@nekdo: živiš po možnosti v bloku ali v hiši s 200 m2 ohišnice, da klatiš take bedarije. Kaj misliš zakaj so cene tako visoke? Tudi cene merc so pol previsoke, saj majo ravnotako samo pleh plastiko in kup žic, tako kot vsi ostali avti
Mi imamo samooskrbno kmetijstvo, brez hleva, meso pa dobivamo od soseda ki ima že večjo kmetijco. Letos smo pobrali cca. 1 tono krompirja, od tega bo približno 5 % zgnilo. In sedaj mi ti povej če se splača krompir, ki ni šprican, kjer so se hrošči z listov pobirali ročno, kjer se je vsak teden plelo na njivi, prej še seveda sejalo in oralo, nato porezalo in pobralo bili, seveda tudi na roke pobralo, PRODATI ZA 1 € na kilo. Bli bi brez krompirja, plačani pa za delo 2h mesecev .. torej 500 € za mesec. Pa govorim za krompir ki niti ni toliko zahteven, kaj drugega je bilo treba med sušo vsak dan zvečer in zjutrej zalivat, bi pa tebe rad vidu kako nosiš 40 kg zalivalnike gor in dol 2 uri zjutrej in zvečer. Pa je še MNOGO drugega povezanega s pripravo, skladiščenjem itd. Pa smo samo mali kmeti ki pridelujemo zase da je hrana na mizi kolikor toliko domača. Imamo tudi cca 60 sadnih dreves, ni neki veliko, pa vseeno, obrezovanje, pobiranje, cepljenje, vse porabi svoj čas, čas pa je denar. Potem je še košnja trave, razvažanje komposta...
Pridelujemo tudi domači šnops, kateri gre za kaka darila, če bi prodajali bi bila cena nekje 5 € / liter, pa nočemo, ker pridelamo premalo. Pa to ni tako da ti obereš slive pa jih namakaš v vodo 1 mesec potem pa odliješ in maš šnops. Je pa fajn ker je to sezonsko delo. Drugače tako ali tako starša sta oba v službah, jst pa študent. Pa znese ravno prav da že spomladi lahko vsak dan nekaj urc zuni brkljaš in delaš nekaj koristnega. Predstavljati si ne morem, kako to izgleda če imaš 3x , 4x več dela, in da ti potem nekdo reče da se jebaj s svojimi cenami ker lahko dobi v tušu jabolka za 40 centov na kilo, pa še lepše zgledajo. Da vam nekaj povem, dostikrat zraven kakšne malce ko se gre na bone jest dobim zraven lepo sočno jabolko, samo ko zagrizem je kislo in še težko v želodcu. Doma so jabolka manjša, a dosti bolj sladka. ( Ravno sedaj imamo najboljša )
Tko da ne se pizdit čez nekaj, kar vsaj malo nisi spoznal.
Pa še nekaj. Nikoli v življenju me ni bilo sram da imamo njivo doma in da delam na njej. Čeprav nismo kmeti v smislu masovne proizvodnje, šteje znanje in da znaš nekaj sam pridelat, brez da bi bil odvisen od drugih. Za razliko od kakih mestnih otrok ki se pritožujejo ko jim doma naročijo naj pokosijo tistih borih par sto kvadratov okoli hiše, kaj naj bi potem jaz rekel ko počnem to na 14 dni na desetkrat toliko. Opažam to da kaki taki lopate, motike ali krampa v roko prijeli ne bojo, ker se bojijo žuljev.
Mislim ne vem no, ljudje bi radi na vsak način s čim manj dela čim več denarja dobili, pa vsi vidijo samo denar. Ko jebe kmeta če prodaja za 4 € na uro, sej češnje so mu v košarah zrastle, vse kar je jebeni kmet naredil je da je postavil visoko ceno, pa to ja ni pravično
Taki se vozijo vsak vikend v portorož, za kavo ki to ni dajejo po 2 €, se izogibajo naravi v velikem loku, trgovina pa more biti itak največ 10 metrov stran, ker drugače se je že treba malo bolj konkretno pretegnit.