Kako preverijo, če je nekdo števc prevrtaval?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
A se to da in pri katerih vozilih...pri katerih ne?

Npr. če bi nekomu posodil avtomobil za eno leto in mu omejil kilometre na 10.000, potem pa bo konec leta želel biti ziher, da jih ni več prevozil.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Odvisno, kater števec zavrti.. Če samo tistega, ki je v armaturki, ti pri dostih avtomobilih ostane še tisti, ki je na motorju...
Drugače pa, ne, skorajda ni možno ugotovit realne km. Razen, če se gre za tvoj avto-montiraj GPS, pa nastavi omejitev na 10k km...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Veliko, če ne celo vsa vozila v takih poslovnih razmerjih (lizing, najem) so sledena .. torej v vozilu je GPS sprejemnik, ki beleži kilometrino. Večina jih ima celo real-time sledenje, ker so zelo pogoste "kraje".

Glede na to da te vgradnja neke take naprave in par letni najem stane manj kot 500EUR, tako ni dileme koliko km ima vozilo ko pride nazaj!
grims-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Veliko, če ne celo vsa vozila v takih poslovnih razmerjih (lizing, najem) so sledena .. torej v vozilu je GPS sprejemnik, ki beleži kilometrino. Večina jih ima celo real-time sledenje, ker so zelo pogoste "kraje".

Glede na to da te vgradnja neke take naprave in par letni najem stane manj kot 500EUR, tako ni dileme koliko km ima vozilo ko pride nazaj!
grims-1.gif

Ja pa jade
hysterical-1.gif

Naredil sem že xx operativcev, pa še noben ni imel GPS naprave notri.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Glede na to da se s tem ukvarjam ti povem, da jih veliko ima te naprave notri oz. so lizing/rentacar in podobne hiše dobre stranke!
evil.gif

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
to na sodišču ne bi imelo nobene procesne vrednosti če bi kako odškodnino zahteval

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Glede na to da se s tem ukvarjam ti povem, da jih veliko ima te naprave notri oz. so lizing/rentacar in podobne hiše dobre stranke!
evil.gif

Ce stranka vzame operativca, dvigne avto pri trgovcu...rentacar mogoče vgradi naknadno,lizing hiše pa ziher ne jemljejo to "ful".
Pri navadnem lizingu pa sploh ne.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Racunalnik zapise precej drugih parametrov, ne samo stanja stevca. Brazilci in kmetici, ki pod kozolci to vrtijo, ponavadi ne vedo kaj vse je potrebno spremeniti, da bi vrtenje izgledalo povsem kredibilno.

Sicer je res, da tovrstni podatki nikoli niso povsem tocni (= lahko ima nekdo drug drugacen stil voznje od tebe in bodo ti parametri rasli z drugacnim tempom kot pri tebi), ampak razliko med 10K in 40K bi pa videl vsak, ki se spozna na parametre, katere racunalo spremlja. Od tistih, ki se s tem ukvarjajo, ti nihce ne bo povedal za katere stvari tocno gre in kje se nahajajo, ker mu potem gre edina prednost, ki jo ima pred nateguni.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Bom še jaz nekaj na to temo povedal iz prve roke. Preveriti se da načeloma enostavno - preveriš samo stanje vozila - na žalost pa je zanesljivost takega preverjanje precej majhna, še posebej, če se na avte "ne razumeš". "Dokazati" pa se da v naslednjih primerih:

- kilometrina števca se ne ujema s kilometrinami, ki jih beležijo uradni servisi (oz. je vozila opravilo sumljivo malo kilometrov po tem, ko niso več vozili na uradni servis)
- pri vozilih, pri katerih je za "vrtenje" kilometrov potreben fizičen poseg, lahko pogledamo, če je bilo kaj delano okrog teh sklopov
- kilometre je prevrtel šalabajzer, kar pomeni, da jih ni prevrtel v vseh enotah, ki kilometre beležijo (pozor: pri nekaterih vozilih to ni mogoče, saj se enote - računalniki - avtomatsko uskladijo na najvišjo vrednost, ki jo beleži katera koli od enot)

V vseh ostalih primerih je "dokazovanje" praktično nemogoče. Smešno je predvsem dejstvo, da nekateri mislijo, da diagnostični aparat prikaže vedno pravilno kilometražo. Jo - v primeru, da je kilometre vrtel šalabajzer in seveda v primeru, da so zapisani v več računalnikih. Za primer - prejšnji vikend sem delal korekcijo kilometrov (menjava motorja) na vozilu Lancia Phedra (2005), kjer je treba kilometre popraviti v dveh števcih in računalniku potniške kabine (BSI). Vozilo je bilo sicer zelo dobro ohranjeno in sam ne bi rekel, da ima prevrtene kilometre - dokler nisem dejansko odmontiral elektronike iz vozila in videl, da se motim. Vozilo je bilo pripeljano iz Nizozemske.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
to na sodišču ne bi imelo nobene procesne vrednosti če bi kako odškodnino zahteval

Res je, tudi števec v vozilu nima nobene vrednosti - izjema so števci v tovornih vozilih in vozilih za prevoz potnikov ki so zakonsko umerjeni!

Skratka če imaš ti na števcu 15k km, lizig ti jih omogoča največ 10k se lahko sklicuješ na to da so tisti napačni!

Ampak še vedno, stvari niso samo zaradi evidence in tisti, ki avto posoja ti ga lahko tudi vzame če se mu tako zazdi. In če nočeš plačevat višje mesečne najemnine ker delaš "preveč" km bo to tudi storil. Koneckoncev papir zdrži vse, tudi to da ima lastnik pravico nadzirati svoje premoženje z določeno metodo ki se mu zdi koristna.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
utiševalec:
kaj pa bi na to rekli leasingojemalci(in njihovi odvetniki), če bi zvedeli da jim leasingodajalec lahko sledi vsak meter? saj veš n pirc musar, pa big brother....

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ni res...moj oče jo je prebral celo pogodbo z lizingom....ampakso rekli da je eden zelo redkih ki jo je sploh prebral....kolikor se spomnem je bil člen noter v pogodbi ,da če jim zdi ,da z avtom grdo delaš ,da ti ga lahko odvzamejo.

Nekim znancem so ga odvzeli ker niso plačevali ampak bistvo je drugo..avto so jim ocenili glede na stanje in ne na kollikor je še ostalo po pogodbi za plačat in so morali poleg tega še plačat en fanj znesek za kar neke napake s tem da so ostali brez avta.

Napake so ble...skoraj uničena turbina,slabe gume in še nekaj..to so jim odbili od zneska.

So pa na lizingu rekli takole....dokler nam plačujejo nas za avto ne briga.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Zavisi od avta do avta - na koliko mestih le ta beleži prevožene kilometre...kolikor mi je nekdo razlagal npr. pri BMW-ju beleži na 3. mestih..in če hendler špara da ponastavit samo prikaz na števcu in tega lahko odkriješ.

Pri VW-ju & Co. mislim da je zgolj na števcu...itd itd.

tak da..po svoje je nemogoče ugotoviti. J epa tako...kdor bo naredil npr. 3 jurje več od dogovorjenih ne bo šel dajat npr. 500 EUR za prevrtavanje. (lahko sepa zmeniš da prideš vsake 3 mesece pogledat kako je stanje števca in imaš takoj povprečno porabo).

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Renault shranjuje tudi na kartico (ključ). Če prodajalec ni obeh ključev sinhroniziral z avtom - je po prevrtenju km uporabljal samo en ključ - so na drugem ključu (pod pogojem, da se ga je uporabljalo), zapisani podatki o kilometrih pred prevrtenjem.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
Slišal sem ,da so modeli prevrteli števec ,pozabili so pa odstraniti listek o menjavi olja....

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ti so itak šalabajzerji na kubik. Ti tudi ponavadi "dajejo garancijo na kilometre". Je pa zmežkanozažgani povedal kar nekaj lepih na to temo. Kilometre se lahko dokaže zelo enostavno ali pa jih ne moreš. Vse je odvisno od primerka avtomobila.
Sam sem se malo igral z diagnostiko, kjer sem preverjal praktično vse senzorje, meddrugim tudi opdatek o kilometrih. Ti odstopajo za cca 1%, kot je stanje na števcu. Menda je to normalno, saj prihaja do odstopanja.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Ravno vceraj sem na Mercedesu A odkril da so iz skoraj 190.000 znizali na 130.000. Ker sem zaposlen na Mercedes servisu imam upogled v statistike po katerih se ni dalo nic razbrati ker so se servisi delali pri popoldancih.Ko sem priklopil Star Diagnosis ( Mercedesova diagnostika ) sem v zgodovini servisov v KI enoti videl da je zadnji servis bil opravljen na 187.000 ,ti avti namrec shranjujejo stanje zadnjih 5 servisov.Na stevcu pa jih sedaj prikazuje 130.000 za kolikor je tudi bil kupljen.
Ker se gre za znanca in ker me dejstvo da so ga barabe naplahtale jezi , me zanima kje naj postopek zacnemo. Kako je v Sloveniji to obravnavano ? Ali prvo k odvetniku ali takoj tozba ?
Vse podatke iz testa z Star diagnosis sem stiskal, vse je dokumentirano in zelo lepo razvidno.
V italiji je to obravnavano kot hud prekrsek in kazni so astronomske ce se stvar dokaze.
Na sreco se pri Mercedesih da lepo odkriti te poneverbe.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
V pravu se gre vedno nazaj pri dokazovanju....prej ali slej je nekdo šaril...je pa treba dokazat
smile-1.gif