Kako narediti šahovski video (YouTube) prispevek?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Pomoje da najbolje storiš, če pišeš avtorju posnetkov na youtube
zmaga.gif

Sicer pa izgleda, da ima pač nek program za šah+snemanje namizja. Zraven pa pač posnet zvok za komentar.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Točno. Tako se posnamejo tudi razni tutoriali za Photoshop itd.

Jaz uporabljam program Camtasia, ki je precej enostaven. Če delaš video samo zase, potem naslednji nasvet niti ni pomemben, če pa delaš recimo za youtube, pa takole:
Ne snemaj celotnega namizja, to bo ustvarilo zelo velik video (ne po prostoru na disku ampak po dimenzijah slike. Ta se bo pri uploadanju na youtube močno pomanjšala in se lahko detajli izgubijo. Sicer šaka res še nisem snemal, zaradi precej preprostih oblik bi bila izguba verjetno manjša.
Če pa snemaš cel ekran, lahko tudi obrežeš video, tako da se vidi samo šahovnica (pri šahovskih programih ponavadi ni čez cel ekran.
Pa glej, da bo filmček za upload v pravem razmerju za na youtube - sicer bo slika raztegnjena ali stisnjena. Tega pa ne želiš.

EDIT: aja, zvok pa posnameš lahko naknadno ali pa sproti, ko snemaš film, kakor ti paše. Seveda rabiš vsaj navaden mikrofon.

lp

Nazadnje urejeno:

Casteneda

Pripravnik
1. sep 2007
415
12
18
64
www.chess.mojforum.si
Hvala za odgovor
aplauz.gif
Bi morda poskusil s šahom, da preveriva, kako dela tisti omenjeni program? Vesel bi bil, če bi posnel en kratek šahovski posnetek (https://www.youtube.com/watch?v=AgE5AfqGbFY)

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain

Evo pa sem na hitro na yahoo games odigral eno igro, sproti snemal s camtasio - le delček zaslona, potem pa v virtualdub malo porezal dolžino videa. Originalno je trajalo okoli 10 minut, pa sem izrezal trenutke, ko sva napeto premišljevala.
smile-1.gif

Zvok, ki se sliši so efekti v Camtasii. Vsakič ko klikneš z miško med snemanjem ti lahko shrani zraven tak zvok, plus rdeči krogci ob vsakem kliku so tudi dodani v Camtasii.
v originalu je slika 380x404, dodal sem črn rob z leve in desne in vse skupaj raztegnil na 640x480, nato pa shranil v xvidu in uploadal.

Če kaj ni jasno, kar vprašaj. Bo že kdo pomagal
wink-1.gif

EDIT: Pa prosim brez komentarjev na slog, tehniko in strategijo igre. Šaha že leta nisem igral. Vmes ko sem editiral video, sem opazil cel kup potez, ki sem jih spregledal. Še sreča, da je bil tudi nasprotnik čisti antitalent, če ne bi krepko spušil.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Ja, nisi obrezal filmčka, celo namizje ti je snemalo. Zdaj ne vem kateri program si uporabil, ampak mora nekje biti možnost snemanja samo dela ekrana ali pa potem funkcija crop, s katero označiš, kateri del slike želiš obdržati. Samo moraš razlikovati med cropom slike videa in cropom dolžine videa.

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Huh, jaz mam še stari Camtasia studio 2. Upam da ni drastično spremenjeno.

Na začetku izberem Start new project, nato pa vpraša, kaj bi rad posnel in rečeš Region of a screen in v naslednjem oknu je gumb Select Region in potem na ekranu potegneš kvadratek in to ti pol snema.

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Hja, to je pa že čisto druga tema.
smile-1.gif

Tako na hitro sem pogledal tvojo stran - poskusi narediti tako, da bodo vse strani videti podobno po strukturi. Meni mora biti vedno na istem mestu in zgledati podobno.
Zelo neobičajno je, da je naslov strani hkrati tudi link, ki pelje nekam popolnoma drugam (na forum).
Verjamem, da zgleda zanimivo, ampak števec obiskov je res nepotrebna stvar na strani. Pomisli, stran je narejena za obiskovalce, katerih niti ne zanima koliko obiskov si imel. Spremljanje statistike spletne strani se da rešiti na ogromno drugih, boljših načinov.
Malo me je zmotilo tudi to, da tekst poteka od levega do desnega roba ekrana. Morda na manjših monitorjih to zgleda nemoteče, na večjih pa je treba skoraj glavo obračati, da vse prebereš.
Strani, ki so prazne raje "skrij". Obiskovalci, ki naletijo na njih dobijo občutek kot da nekaj manjka. In še res je.
Pa če sem še ekstra kritičen - poleg mnogih vrst delitev pisav, je ena najpomembnejših delitev na tiste, ki so namenjene tiskanju na papir in tiste, ki so namenjene prikazu na ekranu. Ker tiskalnik lahko natisne veliko bolj natančno, kot lahko prikaže monitor, so lahko fonti, ki jih uporabiš bolj kompleksni. Črke imajo repke itd. Za ekran pa morajo biti bolj preproste, zato da se jih da lažje brati. Kot primer si poglej prav tole stran. Pisave na tej strani so iz družine Arial, Verdana in Tahoma, na tvoji strani pa je pisava Times New Roman.

Eh, zdaj sem pa že malo preveč zakompliciral...

lp