kako povezat net in tv po hiši

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Na sliki sta dve vezavi.
1. Tako imam sedaj
2. Tako bom imel čez čas

*wlan PC - pomeni, da en star prenosnik uporabljam kot wi-fi hotspot

TEŽAVA: ko na xtreamerju gledam siol tv, mi ne dela net. Kaj morem naredit, da mi bo hkrati delalo vse (tv, xtreamer tv in net)?
p.s. dodatnih kablov ne morem vlečt, ker ni moje stanovanje.

sioltv_xtreamer.jpg

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Če gledamo prvo sliko (sedaj) in sklepamo, da je res tako zvezano, kot si narisal. Če gledaš SiOL IPTV na xtreamerju, potem je zeleni kabel (slika sedaj) na modemu nujno vtaknjen v VIDEO port. Posledično nobena naprava, zvezana na switch, nima dostopa na internet, ampak samo do TV.
Meni se zdi da ali nisi pravilno narisal vsega, kakor je zvezano ali pa nisi napisal, kaj vse narediš, ko gledaš TV na xtreamerju. Torej prestavljanje tipa porta na modemu ipd. In najverjetneje vse deluje, kakor pač mora delovati, le tebi ni čisto jasno zakaj tako.

L.p., Kloko

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
zeleni kabel je v data port.
vse kar naredim je, da vključim xtreamer, grem na upnp, odprem xtreamer:1, zalaufam tv program in gledam.
Da mi zlista programe res rabi par minutk in da mi potem net zčne nazaj delat spet rabi par minutk

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Tu nekaj ne štima. ČE imaš internet od SiOLa in ČE je zvezano kot si narisal in ČE je zeleni kabel vtaknjen v DATA port, potem na xtreamerju ne moreš gledati SiOL IPTV.

L.p., Kloko

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik kloko pravi:
Tu nekaj ne štima. ČE imaš internet od SiOLa in ČE je zvezano kot si narisal in ČE je zeleni kabel vtaknjen v DATA port, potem na xtreamerju ne moreš gledati SiOL IPTV.

L.p., Kloko

Bi morala biti dva drata, aneda, en iz data in drugi iz TV porta, oba pa v Stikalo? Se mi prav zdi?

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Tako bi pa šlo, ja. Jaz imam doma tako narejeno in deluje oboje naenkrat.

L.p., Kloko

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik kloko pravi:
Tako bi pa šlo, ja. Jaz imam doma tako narejeno in deluje oboje naenkrat.

L.p., Kloko
Da si malo sposodim, lahko pri taki vezavi gledaš SiOLTV in filme, katerih "varnostne kopije" si shranil na disk svojega PCja?

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Napisal je da uporablja "grem na upnp" - univesal pnp, verjetno xtreamer spremeni nastavitve porta in zato ob vsakem preklopu iz
TV na Internet in obratno rabi toliko časa. Ja, mislim da je edina možnost še en kabel iz modema do xtreamer-ja, ki ga pa ne more napeljati!

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
men dela z enim kablom iz data porta, ampak ali samo tv ali pa samo net.
Kako in zakaj ne vem, vglavenem dela.
Torej, če hočem oboje hkrati, potrebujem 2 kabla?

Nekje sem zasledil, da naj bi delalo tudi tako, da na ruterju dam kabel iz data v video in potem en data peljem na switch in imam spet oboje.
Je kdo to probal in kako mu dela?
Sem probal na modemu tole zgornjo vezavo pa ne dela oboje hkrati.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik mihagr pravi:
Napisal je da uporablja "grem na upnp" - univesal pnp, verjetno xtreamer spremeni nastavitve porta in zato ob vsakem preklopu iz
TV na Internet in obratno rabi toliko časa. Ja, mislim da je edina možnost še en kabel iz modema do xtreamer-ja, ki ga pa ne more napeljati!

ok, potem je pa tle fora, da xtreamer sam spreminja porte.

Ali zna kak ruter, da v njega peljem data in video in potem po enem kablu naprej spravim oboje in si na koncu na switchu pc vzame data, xtreamer pa video?

neki sem bral, da naj bi šlo, samo možno, da sem kaj pomešal.

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Gre. V tvojem primeru, ker ne moreš vleči dodatnih kablov, rabiš dodaten switch. Dodaten switch postaviš zraven SiOL modema. Iz modema povežeš na ta switch en DATA in en VIDEO port. Na drugi strani vtakneš v ta switch tvoj zelen kabel, ki je bil prej vtaknjen direktno v modem. V takšni konfiguraciji ti potem deluje istočasno televizija na extreamerju in internet na PCjih. Edino glede tega upnp na extreamerju je treba videti ali bo treba kaj spremeniti, tega jaz ne poznam ker nimam takšne škatlice.

L.p., Kloko

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
thnx!

A pri siolovem modemu more biti še en switch, ali je namesto njega lahko ruter, katerga bi uporabljal tudi za wlan?

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Jaz doma gledam SiOL TV in na disku računalnika shranjene filme brez pretikanja kablov, računalnik ima eno samo mrežno kartico. Res da nisem nikoli gledal oboje istočasno, torej TV program v enem oknu in film istočasno v drugem oknu, a ne vidim težave, razen če bi se video player ne hotel izvajati istočasno z drugim. Bom pa še danes popoldan to preizkusil, ko pridem domov.

Drugače pa redno uporabljam tako, da imam istočasno v enem vogalu TV program, na drugi strani pa browsam po internetu. To preverjeno deluje popolnoma brez težav.

L.p., Kloko

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik kloko pravi:
Jaz doma gledam SiOL TV in na disku računalnika shranjene filme brez pretikanja kablov, računalnik ima eno samo mrežno kartico. Res da nisem nikoli gledal oboje istočasno, torej TV program v enem oknu in film istočasno v drugem oknu, a ne vidim težave, razen če bi se video player ne hotel izvajati istočasno z drugim. Bom pa še danes popoldan to preizkusil, ko pridem domov.

Drugače pa redno uporabljam tako, da imam istočasno v enem vogalu TV program, na drugi strani pa browsam po internetu. To preverjeno deluje popolnoma brez težav.

L.p., Kloko

Ja, na PCju to tudi meni špila, mislil sem na Xtreamer in podobne škatlice. Ne istočasno, to nima nobenega smisla, važno je, da čez Xtreamer lahko na TVju gledam eno ali drugo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kako pa imaš potem to zvezano z samo eno mrežno?
ker na eni lokaciji mi je ratalo samo tako, da imam 2 mrežni in potem spet težava, da ne dela net samo na tem pc-ju ko gledam siol tv.

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Opis moje konfiguracije, ker se mi ne da risati:

-SiOL trio
-dva računalnika, eden je namizni, drugi je priključen na televizor
-SiOL modem, nobenih switchev, modem je konfiguriran, da deluje kot router
-na modemu imam tri DATA porte in enega VIDEO
-namizni računalnik je priključen v DATA port
-media računalnik je priključen v DATA port
-med tretjim DATA portom in VIDEO portom imam direktno na modemu povezavo s patch kablom -- če bi imel več računalnikov kot dva, bi moral na tem mestu vtakniti dodaten switch
-media računalnik ima čisto navadno konfiguracijo omrežja, to je fiksno ip številko in prehod, ki je številka od modema

Če bi imel dve mrežni kartici, potem bi se vezava spremenila v toliko, da bi odstranil "patch" na modemu in en DATA ter en VIDEO kabel vlekel do media računalnika. V takšni vezavi se nekoliko zakomplicira konfiguriranje IP številk, a tudi to sem imel narejeno in je vse delovalo, kot je treba (internet in TV istočasno). Ker sem kasneje zamenjal media računalnik, ki ni imel možnosti dveh mrežnih kartic, sem moral narediti prevezavo.

L.p., Kloko

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
patch kabel je navaden mrežni kabel?

zgoraj si opisal, da bi moral pri modemu dodat še en switch, ali bi namesto switcha lahko dodal ruter, katerga bi hkrati imel še za wlan?

ali mora biti poseben ruter, mora podpirat multicast? Če ja, katerga se priporoča?