Kako preveriti, če je hiša zgrajena legalno?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ortofoto??
A ti ves kdaj je ortofoto zacel sploh delat? Jest rabim za pred 1980 letnikom.
Dej, dej, pejd na Geodetsko, tako kot ti je odgovoril Lanos, in pa povprašaj po aerosnemanju ali po aerofotografijah. Da ne bomo zapenjal tu brezveze in se delal pametnega.

No no, ne bit tolk preprican, sem preveril, res je obstajajo posnetki od 1950 naprej, ampak to ni ortofoto ki je preslikal celo Slovenijo na 3 leta, ampak so samo recmo 3 dekade pred 1980, in se to so dolocene regije ki so poslikane in ne vsa Slovenija in v mojem primeru pac rabim res bogu za hrbtom lokacijo.

Ima pa te posnetke Geodetski institut stane 45eur, ce hoces pa z nekimi uradnimi potrdili, vrjetno kot je to rabil Appolo stane pa 112eur.

Zanima me pa kaj se mi bolj splaca iskat ce je na tej zemlji kdaj kej stalo po kaksnem arhivu (in se zanasat samo na to kar bo tam pokazalo), ali me resi ce je recimo objekt na taki stari sliki in bi taka parcela se kdaj potem imela moznost kaksne zazidljivosti?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
In tam ce recejo da ni nicesar bilo gor, ni in konec? Kaj pa ce je bila gradnja ne vpisana, na crno al karkoli podobnega?

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
a ti si siguren da je tam bil objekt?
najbrž so na tisti parceli vsaj kakšni ostanki objekta..
edino uradno dokazilo za zgrajen objekt je aerofoto posnetek iz leta 1967
če je bil objekt zgrajen po tem letu mora imeti gr.dovoljenje...če ga ni oz ga ni v arhivu potem je črnagradnja...
če je črnagradnja je pa itak konec debate

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ok torej slika igra vlogo, prvo na okolje in prostor, ce tam ni nic pa se pregled slike da se prepricasv nic?

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Da bi kdaj lahko na tem zemljiscu recimo mogoce kaj postavil, ker namena trenutno sicer ni in da nebi colal za gradbeno dovoljenje ceprav ga tam danes skor sigurno nemores dobit ker so to vinogradi in bajte iz kamna in zemlje in je vse tko tko.

Na zemljiscu smo pa n akupu najdli kjer je raven teren veliko loncenih posod in podobnega kuharskega materijala, torej ali je nekdo naredil tam smetisce, ali pa je nekoc tam nekaj stalo.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
jap... žličkarje poklič, pa ti več ne bo treba razmišljat o gradnji
wink-1.gif

kar se tiče posnetkov. Na geodetski imajo karte ... vse tja od leta 1900 al pa še prej. Prvo se pozanimaj, če je bilo kje kdaj kaj vrisano.
Ne moreš verjet, ampak stare bajte so bile kar redno vrisovane. Če ni tukaj nič in išči tale famozni aeroposnetek. Sam ne misliti, da boš kar letnico posnetka dobil. Če je bilo sploh kaj posneto. Pa še to kakšna bolj zanimiva področja. (da so 1950 snemal aeroposnetke cele Slovenije NE VERJAMEM!!!! oz. sem prepričan da NISO!) (če so že kakno letalo imel, pa poštenga fotoaparata niso imel, kaj je imela pa vojska pa ne zna ni milicija) Enostavno pejdi nazaj do koder boš kaj našel ..in ko se ustavi... tam si.
Tudi če boš našel kakšno vrisano lopo, verjetno ne boš mogel kar bajte potem gor delat. Tako da.... srečno pri iskanju.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Da bi kdaj lahko na tem zemljiscu recimo mogoce kaj postavil, ker namena trenutno sicer ni in da nebi colal za gradbeno dovoljenje ceprav ga tam danes skor sigurno nemores dobit ker so to vinogradi in bajte iz kamna in zemlje in je vse tko tko.

Na zemljiscu smo pa n akupu najdli kjer je raven teren veliko loncenih posod in podobnega kuharskega materijala, torej ali je nekdo naredil tam smetisce, ali pa je nekoc tam nekaj stalo.
Če hočeš vedeti ali lahko gradiš zahtevaj lokacijsko informacijo na občini. Poveš jim št. parcele in katastrsko občino in ti bodo v lokacijski informaciji navedli, kaj lahko gradiš. S tem ali je v preteklosti stal na tem mestu objekt, nima veze z zazidljivostjo parcele. Vsaj neposredne ne.
Strošek lokacijske informacije je rang 6pack pira.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Od leta 1950 imajo slike in to vecina drzave, sigurno pa ni to ortofoto ki je cela drzava. Letnice mi je pa stric povedal in je rekel da za mojo regijo obstajajo 3 iz 54 ,72 in 77 leta, potem je pa ze novejse.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Aja nisem vedel d anima veze ce je prej ze stal objekt, sem mislil da ce je stal da samo po istem naredis in je najceneje. Tam bi bila itak manjsa zadeva nic resnega.

Ok bom poskusil z lokacijsko informacijo da vidimo kaj bodo rekl.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.330
7.382
113
Leta 68 so ortofoto prefotkali celo obmocje RS. Na podlagi tega tudi povedo ali je nek objekt stal pred letom 68 ali ne (ko so uvedli gradbena dovoljenja).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
ksz
takole kot je appolo napisal bi najbrž držalo. L67(68) so naj brž poslikal celo slo.

Sicer pa
Iz 19st.pa imaš na netu dva katastra na katerem so lepo narisani objekti. Mislim da se reče franciscejski in reambulancni kataster. linki so celo na alterju, vsaj jaz sem tule zvedel za njih in si jih lepo ogledal in natisnil za izbrano območje.
Pišem ti na gsm tako da poišči sam.

Nazadnje urejeno: