kako povezat printer preko WI-FI

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Imam printer HP priklopljen fizično na MAC-a, je pa tudi priklopljen v wifi omrežje. MAC je tudi na wifi-ju

Potem imam PC priklopljen preko kabla na router.

In zdej bi rad printal iz PC na HP printer.

Ampak mi ga win 8 nikakor ne najdejo. Tud če prilopim PC na wifi, ga še vedno ne najde.

Kako bi to zrihtal???

Hvala...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Zdaj MAC-a konkretno ne poznam, ampak na dveh PC-jih bi v danem primeru moral sherat printer na tistem PC-ju kamor je fizično priklopljen. V tem primeru bo drugi PC našel sheran printer in boš lahko printal na njega ko bo prvi PC prižgan. Verjetno je na MAC-u podobno. Če pa ima router mrežni printer port, pa lahko printer priključiš direktno v router.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Zdaj MAC-a konkretno ne poznam, ampak na dveh PC-jih bi v danem primeru moral sherat printer na tistem PC-ju kamor je fizično priklopljen. V tem primeru bo drugi PC našel sheran printer in boš lahko printal na njega ko bo prvi PC prižgan. Verjetno je na MAC-u podobno. Če pa ima router mrežni printer port, pa lahko printer priključiš direktno v router.

to je v primeru, da bi jih hotel hotel povezat žično. To sm se že jahal pa mi ni uspelo povezat maca in pc.

Ker je printer wifi, bi mogl bit to enostavno. Printer je priklopljen v wifi, in tako bi ga moral najti pc in mac (mac ga celo najde). PC pa ima nek problem. Ne vem kaj... Sem že povezoval kolegom te wifi printerje pa ni bilo nikol problemov...

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Napiši še model printerja.

Sicer, če je printer uspešno povezan na WiFI in ti ga na Macu najde, bi ga moral tudi na PCju (če je seveda povezan v isto mrežo, ne glede na to ali preko kabla ali WiFija). Poglej na tiskalniku kateri IP naslov je dobil (pri tistih z zaslonom, se da ponavadi pogledat v menijih tiskalnika, če ga nima, se da vrjetno s pritiskom na kak gumb stiskati nastavitveno stran, kjer se vidi naslov IP) in probaj iz PCja odpret v brskalniku web interface od tiskalnika (http://naslov_ip) ali pa vsaj pingat IP od tiskalnik (Run->Cmd->ping ip_naslov). To gre? Drugače ti ga ne najde samo preko nadzorne plošče, ali si namestil prav software od HPja, kjer ti v fazi inštalacije poišče tiskalnik? Če nisi, probaj z njihovim softwareom.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
hp p1102w in nima ekrana...

ping ne dela.

zelo čudno vse skupaj....

snel sem tud en program da pokaže kaj vse je priklopljeno na wifi, pa ne pokaže printerja.

Samo ko na ugasnem printer na macu tud izgine printer. Se pravi, da na maca je priklopljen preko wifi...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
eh... že 5x prebral...

vem ip. Preko maca sem pa povezal na printerjevo stran preko brskalnika.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
Če sem prav razumel prvi post, imaš tiskalnik na Maca povezan tudi z USB kablom, ali si ga vmes odklopil. Če je priklopljen preko USB, ga vrjetno za to vidi. Poskusi še enkrat postopek za priklop na WiFi, ki je zgoraj opisan (torej priklop na USB in potem s tistim njihovem softwareom povežeš tiskalnik na WiFi). Takrat bi moral tiskalnik dobit IP, ki ga lahko pingaš in preko njega dostopaš do web interfacea, na APju bi moral tudi videt, da je tiskalnik povezan na WiFi.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
zdej sem prišel do host unreachebale, ko hočem pingat printer

edit 1: zdej mi ga tud pokaže v tistem programu, ki gleda kaj vse je v wireless networku...

edit 2: hehehe... v pm vse skupaj. zdej pa nič več ne najde!!!
uf-1.gif

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
jao, mogoče pomemben podatek - WI-FI je narejen preko MAC-a. Valda... zdele sm se spomnil... zihr bo to razlog za težave??

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.552
927
113
Na kakšen način dodajaš tiskalnik? Preko nadzorne plošče al preko HP-jevega programa?

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
jao, mogoče pomemben podatek - WI-FI je narejen preko MAC-a. Valda... zdele sm se spomnil... zihr bo to razlog za težave??

Na kakšen način? To imaš vklopljen Internet Sharing na OS X, da ti deli povezavo preko Wi-Fija, in printer povezan na ta WiFi? V tem primeru ti Mac dela source NAT in tvoje lokalno omrežje ter brezžično omrežje sigurno nista isto omrežje (lahko bi sicer ročno naštrikal še destination NAT za tiskalnik na Macu in tiskalnik dodal ročno preko IPja ampak raje ne...). Zdaj če PC priklopiš na ta isti WiFi bi toretično lahko delalo, vendar ni nujno, da je sploh mogoča komunikacija med clienti na tem WiFi (ne vem na pamet kako je to skofigurirano), ker je prvotno namenjen deljenju internetne povezave.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
ma ja... jest sm butl. Valda, pol sm mal gledal ip od maca pa od pc pa so bili čist različni. MAC je mel recimo 89 taprvo, printer pa 193...

sm najdu en star router in ga nastavil v wifi, printer povezal v ta wifi in zdej dela... MAC wifi sharing je res samo za net... To je isto kot hotspot na gsm recimo... ni to "taprav" wifi...

mater... pa kok dolgo mi je to živce žrlo....

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
Tako nekako ja, gre za "hotspot" varjanto. Se da sicer disablat internat sharing in ročno naredit bridge z žično povezavo, tako da je WiFi na istem networku, vendar ni najbolj praktično, če rabiš stalno. Dobiš WiFI "router" za 10€ oziroma če ti doma kak leži, je to še najbolje.

Samo, da je šlo
smile-1.gif