezerviran" prostor na ključku Ko boš ponesreči kaj zbrisal s ključka/kartice, ti ne bo šlo več na živce
- ko vklopim fotič, mi un foto app, takoj preskenira celo kartico in ne vem kam vse zapiše te slike
bonk.gif
Importira v svojo bazo,ampak samo, če mu rečeš naj importira. Ko prskenira, še ni importiral. Če uporabljaš samo iPhoto, ni zmede. Če ne, mu pšač nastaviš, naj se ne zaganja, ko priklopiš fotič.
- kljub temu, da programe zapreš in tudi restartaš japčka, si še vedno zapomne kero sliko si nazadnje gledal in kaj si pisal v textedit. To si kr nekak zapomne in moreš potem 2x posebi zapirat Ob restartu si zapomni, če mu tako kljukico narediš. Če program zapreš normalno, si ne zapomni. Če ga na silo ubiješ, recovera odprte dokumente (večinoma)
- ni pravega offic-a Seveda je. M$jev. Že leta in leta. Trenutno Office 2011 ali pa Office 365 ...
- "raziskovalca" ni. sem moral en drug app naložt da iskanje dela kot treba, sploh po folderijh na strežnikih. Finder išče čisto OK, tudi po strežnikih. Sam uporablam Total Finder zato, da imam tabe, folderje na vrhu seznama (navada iz Win časov, ki ki je ostala) ipd ...

kaj mi je všeč
- več namizji
zmaga.gif
Zanimivo, jaz pa tega ne uporabljam
- hitrost. mislim, da je cca 5let star, pa nimam kaj rečt (tok-tok)
- pregledovalnik fajlov - klik na preslednico in odpre "preview"
cheer.gif

S prilagajanjem ni bilo nekih hudih težav. Je pa bilo potrebno večkrat googlat kje in kako se kaj nardi:)
Za doma si ga vrjetno ne bi kupil. Pa ne vem točno zakaj ne. Nekak me ni tolk prepričal in bolj "varno" oz sposoben samo popravila se počutim na windowsih7 (ker ko sem win8 probal, bi se vrjetno lažje v linuxu znašel :crazy1, Na YT sem šel pogledat kako se pc ugasne
bonk.gif
)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ko je enkrat v košu, nima kaj bit več rezerviran plac na ključku;)
Kot bi pospravu mizo in smeti vrgel v koš. Vendar miza bi bila še vedno "zamazana/polna" dokler ne bi tega koša spraznil zunaj v kanto;)

ko sem takrat enkrat priklopil fotič in potem videl, da je to še vedno nekje not, nisem nikol več priklapljal nič takega gor. Verjamem, pa da je za neuke uporabnike fajn, da vse sam nardi;)

appe lepo zapiram cmd+w, pa si občasno še vedno zapomni. Ne vem al je kak bug, al kaj. Ampak nekaj mu seka na momente.

kolk sem bral, tudi ta office ni ravno 100%. sam pa morem "žal" uporablja free alternative.

vgrajen finder men po šernaih folderjih ni našel nič. imam drug app, ki dela super. sam imena se sedaj ne spomnem.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
winse uporabljam od win98 dalje in jih imam še vedno doma.
v službi pa imam japčka.

kaj me na japčku moti
- da na tipkovnici ni narisanih posebnih znakov
- da ni orodne vrstice z odprtimi okni (ne ni mi všeč preklaplanje ko vsa okna razporedi po ekranu)
- če z usba ključka zbrišeš, moreš takoj še koš sprazent, ker drugač je še vedno "rezerviran" prostor na ključku
- ko vklopim fotič, mi un foto app, takoj preskenira celo kartico in ne vem kam vse zapiše te slike
bonk.gif

- kljub temu, da programe zapreš in tudi restartaš japčka, si še vedno zapomne kero sliko si nazadnje gledal in kaj si pisal v textedit. To si kr nekak zapomne in moreš potem 2x posebi zapirat
- ni pravega offic-a
- "raziskovalca" ni. sem moral en drug app naložt da iskanje dela kot treba, sploh po folderijh na strežnikih.

kaj mi je všeč
- več namizji
zmaga.gif

- hitrost. mislim, da je cca 5let star, pa nimam kaj rečt (tok-tok)
- pregledovalnik fajlov - klik na preslednico in odpre "preview"
cheer.gif

S prilagajanjem ni bilo nekih hudih težav. Je pa bilo potrebno večkrat googlat kje in kako se kaj nardi:)
Za doma si ga vrjetno ne bi kupil. Pa ne vem točno zakaj ne. Nekak me ni tolk prepričal in bolj "varno" oz sposoben samo popravila se počutim na windowsih7 (ker ko sem win8 probal, bi se vrjetno lažje v linuxu znašel :crazy1, Na YT sem šel pogledat kako se pc ugasne
bonk.gif
)

Najbolj iskren odgovor ever
smile-1.gif

Sam edino pri officu si se uštel je isti ko za winse iz izjemo parih .net for ki ne delajo.
zmaga.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:

če imaš na windowsih odprtih X št. oken, vse vidiš spodaj v vrstici in lahko takoj klikneš na željenga.

na japčku pa recimo primer; spletna banka mi za izpolnjevanje položnice odpre "pop-up" oz nov okenček. In če jst kliknem na glavno okno brskalnika, se to majhno okno skrije zadaj in ga nikjer ne vidiš. Do njega pridem samo tako, da odprem tist pogled oz funkcijo, ko vsa odprta okna zloži čez cel zaslon.

aja, printscreen funkcija, ko lahko označiš kaj točno želiš "slikat" je topšit
cool-1.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.405
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:

če imaš na windowsih odprtih X št. oken, vse vidiš spodaj v vrstici in lahko takoj klikneš na željenga.

na japčku pa recimo primer; spletna banka mi za izpolnjevanje položnice odpre "pop-up" oz nov okenček. In če jst kliknem na glavno okno brskalnika, se to majhno okno skrije zadaj in ga nikjer ne vidiš. Do njega pridem samo tako, da odprem tist pogled oz funkcijo, ko vsa odprta okna zloži čez cel zaslon.

aja, printscreen funkcija, ko lahko označiš kaj točno želiš "slikat" je topšit
cool-1.gif

Malo drugače je res ja.

Je pa tudi res da sem že čisto navajen na Win 8/8.1 kjer ni take razlike (ravno tako združuje okna, čeprav to je po defaultu tudi v 7ici). Edino ni ti treba desno kliknit, da prideš do drugih oken, kot na Macu npr.:
2199270-osx.png

Na Windowsih je dovolj, da se postaviš na ikono. To lahko na Macu sicer dosežeš z omenjenim HyperDockom in vse skupaj potem izgleda tako:
osx2.png

Kar se tiče večih namizji so tudi meni super. Če delaš na večih ekranih, sicer ne pride toliko do izraza. Na terenu, ko sem samo na laptopu, pa mi je zadeva res top shit.

Po drugi strani sem pogrešal bližnice za snapanje oken levo desno (Win+Levo/Win+Desno), vendar sem našel Divvy, ki omogoča še precej več in mi res prav pride.
2199270-osx.png

Priponke

• 2199270-osx.png
    2199270-osx.png
    119,7 KB · Ogledi: 197

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Zraven že naštetega, so killer features zame, zaradi katerih več ne morem na winse:

- UNIX podlaga z vsemi orodji, ZSH shell (oh my zsh), brew za GNU stuff
- odlični terminalski emulator iTerm2 + csshX
- ni registra, posledično se sistem mnogo težje zabaše
- ni winsxs ipd. dirov, ki ti po tamalem vzamejo 50GB prostora, pri SSD disku se to že pozna.
- Cord klient za RDC, na winsih ironično nisem našel boljšega klienta
- Things2 za hitri vnos todo opravil (plačljiv app)
- Alfred za hitri launch programov in mnogo več
- boljše narejeni widgeti na ločenem desktopu (možno tudi na Yosemite), ki so dejansko uporabni

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
hvala za te trike kako do "skritih" oken.

@southpark
poznam.
mogoče sem se ga na japčku bolj navadil, ker ga več uporabljam:)

damirj

Guru
9. maj 2012
5.290
2.404
113
Na OSXu je prvi veliki podvig nastal, ko je bilo potrebno natipkati @ za email naslov. Kako hudiča lahko tako zakomplicirajo?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
ko je enkrat v košu, nima kaj bit več rezerviran plac na ključku;)
Kot bi pospravu mizo in smeti vrgel v koš. Vendar miza bi bila še vedno "zamazana/polna" dokler ne bi tega koša spraznil zunaj v kanto;)

ko sem takrat enkrat priklopil fotič in potem videl, da je to še vedno nekje not, nisem nikol več priklapljal nič takega gor. Verjamem, pa da je za neuke uporabnike fajn, da vse sam nardi;)

appe lepo zapiram cmd+w, pa si občasno še vedno zapomni. Ne vem al je kak bug, al kaj. Ampak nekaj mu seka na momente.

kolk sem bral, tudi ta office ni ravno 100%. sam pa morem "žal" uporablja free alternative.

vgrajen finder men po šernaih folderjih ni našel nič. imam drug app, ki dela super. sam imena se sedaj ne spomnem.

Koš od USB ključka je na USB ključku. Zato vse, kar si zbrisal, zaseda prostor na USBju, dokler ga ne sprazniš.

S cmdW ne zapiraš appov, ampak samo okna. App zapreš s cmdQ. Morda je tu težava.

Office je 100% OK, ga uporabljam od izida. Kompatibilnost z offici z Win je enako dobra, kot med različnimi verzijami win officov. M$ pač. Polno malih probemov, ne glede na OS spodaj

Iz fotiča ne importa, dokler ne klikneš, naj importa.

Finder mi po mreži išče brez težav. je pa verjetno odvisno tudi od nastavitev mreže ...

Mim'grede: seznam odprtih oken ti da desni klik na ikono programna, namesto F9 za vsa odprta okna pa uporabi F10, ti pokaže le odprta okna programa, v katerem si.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik damirj pravi:
Na OSXu je prvi veliki podvig nastal, ko je bilo potrebno natipkati @ za email naslov. Kako hudiča lahko tako zakomplicirajo?

Zakomplicirajo kaj? altV, pa je @@@@@ kolikor hočeš (pri SLO tipkovnici).

damirj

Guru
9. maj 2012
5.290
2.404
113
shift + alt + 2 = @ kolikor sem našel.. Da ne govorimo o tem, da na tipkovnici ni alternativnih znakov narisanih, posledično niti ne veš katero kombinacijo tipk stisnit. Je res narejeno za butce ja.. NOT. Brez pomoči googla bi še zdaj ne vedel.

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Na slovenski tipkovnici ni @. OSX pa omogoča hitri preklop na angleško, če zraven stisneš alt. Na tej je afna shift + 2 . Tako postane afna shift + alt + 2. Podobno je tudi za [, ], {, }, kjer je alt + tipka na angleški tipkovnici (šumniki na slovenski).

V bistvu zelo standardno, vendar drugače kot je na slovenski pc tipkovnici.

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Nekdo, ki nikoli ni uporabljal PC-ja, tudi Ctrl+Alt+v ne bi našel tam. Se pa strinjam, da bi lahko vgravirali @ na tipko 2.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Kot sem že parkrat napisal, instaliraš Karabiner in si nastaviš tipkovnico po želji. Če si vajen Win sistema, si pač urediš po starem. Jaz sem si v začetku tudi mapiral ctrl+c,v,x itd., potem pa sčasoma vidiš da s cmd lepše delaš.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik damirj pravi:
shift + alt + 2 = @ kolikor sem našel.. Da ne govorimo o tem, da na tipkovnici ni alternativnih znakov narisanih, posledično niti ne veš katero kombinacijo tipk stisnit. Je res narejeno za butce ja.. NOT. Brez pomoči googla bi še zdaj ne vedel.

Pri meni (slo qwertz tipkovnica) je @ na alt V. shift alt 2 pa mi da tudi @ ... Evo, zdaj znam pa na 2 načina
smile-1.gif