Kako narediti nočno fotko?

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Za vas profiče to ni problem, jaz pa o tem nimam pojma.

Npr. rad bi slikal svoj avto ponoči, ko ima prižgane luči. Ne s flešom, ampak tko .. brez .. Kak oza vraga to naredim? Če slikam s flešem, je vse osvetljeno, če zadržim fleš z roko, se nič n evidi. Vernjetno moram kaj nastaviti?
smirk-1.gif

Gre pa za fotiča Fujifilm S5800 ..

Hvala za vsak nasvet ..
cry12bpy.gif

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Stativ, lahko tudi kakšen zid oz ravna podlaga in nastavi na 4 sekunde... Pa še iso dej na 1600 pa poročaj kak bo...

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Probaj s kompenzacijo fleša ( flash compensation ). Funkcija mora biti nekje v meniju, vrednost pa se ponavadi da nastaviti od -2.0 do +1.0

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Citat:
Uporabnik kripo pravi:

Kako nastavim na 4 sekunde ..
smirk-1.gif

Če imaš aparat nastavljen na AUTO ( okrogel gumb/kolešček na vrhu aparata ), potem ne boš mogel sam izbirati časa osvetlitve. Najprej aparat nastavi na S ( shutter priority ), pa boš lahko sam izbiral čas osvetlitve.

ISO pa ti pove na kakšno občutljivost je nastavljen aparat/senzor. Višji kot je ISO večja je občutljivost, ampak s tem pride tudi do povečanja šuma in izgube ostrine.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
flash compensation ne najdem ..

za ISO sem pa našel v maniju, pa je samo AUTO
frown-1.gif

iščem dalje ..

Si me prehitel z odgovorom .. grem zdele iskat .. javim ..

aha, nekaj se dogaja :D

ni bilo fleša, fotka je pa ok
smile-1.gif

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
flash compensation ne najdem ..

Poskusi še med funkcijami ( tipka F na zadnji strani aparata ) oziroma v nastavitvah za fleš ( tipka je tudi na zadnji strani ).

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Ja, bom upošteval vaša navodila. Hvala vsem, ki ste pomagali.

Zdaj vsaj vem, da lahko z mojim fotičem slikam tudi take slike :D Gre pa tista občutljivost samo od -2/3 do +2/3
smirk-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
takole naredi.

najdi ravno podlago, kamor boš fotoaparat lahko postavil, tja ga postavi, prej pa nastavi stvari tako (mislim, da tvoj to omogoča, do zdaj, pa mislim, da si že prebral navodila in mislim, da ti to ne bo treba posebaj iskat ...
wink-1.gif
)

- program delovanja (to je oni krogec, ki ga obrneš, saj veš, AUTO, P, M, portreti ...) daš na M
- čas nastavi na ene ... 4, 5 sekund
- ISO na minimum, ne na maksimum!!
- f vrednost oz. zaslonko pa na ... aja, sej res, to je kompakt - na maksimum, kar kompakt še dovoli.

če bo pretemno - podajšaj čas - če bo presvetlo - skrajšaj. igraj se samo s časom, ostale nastavitve - leave it!!
grin1.gif

poročaj!
wink-1.gif
good luck

EDIT: aja, don't touch the flash - pusti ga ugasnjenega, zaprtega, whatever - ne rabiš ga ... zaenkrat ...
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Sem pred kako uro šel slikat luči avta, ker je že bila tema .. no, na fotkah je bilo pa razsvetljenje!
grin1.gif
Se ni razen svetlobe videlo nič.

In sem potem naštimal na P in mi je le nekaj uspelo .. ampak zdaj, ko sem naredil par fotk pa po Dizzyjevih navodilih ..
cheer.gif

Zdaj vsaj vem, zakaj so tiste tipke na mojem fotiču
grims-1.gif

tenks!

Da izkoristim še za eno drugo vprašanje .. včasih, hočem slikati npr. ključ .. se lahko z zoomom približam .. potem mi pa fotič še malo sfokusira, predno pirtisnem do konca, da fotografiram. Ampak včasih mi pa fotič naredi nejasno sliko. Ko fokusira, vmes naredi ostro, ampak ustavi se pa na tako megleni, da nikakor ni razpoznavno, kaj hočem slikati .. Se da kaj narediti?
crazy1.gif

Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Lahko sam izbiraš področje, kje želiš ostrit? Predvidevam, da ti avtomatsko ostrenje pač izbere ostrenje na točki, ki ne sovpada s tvojimi željami.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
ne, vse zamegli .. kot da bi gledal skozi umazano vodo kamen na tleh .. ko fotič sam ostri (gumb za slikanje pritisnem do polovice) in ko se pripravlja, da bo slikal, gre od meglene do ostre pa naprej do meglene in se potem tam ustavi .. nič ni ostrega na sliki ..

Če grem pa 15m stran od tega ključa npr. in potem nazoomiram, je pa ok. Ampak včasih ne morem iti 15m stran in nazumirati zadeve. Če delam z 1m, pa rata meglena slika
frown-1.gif

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
fotoaparat verjetno ni sposoben izostriti na tako kratki razdalji

lahko probas vklopiti macro nacin (to je nacin posebej za ostrenje na kratki razdalji), ce fotoaparat ima to moznost

poglej v navodilih

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Pri kompaktih načeloma dosežeš največjo povečavo če nič ne zoomiraš. Z zoomiranjem namreč povečuješ minimalno razdaljo za ostrenje (ki pa hitreje raste kot pa sama povečava).
Seveda je treba tudi vklopiti macro. Nekateri kompakti niti ne ostrijo pod 0,5m če ne vklopiš macro (to je zaradi raznih prstov in vrvic od fotoaparata, ki včasih nehote zaidejo pred objektiv).

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Aha .. s to MACRO zadevo so slike boljše .. če sem preblizu, se naredi jasne slike . .če sem nekje vmes .. oziroma na malo daljši razdalji . .potem je slika po polpritisku na gumb nejasna-jasna-nejasna .. če se pa še malo oddaljim, pa lahko naredim sliko jasnejšo ..

.. ampak mi pa ni všeč, ker sem že tako daleč, da ne morem narediti slike samo npr. ključa, pač pa sem že tako daleč, da zajamem še npr. okolico oz. obesek od ključa ..

Rešitev pa bverjetno ni več v gumbih, ampak boljšem fotiča, a ne?
smirk-1.gif

Mal gnara, mal muske
tongue-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
Rešitev je v izrezu slike in socer izrežeš ključ, ozadje pa zavržeš. Saj pikslov maš itak viška.

lp

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Se ena ideja o avtu in luceh.

Ce bos brez flesa slikal bodo luci vedno ful sekale ven. Loh pa naredis vec sekundno exponazo po navodilih k so jih napisali, pa luci na avtu prizges in ugasnes samo za kratek cas. Pa potem tist del fotke ne bo presvetljen.

Nisem se delal tega, ampak bi moral funkcionirat.

lp,
Sasa