Kako kupit neprem. za drugo osebo?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Kupec A se dogovarja za nakup nepremičnine z kupcem kater ma postavljeno ceno 110. Hišo prodaja že 2 leti,
in nekoliko obupan je ceno spustil na 85k, ki bi bila poravnana 50:50, s čemer se ravno ne strinja, ampak druge
izbire ravno nima. Jaz (sin kupca A) se predstaim kot kupec B, ponudim 70k€ gotovine še ta teden, v kar on zagrize napolno.

Kako izvest zadevo, da bi jaz to kupil za očeta oz. mamo (nimam istega priimka) ampak bi hišo pisal na njo, saj jo nase
nemoram.

Nasveti in "cake"?

Hvala za odgovore!

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
kupiš kot sin in narediš darilno pogodbo. darilna pogodba je neobdavčena med očetom in sinom. je pa za preverit pri notarju.

zakaj pa ne kupiš nasee? a te davčna lovi zaradi neplačanih kazni in dohodnine?

lp

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
kupiš kot sin in narediš darilno pogodbo. darilna pogodba je neobdavčena med očetom in sinom. je pa za preverit pri notarju.

zakaj pa ne kupiš nasee? a te davčna lovi zaradi neplačanih kazni in dohodnine?

lp

Kaj ni neobdavčena v smeri oče => sin , obratno pa ne ?

Sicer pa, kje je problem plačati 2% al koliko je, če pa prihraniš precej več.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
numy: mislim da imaš prav: oče/sin neobdavčeno, obratno obdavčeno
Štos je v tem malcom niti za en dan noče biti lastnik nepremičnine.
malcom: malo si kvačkal v prvi objavi: imaš dva kupca nobenga prodajlaca
wink-1.gif

Kaj pomeni 50:50? (kredit)
Zakaj prodajalcu ta način ne diši najbrž ve samo on (kakšne čudne "hipoteke", ki ne bi šle čez preverjanje na banki!)
Prodajalec ve za podatke tvojega očeta/mame (priiimek ime)
Če ne ve, potem dobi posrednika ki ti naredi "anonimno" pogodbo. Se pravi prodajalec ne bo spoznal (previdevam da sta se v dveh letih prodajalec kupec že kaj videla) kupca ob ugledu oziroma podpisu pogodbe.
Se pa dobro pozanimaj zakaj mu ne diši 50/50.
Ali pa da sam postaneš za en dan lastnik nepremičnine, oziroma za to najameš enega alterjevca. Za kakšno pametno ceno bi najbrž tudi jaz bil lastnik en dan nepremičnine tvoje nepremičnine. Je pa res da potem plačaš 2x2% davka (pa overitve itd) ampak še vedno je razlika med 85 in 70kE

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
Da ne bomo na pamet govoril:

ZDO 6. člen

Davka na dediščine in darila ne plača:
1. dedič ali obdarjenec prvega dednega reda;
2. dedič kateregakoli dednega reda, ki podeduje stanovanje, če nima drugega stanovanja in je ob smrti zapustnika živel z njim v skupnem gospodinjstvu.

ker pa so tvoji starši do tebe v drugem dednem redu, pa davek moraš plačati. v tvojem prvem dednem redu so tvoja žena in otroci.

lp

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
numy: mislim da imaš prav: oče/sin neobdavčeno, obratno obdavčeno
Štos je v tem malcom niti za en dan noče biti lastnik nepremičnine.
malcom: malo si kvačkal v prvi objavi: imaš dva kupca nobenga prodajlaca
wink-1.gif

Kaj pomeni 50:50? (kredit)
Zakaj prodajalcu ta način ne diši najbrž ve samo on (kakšne čudne "hipoteke", ki ne bi šle čez preverjanje na banki!)
Prodajalec ve za podatke tvojega očeta/mame (priiimek ime)
Če ne ve, potem dobi posrednika ki ti naredi "anonimno" pogodbo. Se pravi prodajalec ne bo spoznal (previdevam da sta se v dveh letih prodajalec kupec že kaj videla) kupca ob ugledu oziroma podpisu pogodbe.
Se pa dobro pozanimaj zakaj mu ne diši 50/50.
Ali pa da sam postaneš za en dan lastnik nepremičnine, oziroma za to najameš enega alterjevca. Za kakšno pametno ceno bi najbrž tudi jaz bil lastnik en dan nepremičnine tvoje nepremičnine. Je pa res da potem plačaš 2x2% davka (pa overitve itd) ampak še vedno je razlika med 85 in 70kE

50:50 ga samo nategujemo da bo meni prodal za 70.

Itak mu ne diši da dobi 42,5k letos pa 42,5k čez enoleto... Tu ga mi samo "pacamo" da bo meni prodal za 70,
pač da bi prihranli 15 jurjev,...

Ni mi problem nekoga najt za en dan, problem je nekoga najt ki mu zaupaš za ta en dan...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Kaj imaš rubeža ali si dolžan davčni da ne moreš za en dan na sebe kupit?

Pa daj na punco! Aja ne zaupaš ji dovolj
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Nekaj malo offtopic bi vprašal: če stric nečaku podari z darilno pogodbo hiši staro 30 let (stric ni bil poročen in nima otrok, bratje&sestre pa podpišejo da se odrekajo dedovanju po stricu), koliko je davka, če sploh je??

Hvala za odgovor&lp.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Hvala za hiter odgovorr, bomo temeljito preučili, nisem pa opazil kakšen dedni red je razmerje stric - nečak?
Je to drugi dedni red
sprasujem se.gif

Lp.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik S57BMU pravi:
Nekaj malo offtopic bi vprašal: če stric nečaku podari z darilno pogodbo hiši staro 30 let (stric ni bil poročen in nima otrok, bratje&sestre pa podpišejo da se odrekajo dedovanju po stricu), koliko je davka, če sploh je??

Hvala za odgovor&lp.

Zakja bi se j*bal z davki, prepisi, idp. če enostavno on hišo podari, ampak je še vedno pisana na njega,
gresta kar napisat oporoko oz. v primeru da se mu kaj zgodi hiša pripada nečaku pa je problem solved.

Pa še mulo je nebo mogo zahipotekirat
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ma dajte no a ste res taki posranci, nekdo vam nekaj zastonj podari in se pajtlate za tiste 2% davka. Napišita klasično kupoprodajno pogodbo, ceno nastavite nižje kot je dejansko vredna (ampak ne prenizko ker bo DURS zavrnil) ter plačaj tiste 2% davka in je to to. Koliko pa je vredna nepremičnina da je tak problem plačat tista 2%? Pol mio €? Miljon? ali samo 60.000€?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Se popolnoma strinjam. Edino ne vem. če še dovolijo plačilo v gotovini tako visokih zneskov.
Če mora denar iti iz TRRna TRR je potem to težje izvesti.(rabiš denar, pa čeprav samo en dan!)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Če še dovolijo, zakaj pa ne? Ti lahko prodaš nepremičnino na kakršen koli način ti paše če si fizična oseba oz. če prodaja fizična oseba nepremičnino fizični osebi. Drugače je pri firmah, tam more bit TRR. Torej DURS-u je samo pomembno da ti na kupnino ki je zavedena v kupoprodajni pogodbi plačaš davek. Ne briga pa njih ali je stanovanje bilo prodano na obroke, ali je sploh plačano ali ni plačano, ali je v gotovini na roko pri notarju ali preko TRR.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Ah saj veš danes ima bin laden pa USa povsod vpliv (pranje denarja
wink-1.gif
, podpiranje terorističnih skupin....)
No "mi" smo pred tremi leti lahko še naredili tako "gotovinsko" transakcijo.
Ni nihče od uradnikov kompliciral.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Tudi danes nihče ne komplicira, vsaj koliko je meni znano da ne bom na pamet govoril!

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
za take "navidezne prodajne" pogodbe DURS zanima samo da je plačan davek in nič drugega.
je pa taka kupoprodajna pogodba še najbol sigurna, ker ji noben ne more oporekati.
pri raznih darilnih pogodbah oporokah ipd pa se vedno lahko najde še kak model v familiji ki bi tudi nekaj rad in te potem iebe

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Točno tako, vse darilne in podobne pogodbe niso tako sigurne kot kupoprodajna. V primeru da ti nekdo da darilno pogodbo in se naknadno ugotovi da je kaj dolžan, ima kakšne druge težave se lahko zadeva spodbija, v kolikor pa ti kupiš in za to plačaš pa je zelo zelo težko oz. skoraj nemogoče spodbijat.