Kako pripraviti lignje?

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
... lignji...tisti čisto navadni "na žaru" oziroma lahko tudi polnjeni. Ker tole mi pa ne gre in ste mi zadnje upanje
smile-1.gif


V zadnjem času sem 4x poskusil pripraviti te "zveri" in to ni to. Vsakič ko jih pripravim so slabši, zato bi prosil za celoten postopek od nakupa naprej.

1x sem jih delal v posodi na steklokeramiki in so bili bolj kot kaj druga kuhani, ker se od njih cedi, tako da ni za nikamor.
1x v pečici polnjene in so bili "za pojest" ne pa top
1x na plinskem webru (rešetki) polnjeni so bili solidni
1x na plinskem webru (rešetki) navadni nič polnjeni. KATASTROFA, ker skoraj še za pojest niso bli

In zdaj nekako nimam več ideje kaj narediti. Tudi marinada se mi nobena ni obnesla tako da bi imeli vsaj približno pravi "gostilniški" okus.

Hvala za nasvete
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
1. Premalo vroča ponev in preveč lignjev. Peči v manjši količini pa bo ok.
2. Brez da poveš kaj dejansko si počel ti ne moremo pomagat.
3 in 4 vprašej webrovce
btw tista česnova omaka itak samo pokvari okus in se je ob dobri hrani ne uporablja. Imaš jo le kadar hočeš prekriti okus zanič hrane
evil.gif
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik igi pravi:
... lignji...tisti čisto navadni "na žaru" oziroma lahko tudi polnjeni. Ker tole mi pa ne gre in ste mi zadnje upanje
smile-1.gif


V zadnjem času sem 4x poskusil pripraviti te "zveri" in to ni to. Vsakič ko jih pripravim so slabši, zato bi prosil za celoten postopek od nakupa naprej.

1x sem jih delal v posodi na steklokeramiki in so bili bolj kot kaj druga kuhani, ker se od njih cedi, tako da ni za nikamor.
1x v pečici polnjene in so bili "za pojest" ne pa top
1x na plinskem webru (rešetki) polnjeni so bili solidni
1x na plinskem webru (rešetki) navadni nič polnjeni. KATASTROFA, ker skoraj še za pojest niso bli

In zdaj nekako nimam več ideje kaj narediti. Tudi marinada se mi nobena ni obnesla tako da bi imeli vsaj približno pravi "gostilniški" okus.

Hvala za nasvete

ker je to tudi nas matralo smo povprašali profija na šprimorskem v čem je fora

lignije obrišeš, da so suhi .
lignije daš na čimbolj vročo plato. ne na rešetko. nič olja in ostalih fint.
z oljem jih pokapaš na koncu

deluje. upam, da bo tudi tebi
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
... lignji...tisti čisto navadni "na žaru" oziroma lahko tudi polnjeni. Ker tole mi pa ne gre in ste mi zadnje upanje
smile-1.gif


V zadnjem času sem 4x poskusil pripraviti te "zveri" in to ni to. Vsakič ko jih pripravim so slabši, zato bi prosil za celoten postopek od nakupa naprej.

1x sem jih delal v posodi na steklokeramiki in so bili bolj kot kaj druga kuhani, ker se od njih cedi, tako da ni za nikamor.
1x v pečici polnjene in so bili "za pojest" ne pa top
1x na plinskem webru (rešetki) polnjeni so bili solidni
1x na plinskem webru (rešetki) navadni nič polnjeni. KATASTROFA, ker skoraj še za pojest niso bli

In zdaj nekako nimam več ideje kaj narediti. Tudi marinada se mi nobena ni obnesla tako da bi imeli vsaj približno pravi "gostilniški" okus.

Hvala za nasvete

ker je to tudi nas matralo smo povprašali profija na šprimorskem v čem je fora

lignije obrišeš, da so suhi .
lignije daš na čimbolj vročo plato. ne na rešetko. nič olja in ostalih fint.
z oljem jih pokapaš na koncu

deluje. upam, da bo tudi tebi

Ok obrisane na suho površino brez olja? A jih posebej prej kaj marinirati ali tudi to ne?
Pač kupim v šparu, operem, posušim in na plato z njimi?
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
točno tako. plato pa segreješ koliko pač gre.
preden ( novo železno ) plato začneš uporabljati so najprej namažeš z oljem in jo fajn segreješ tako da se naredi neka plast na njej.
potem pa tako kot sem napisal oz tajko kot si razumel.
kupiš, spucaš, opereš, posušiš. plato segreješ. potem pa hop na vročo plato. lahko jih tudi z lopatico malo prisisneš. obrneš . pa ne jih dolgio pacat , ker bodo samo ocvirki ali pa trdi ko guma. so pa hitro gotovi
hop na eno stran, hop na drugo. glede časa malo bo potrebno malo experimentirat . ampak to kar sem ti napisal je osnovni princip
in deluje
če pa hočeš ocvrte pa jih daš najprej v mleko, potem v panado potem v vrelo olje. tudi na hitro. ne prenesejo dolge termične obdelave. Hobotnica pa potrebuje daljšo obdelavo, drugače je kot guma
upam, da ti rata
ps
mislim, da ne sme trajati dlje od 10 mintu na obeh straneh ( seveda odvisno od velikosti. manjši sodo hiteje gotovi 5 min recimo )
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Jaz pa le dam malenkost olivca ali masla za peko.
Pa 10min je absolutno preveč. 10min je za jadranske komade
tongue-1.gif
 

Brooks

Pripravnik
1. maj 2012
75
0
6
Mojih 5 centov. Jaz naredim v teflonski in so odlični. Pripravil te sparove 1 teden nazaj in so bli res izvrstni! Pomembno je da jih dobro osušiš. Spustijo namreč ogromno ogromno vode.

Moj način je operem, dam na krožnik in položim gor 3 plasti brisačk pa mal pritisneš, lahko tudi zgrabiš vse in obrneš da popivna čimveč. To naredim ponavadi trikrat na poln krožnik lignjev. Dam malo olja na teflonsko ploščo, indukcijo na 9/9, stresem gor lignje ko je zelo vroče in v roku par sekund oz. pol minute oddajo že ogromno vode. Tisti moment ko začnejo oddajat vodo (zelo hitro) dam na P (power - še več od 9). To mora čimprej izpareti, prižgeš tudi napo da ni preveč drame v glavo. Dokler ni samo še malo teh sokov na ponvi imam na power, potem pa zmanjšam na recimo 6-7/9 stopenj. Paziti moraš da prej znižaš, da se ti ta sok ne zapali in prime na lignje. Ko ga je dosti se ne bo palil, ko ga je pa še malo se ti bo pa v parih sekundah, ker imaš seveda na polno moč. V tem drugem delu ko imaš na manj in je vse izparelo malo bolj mešaš da se ne pripaljuje. Malenkost seveda mora bit pripaljeno drugače imaš na premalo gasa. Cel postopek v ponvi traja kot so že ostali rekli 5-10min odvisno od velikosti.

Prodajalec v ribarnici mi je enkrat rekel da so vredu pečeni potem ko začnejo pokati (zvok) bolj poredko samo še na par sekund. Glede na to sem se orientiral nekaj časa in kolikor se spomnim je kar vredu. Zdaj že dolgo ne saj že vem po občutku in pa seveda vzameš enega ven pa probaš.

lp
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz sem jih zajebal ta vikend...

Napolnil, dal na žar....par minutk pa so mi bruhali sir ipd. po weberju.
jezen.gif


Mogoče bom še preizkusil samo ne na žaru (oglje, rešetka...).
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Jaz jih zašpilim na vrhu pri odprtini s palčko ža ražnjiče in jih tako nanizam 4-5 komadov gor.
Praktično za obračat, pa še nič ven ne teče.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Zadevo nafilaš, daš na vrhu kapico iz koščka kruha in čez odprtino zobotrebec. Nič ne bo teklo ven
wink-1.gif
 

alfie

Pripravnik
5. apr 2013
125
0
16
Ljubljana
Meni vedno uspejo.

Pazim, da kupim kvalitetne in malo večje, ne tiste mičkene brezvezne. Naredim jih, da so vedno okusni in mehki ter sočni. Mogoče vam dela probleme to, da vam steče sir, ker je ali polmasten ali pa slabše kvalitete. Predlagam trdi sir (ala Ljutomerski ali pa celo dimljen sir - ta se pa sploh ne stopi) Mogoče najboljša varianta je sir za žar.

V primeru, da delate brez polnjenja pa toliko boljše, ampak mi osebno niso dobri. Sam se izogibam lignjev od LEDO-ja, ker je kvaliteta padla na podn.

Jaz jih odtalim, pustim, da spustijo vodo.
Niti jih ne brišem, samo nafilam in to je to.
Če jih delam noter jih delam na steklokeramični, če zunaj pa na plinskem žaru.
Na žaru voda itak odteka, v kuhinji pa, ko spustijo vodo to tudi odlijem.
Vedno pečem s kvalitetnim olivnim oljem.
Čas priprave je odvisen od velikosti. Na začetku more biti "ogenj" na full, ko spustijo vodo pa na 5-6/9, da se ne zažgejo.
Pečem jik, dokler ne dobijo lepe rumeno/rjave barve.
Če jih filam v vsakega naredim še po 1 do 2 pika z zobotrebcem, da ne pokajo.

To je to
smile-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
En je že napisal, pa bi samo še jaz to malo bolj poudaril. Prvi pogoj je, da lignji niso očiščeni in da so zmrznejni. Potem jih doma očistiš in osušiš. Zdaj če se vam ne gravža, notri ima ligenj eno belo kepiso maščobe. Če se da jo pustite notri. Dobro osišite in nič solit ali poprat. Potem pa na vroč, a ne razbeljen žar namazan z olivnim oljem. Tiste male pečete maximalno 2-3 minute, toliko da malo zafarbajo. Potem se lahko na krožniku malo soli in popra ali doda piko marinade ali samo olja. In dober tek......

P.S.: če so že očiščeni pa so kvečjemu za rižoto.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pogrneš že na prvem delu....

Kje ste najdli to olivno olje kombinirat z RAZBELJENIM žarom....že čisti friteza olje al pa kokosova mast se pokadi in smrdi, kaj šele olje.

Čudno da nisi napisal še unga pristnega, deviškega, stisnjenega pri -10 ne sam hladno za 20€/liter.
uf-1.gif
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
En je že napisal, pa bi samo še jaz to malo bolj poudaril. Prvi pogoj je, da lignji niso očiščeni in da so zmrznejni. Potem jih doma očistiš in osušiš. Zdaj če se vam ne gravža, notri ima ligenj eno belo kepiso maščobe. Če se da jo pustite notri. Dobro osišite in nič solit ali poprat. Potem pa na vroč, a ne razbeljen žar namazan z olivnim oljem. Tiste male pečete maximalno 2-3 minute, toliko da malo zafarbajo. Potem se lahko na krožniku malo soli in popra ali doda piko marinade ali samo olja. In dober tek......

P.S.: če so že očiščeni pa so kvečjemu za rižoto.

Zamrznjeni in neočiščeni? še nisem zasledil, je pa res, da tudi iskal nisem...

Pa ti to pačeš na žar rešetki ali na polni plošči? ker imam q200...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Če jih zmrzneš ratajo malo mehkejši

Malo manj gumjasti!
grims-1.gif


.. za razliko od hobotnice ki jo moraš zamrznit na -50, kuhat 6h, 15x zabrisat ob steno, postavit na cesto da jo povozi šlepar in potem se jo mogoče da pojest!
rolleyes-1.gif


Sicer pa so vam res tako všeč lignji? Meni je tole edina hrana ob kateri moram res uporabit tržaško omako in spit liter vina da poplaknem po grlu (potem mi je pa še slabo 2h in je treba naredit siesto)!
tongue-1.gif
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
lahko so sveži , lahko tudi očiščeni. se pa zmrznjeni dobijo v šparu, leklerku in še kje. za hobotnico pa je dobro če je zmrznjena
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Dalmatinci so nam enkrat povedali, da oni hobotnico večkrat zaporedoma zamrznejo in odtajajo.
Kolikor sem takrat probal tako pripravljeno, je bila res dobra in nikakor trda, brez da jo povozi šlepar.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Te žvali brez krvi se lahko ponovno zamrzne brez problema ja...oz. s pozitivnimi učinki.

Potem ti pa nabijajo o sveži nezamrznjeni robi.
tongue-1.gif
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Dalmatinci so nam enkrat povedali, da oni hobotnico večkrat zaporedoma zamrznejo in odtajajo.
Kolikor sem takrat probal tako pripravljeno, je bila res dobra in nikakor trda, brez da jo povozi šlepar.

Pri večkratnem zmrzovanju in odmrzovanju popokajo celične membrane in meso je mehkejše. Če delamo to z navadnim mesom, dobimo cunjo. Po starem dalmatinskem receptu, izpred epohe zamrzovalnikov, si hobotnico kako uro metal v skalo, potem pa dal kuhati s plutovinastim zamaškom. Ta vsebuje tanin, ki tudi prispeva k mehkobi.