Kako pripraviti lignje?

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:

če pa hočeš ocvrte pa jih daš najprej v mleko, potem v panado potem v vrelo olje. tudi na hitro. ne prenesejo dolge termične obdelave.

Nek starejši ribič nam je povedal recept za ocvrte lignje: Jih namokaš, daš v posodo z oljem s sobno temperaturo, prižgeš ogenj in ko prvi "poči" so gotovi.

Meni se je zdelo to malo čudno in sem probal. So bili precej mehkejši od klasičnega dajanja v vrelo olje.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
A sem napisal na vroc, a ne razbeljen žar? Olivno olje lahko mirno uporabis za to in za ribe tud. Na razbeljenem zaru pa seveda ne. Ti se kar malo probaj na resetki, najprej navadne nenafilane mogoce. Jaz pa lahko pogrnem edin mizo za lignje
aplauz.gif
 
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
E gal, prvi , ki je napisal kako se pripravi frigane in zanimivo niso mastni

Drgač pa lignja se je na šporko še živega v ponev z malo olja toliko da se ne prime, pokriješ z pokrovko, 3 minute na eni strani obrneš 3 minute na drugi strani, dodaš malo vina peteršilja in malo česna pokuhaš malo vino in na krožnik. Tista kombinacija zoskov mmmmmm, bel kruh zraven in pa glaž bevande zmaga, sploh po dolgi ribiški noči.

Če hočeš pucat jih osuši, nato pa na vročo, res vročo kastrolo al pa rešetko in si zmagu.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Prjatu morja nisem videl od blizu, vsaj za ribolov že 11 mesecev.
Enostavno ni časa, pravzaprav si ga nisem niti vzel.

Še trei tedne pa grem kombinirat ribolov pa kondicijske priprave vmes do takrat pa še 10 lednih dni.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Tkole sem jaz jedel sipo v dalmaciji. Ko je skuhan so ven vzeli oči in kost, črnilo pa prebodli in zmešali v omakco. In to za zajtrk.....zakon!
 
Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Takole pa sem danes poskusil lignje "ala Alter" na teflonki in moram rečit, da so uspeli. Mogoče malce grenki, ampak to so detajli, ki bodo naslednjič odpravljeni!

Glavna jed pa je bila orada... Res fina!

Hvala za nasvete
1815832-photo.JPG
 

Priponke

  • 1815832-photo.JPG
    1815832-photo.JPG
    141,8 KB · Ogledi: 799

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Glavna jed pa je bila orada...

Tudi sam sem v nedeljo pekel orade, vendar imam vedno isto težavo ---> koža + kakšen kos mesa se prime na rešetko in potem je riba "razcefrana". Kaj se da tukaj narediti? Pečem pa na oglju. Zdaj ribo preden jo dam na žar malce posolim, namažem z mešanico olivnega olja, česna in peteršilja in to je to.
redface-1.gif
 

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Jest sicer največkrat na rešetu pečem postrvi...seveda jih pa največ obožuje hrustljavo kožico ipd. Meni rata takole....oglje mora res dobro zahajcati, rešeto spustim na najnižjo pozicijo in položim gor postrvi (imam pa sicer neki pripomoček-take rešekte v obliki ribe in jih dam notri, objete so iz obeh strani ter to položim na rešetko).....seveda potem gledam da ne zažgem, že po občutku, ne smeš jih pa 100x obračati, ko je lepo zapečena na eni strain se mora lepo obrniti in nato še na drugi. Rezultat pride odličen...koža hrustaljava, meso ribe pa lih prav pečeno in še sočno. ...je pa tako, na plati jih je 1000x lažje pripravit.....vsaj meni.
 

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Brancina pa orado pečem na rešetki na naslednji način: Ribo začinim samo po notranji strani, na zunanji strani pa jo detajlno očistim ter posušim s paprinatimi serveti. Rešetko spustim na najnižjo možno višino, oglje pa zakurim do konca. Ko je rešetka razbeljena, jo namažem z oljem, ter enako namažem ribo z oljem. Vržem gor, par minutk na eni strani ter par minut na drugi strani. Se pa držim načela, da mora biti riba tako pečena, da rep hrusta, ker jest ribo ktiri se vleče koža je no-go, vsaj pri meni.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Riba se peče, ko je žerjavica že siva, ne razbeljena... to je stara dalmatinska, poleg tega je za ribo edino primeren kvadraten profil gradele, ne okrogel. To so osnove.
 

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
hvala, bom naslednjic sprobal takšno taktiko
smile-1.gif


s čim pa namažete ribo odznotraj?
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Jst ribo dobro očistim, obrišem do suhega in namežen znotraj in zunaj z mešanico olivnega olja, soli in popra. V notranjost dam vejico rožmarina, rezino limone in česen. To naredim ponavadi kakšno uro pred pečenjem (čeprav tudi čez noč je že stalo in mi je bilo mogoče še bolj všeč). Pred pečenjem imam ribo na sobni temperaturi, da ni direkt iz hladilnika. Žar segrejem na max, ribo z zunanje strani še 1x popivnam z brisačko in vržem na rešetko. Na pokritem žaru in nekje na srednjih moči pečem kakšnih 7 minut na eni strani in 5 na drugi (pač odvisno od velikosti ribe). Ribo obrnem SAMO ENKRAT. Ko je dovolj pečena odstopi od rešetke in se kože nič ne prime. Za obračanje pa uporabljam špohtelj.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Men se je pa glih priprava lignjev filanih zdela cist enostavna. Nafilane lignje vrzes na gril plato, parkrat obrnes, cisto na koncu pa slab deci rdecega cez pa malo limone, premesas da shlapi pol vina ki si ga zalil in serviras. 15 min max dela s peko