Kako "prisiliti" solastnika k prodaji?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Softi bluziš. To ni neznan čas in neznan kraj!

Najhitreje eno leto, če ni nagajanja, drugače nekje do pet let. Saj ne bremza sodišče, ampak stranke!

Tudi hišo bolj ali manj lahko razdeliš. Pač s pogodbo o medsebojnih razmerjih določiš skupne dele, posamezne dele, zunaj razdeliš in je.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:

- najprej kupite del od solastnika, ki vam želi prodat (tudi tukaj je treba po nekaterih tolmačenjih ponudit tretjemu v odkup);

PS: vse ponudbe pošiljajte s priporočeno pošto in povratnico.

VSAK solastnik ima predkupno pravico in če želi C prodati A-ju, mora biti obveščen tudi B.
če tega ne storiš, ima B 5 let časa da izniči pravni posel.

dovolj je s priporočeno pošto...
najbolje je to pošto poslati na dan, ko gre predkupni upravičenec na 14 dnevni dopust...
smile-1.gif

predkupni upravičenec mora svojo pravico uveljavljati na poseben, z zakonom določen način, pri čemer se večini upravičencev zadeva zalomi...

je pa tole tipična solastnina kot jo obravnava SPZ, zato avtorju teme priporočam branje 3.oddelka stvarnopravnega zakonika.
če bo dobro bral, se mu bo zagotovo utrnila kakšna hudobna ideja...
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Evo vam brezplačen nasvet, ker se mi tudi za maksimalno dovoljeno provizijo ne ljubi s tem ukvarjat:
- najprej kupite del od solastnika, ki vam želi prodat (tudi tukaj je treba po nekaterih tolmačenjih ponudit tretjemu v odkup);
- tretjemu ponudite odkup po "pošteni" tržni vrednosti, lahko tudi po GURS-u in mu dajte rok za izjasnitev;
- v kolikor ne kupi, mu ponudite v odkup svoj delež po enaki ceni na m2, kot ste želeli kupiti od njega;
- če se ne dogovorite, vložite tožbo na razdružitev solastnega premoženja in določitev deležev v naravi, kar na parceli prav za prav ni problem;

Vse ostalo so nijanse, ki se kasirajo.
wink-1.gif

PS: vse ponudbe pošiljajte s priporočeno pošto in povratnico.

In koliko časa traja zadnja alineja, da se tožba odvije do začetka prodaje (torej da sodišče prisili solastnika k prodaji)? Okvirni stroški te tožbe?

Sprašujem za primer delitve nepremičnine v kateri se še živi.

Ne gre za tožbo, ampak za predlog za delitev solastnine.

Največji strošek je sodna taksa, ki se določi glede na vrednost in je maksimirana.

Rezultat delitve bodo praviloma 3 parcele...delitev v naravi je namreč primarna.

I

Izbrisan uporabnik #488

Kakšno leto normalna zadeva, ostalo+, a 5 let ne, morda kakšen eksotičen primer.

I

Izbrisan uporabnik #488

Dejstvo je, da ko "čakaš" in se pogajaš, teče čas, minejo tudi leta, na koncu pa ti drugega ne preostane in moraš itak vložiti predlog.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Softi bluziš. To ni neznan čas in neznan kraj!

Najhitreje eno leto, če ni nagajanja, drugače nekje do pet let. Saj ne bremza sodišče, ampak stranke!

Tudi hišo bolj ali manj lahko razdeliš. Pač s pogodbo o medsebojnih razmerjih določiš skupne dele, posamezne dele, zunaj razdeliš in je.

zanimivo. sem imel tako izkušnjo pred seboj in so bili nasveti precej jasni.
parcelo že nekako deliš, kako pa deliš enostanovanjsko hišo med dva lastnika? koliko časa?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Vse se da če se hoče, če se noče pa ne. Seveda 100+m2 stanovanjsko hišo težko deliš, je boljše se izplačat ali pa vse skupaj prodat.

Sem pa res spregledal, da se gledajo preko nišana in potem bo ziher nagajanje, ampak vseeno 5 let je po moje maks meja.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če se meniš..pol gre.

če je prek nišana..ni šans, da se kaj reši in se nucajo pravna sredstva en po en dokler ne pride do prisilne prodaje.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
K sreči pri nas zakona, ki bi v takšnih primerih koga prisilil v prodajo, ni.
Kot lastnik prosto razpolagaš z imetjem, razen v primerih, ko gre za javno dobro.

Žal je lopovska država poskrbela za način, da si prisiljen prodati in to celo po minorni ceni.

Meni so kar prišli odmerit parcelo, da me bo lahko občina razlastila za vaško cesto, da bo lahko županov kolega pozidal travnik.
Enostavno so čez mojo parcelo kategorizirali javno pot in jo prišli odmerit, zdaj gredo pa lopovi naprej v razlastitev.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne more te razlastiti kar tako, ker potem bi vsak bimbo to počel. Pozanimaj se za pravna sredstva, kdaj in predvsem pod kakšnimi pogoji te lahko razlastijo.
Ker kolikor se spomnim da če ne gre za javno dobro (vodovod, šola, glavna cesta - in podobno) razlastitev no-go... Ravno zaradi takih primerov kot jih opisuješ.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Žal se bojim, da se motiš.
Pogovarjal sem se z eno odvetnico in pravi, da če občina pot ima kategorizirano je to že javno dobro in praktično nimam nobenih šans več.

Problem je, ker mi in še trije sosedje to potko 2,5m širine, čez našo parcelo imamo že zgrajeno zase(zdaj bi jo pa rad še lastnik travnika), občina pa jo je z odlokom, brez kakršnegakoli obvestila meni, kar kategorizirala kot javno pot in prejšnji mesec sem enostavno dobil pismo geodeta, da mi bo zadevo prišel odmerit in razparcelirat.

Poslal sem mu izjavo, da izmere in razparcelizacije ne dovoljujem, pa so kljub temu prišli in odmerili pot-pa ne samo pot še 1,5m več, tako, da mi bo očitno šla še celotna živa meja...

Pri meni ne gre za prav noben drug interes kot zasebni, da bo lahko županov kolega pokasiral en milijon za travnik in ga pozidal z desetimi hišami.

Žalostno se mi zdi, da živimo v tako lopovski državi.

Za višek bo pa on potem parcele lepo prodajal po 200evrov/m2, meni pa ponujajo 10 evrov na m2, za bonus bom pa še imel celodnevno ropotanje mimo hiše, plus celo zimo osenčeno parcelo in hišo.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Če se pa ne da, pa sodišče predlaga, ali se nekako zmenite, ali pa hišo prodamo na dražbi in potem delimo denar po deležih minus vse te dolgove , sod str.....