Kako psa naučit..

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Mah kaki cajtngi, če si bo pes zapomnil, da si ga tepel, te bo lahko v starosti kaka napačna poteza stala ugriza. Ni se za špilat.

Ko prileti vate, nastavi koleno, da se butne vanj in jo ignoriraj. Edino to bo pomagalo. Malo jo mora zaboleti, najbolj jo pa boli, če je ignorirana.

Ne pa po tačkah hodet, ja ljubi bog.
13.gif

V vsaki pasji šoli prakticirajo (pri divjih modelih) časopis; boli nič, nažene pa strah v kosti, pes si zapomni;
"če skočim, odnekod spoka" in tega se drži. Naš se recimo ne boji časopisa, tako ko ga nesem v roki, kot
da ga nimam, ampak sedaj ga je treba prav "povabit" da skoči na koleno in se malo povleče po tebi...

In tut tisto ko se stopi na tačko, sej se ne stopi z peto, tako minimalno, tolko da začuti, pes sploh neve,
da si stopil nanj (ker ne vidi - kar ne vidi, ne "vrjame"), on samo "beleži" -skočim - bolečina v nogi...
Ker mu bolečina ne paše, več ne skače...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Kara_Demz pravi:
Pes zelo zameri, če začuti, da ga mučiš. Konec koncev te ima rad ! ...

Ni res! Pes neve kdaj ga mučiš, on samo povezuje dogajanje + občutki.
Če je naredil nekaj narobe, in ga takole namahaš z časopisom, nebo zameril,
ker ve zakaj jih je dobil, tudi če je kazen strožja, torej če ti je scotal nove čevlje,
ti pa bi jih nujno rabil, ponavadi zaleže, če ga orng okregaš, in ga malo lopneš z čevljem,
in tudi če ga lopneš fejst, neglede nato kako fejst, nebo zameril, ker dejansko ve,
kaj je naredil narobe, tut če si nekoliko nehuman, ap ga recimo da brcneš, da
psa zapelje čez cel hodnik (niti slučajno ne udobravam kakršnegakoli nasilja)
nebo zameril. Večja napaka je, ko ti najdeš ta čevelj po 5ih dneh ko ga je grizel,
ko pes neve zakaj jih je dobil, pol zna bit res kakšna zamera, ki pa pri večini pasem
ne traja dolgo. Le redke pasme beležijo določene stvari trajno. Bulli so dokaj
zamerljivi, moj spike je star eno leto, pa moje sestre nemore videt, ko je bil star
pol leta, je ležal pod mizo, in sestra mu je nehote stopla na tačko, bolečina je
bila zgleda izredna (šepal 2 dni), in zapomnil si je samo to, da je lepo v miru spal
in ona mu je prizadejala bolečino z ljubega miru, obnašanje danes; ko pride sestra
na obisk, se pes odstrani iz prostora. Pride za njim, on gre na drugo lokacijo.
Se usede k meni na kavč, gledama tv, pride sestra, se vsede in ga začne božat,
pes gleda stran, božanje prenaša par sekund, in se umakne. Probavali smo vse
od pasjih pribolškov, sprehodov, igranjem, pes jo ignorira. Veterinar pravi, da vrjetno
tega nebomo nikoli mogli več popravit. Šment.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Se strinjam.
Ko ga vzgajaš, ni dobro, da bi začutil, da ga ti direktno kaznuješ. Npr. ko stika tam nekje, namesto da bi bil k nogi, mu pošlješ šop ključev ... Zaropota, pa še zaboli, takoj prime
smile-1.gif
.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
@...pride sestra, se vsede in ga začne božat,
pes gleda stran, božanje prenaša par sekund, in se umakne. Probavali smo vse
od pasjih pribolškov, sprehodov, igranjem, pes jo ignorira. Veterinar pravi, da vrjetno
tega nebomo nikoli mogli več popravit. Šment.

Seveda. Dejansko se obnaša kot otrok.
Ko sem bil mulc, sem mojega nem. ovčarja spustil skozi el. pastirja (ne zanalašč, pobegnil mi je!). Ko ga je dobilo, je prijokal k meni ves bogi, meni je bilo pa smešno in sem se smejal. Nikoli več ni bilo čisto v redu !

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
ksz...

jaz sem našo odvadil tako da sem jo odrinil z vso močjo.... jo je pač malo skotalo... in rekel NESME!
smile-1.gif

če pa je slučano nisem dovolj pa sem jo zraven besede NESME rahlo pahnil po smrčku....

odvadila se je v 14 dneh....

problem so včasih edino kaki obiski... samo tudi to se je že poleglo

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Razna odrivanja in brce in udarjanje po gobcu je pase.

Celotna pasja vzgoja dandanes temelji na principu pozitivne motivacije. To pomeni, da psa nagradiš, ko kaj naredi ok in ignoriraš (ne nagradiš - a ne kaznuješ) ko nekaj dela narobe. V tvojem primeru torej vsakič se vsakič, ko psica želi skočiti vate, obrneš in greš nazaj v hišo brez nagrade. Ko te mirno počaka (se stisne k nogam, se uleže, se usede in veselo čaka na tebe) jo nagradiš (hrana, igrača, crkljanje - pač kar ima rada). Seveda to delaj na začetku v nekih cotah in lahko vadiš npr. vsako jutro ter vsak popoldan po 10 minut in v tednu dni boš imel problem rešen. Bodi pazljiv pri nagrajevanju - nagradi jo s tistim, kar ima najraje (pa ne reci, da je to skakanje).

Sam si napisal, da včasih ne moreš ne, da bi jo pocrkljal. To se ti bo obrestovalo (negativno). Bodi strikten - nagrade za željeno vedenje, ignoriranje neželjenega.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik tis pravi:

Celotna pasja vzgoja dandanes temelji na principu pozitivne motivacije. To pomeni, da psa nagradiš, ko kaj naredi ok in ignoriraš (ne nagradiš - a ne kaznuješ) ko nekaj dela narobe. V tvojem primeru torej vsakič se vsakič, ko psica želi skočiti vate, obrneš in greš nazaj v hišo brez nagrade. Ko te mirno počaka (se stisne k nogam, se uleže, se usede in veselo čaka na tebe) jo nagradiš (hrana, igrača, crkljanje - pač kar ima rada). Seveda to delaj na začetku v nekih cotah in lahko vadiš npr. vsako jutro ter vsak popoldan po 10 minut in v tednu dni boš imel problem rešen. Bodi pazljiv pri nagrajevanju - nagradi jo s tistim, kar ima najraje (pa ne reci, da je to skakanje).

Sam si napisal, da včasih ne moreš ne, da bi jo pocrkljal. To se ti bo obrestovalo (negativno). Bodi strikten - nagrade za željeno vedenje, ignoriranje neželjenega.

se popolnoma strinjam!

tepsti psa ker dela nekaj narobe delaš več škode kakor koristi. pes ne ve zakaj ga tepeš! on samo ve, da ko hoče biti pri tebi, ga ti pretepaš. Sploh ko je Malcolm govoru, da ga pretepeš zaradi tega ker je prežvečil čevelj, je to največja neumnost! Pes ne bo vedel da je tepen zaradi čevlja! Ne zna povezati stvari ki jih je naredil 10 minut nazaj s kaznijo.

Če ga zalotiš med tem ko žveči čevelj, ga okregaš in ne pretepeš.

Nazadnje urejeno:

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Zelo učinkovito: vsakič, ko bo začela skakat vate ali, ko se ti bo približevala, se obrni stran in jo ignoriraj. Ko se bo umirila, počepni in jo privabi k sebi. Če se bo lepo obnašala, jo pohvali in ji daj nagrado.
Predvsem želiš psu pokazati, da je takšno "pozdravljanje" nezaželeno in slej ko prej bo skapiral kaj hočeš od njega. Ponavljaj in poročaj o rezultatih.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.527
1.231
113
Citat:
Uporabnik tis pravi:

pozabil si napisat KSZ!!!!
jaz svojega psa ne TEPEM in NE BRCAM!!!!
a je to jasno?
10.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Bernski planšarji so izgleda vsi pri malo bolj butastih, je treba biti malo bolj vztrajen kot pri ostalih psih
smile-1.gif

Mamo to bernsko kosmatovje doma zdaj ze kaka 2 tedna...
Neumno do amena. Sploh nemoraš primerjat z mojim angležem...

Zadeva je žejna, pa negre pit, ker ne najde vode (ki je že ves čas na istem placu), neseš do vode,
pa spije vse kaj je not, pa še kak deci novo nalite
bonk.gif

Spike se je pri 5ih tednih ze izogibal kopalnice, ker smo ga čez noč zapirali not, ker je pač lulal vsepovprek.
Nova zadeva ne jebe sistema, jo 5x na isto finto nagneš.

So tumasti ampak max. prijazni.