Kako fizični osebi nekaj plačat iz SP-ja

troglodit

Zelenc'
19. feb 2014
5
0
1
Vprašanje je sledeče: Sem uspešen s.p. in iz tega naslova bi nekaj denarja uradno dal svojemu bratu, ki je sicer tudi zaposlen v nekem drugem podjetju, ampak mi pomaga z raznimi pisarniškimi zadevami. Recimo, da mu namenim 1000 EUR bruto. Kako speljat vseskupaj, da bo on dobil največji neto? Avtorska pogodba je vsaj včasih bila najbolj ugodna, na njega pa moram gledat kot na fizično osebo.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Če je tvoj brat, pa če ti celo pomaga pri tvoji firmi, potem lahko to narediš malce drugače .....

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Čeprav tole zelo diši po inšektorju, ki preži na naivneže
smile-1.gif

troglodit

Zelenc'
19. feb 2014
5
0
1
ja, je moj brat. In ne zanima me malo drugače, rad bi, da če me obiščejo inšpektorji, da vse klapa.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Avtorska je mislim da še vedno najugodnejša, če gre za enkratno izplačilo. Vendar je vprašanje ali ima rezultat dela tvojega brata naravo avtorskega dela? Tipične "pisarniške zadeve" tja namreč ne spadajo in zanje ne moreš uporabit avtorske pogodbe. Če pa gre za kako analizo, program (magari kakšna kompleksna tabela v Excelu) ali kaj podobnega pa bi šlo skozi, vendar moraš to znati utemeljit.

Izračune si lahko narediš tule.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kaj pa če mu enostavno vrneš, kar ti je "posodil"? Sicer pa - kaj ma za bit pri s.p.-ju, pač si mu nakazal in? Pa saj lahko nakzauješ kar hočeš? Brat ni imel denarja in si mu posodil...

Kaj točno naj bi inšpektor tu težil? Da si mu nakazal, ker mu ne smeš?

Edit: drugače pa pač dvigni denar in mu ga daj na roko.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Mogoče pa želi, da gre v stroške s.p.ja??
Če mu samo da gotovino ali nakaže to že ni strošek s.p.ja.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Aha, to pa potem ja. Sorry.

Potem pa pride v poštev samo podjemna pogodba in niti približno avtorska. Pri podjemni boš pa plačal 70% stroškov in je bolje, da mu daš na roko.

troglodit

Zelenc'
19. feb 2014
5
0
1
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Mogoče pa želi, da gre v stroške s.p.ja??
Če mu samo da gotovino ali nakaže to že ni strošek s.p.ja.

točno tako. Jaz bi iz SP-ja rad razknjižil 1000 eur na mesec. Tisto, kar od tega vzame država ni moje breme. Ustrezno manj bo dobil brat. Po domače povedano, bratu dam 1000 eur bruto. Logično je, da bo nekaj od tega vzela država. Mene pa zanima, kako naredit, da bo tega najmanj?
To ne bo enkratno plačilo, vsako mesečno bo.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Saj ti pravim, podjemna pogodba. Za 100 EUR boš dal 170 EUR. Se ne splača pa pika.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Citat:
Uporabnik troglodit pravi:
Jaz bi iz SP-ja rad razknjižil 1000 eur na mesec.
To je druga zgodba. V tem primeru je najugodneje, da brat odpre popoldanski (normiranski) s.p. Imel bo mesečni strošek vodenja računa (cca 5€), pavšalnih prispevkov (cca 60€), če bo izbral normiranca bo državi od vsakega dohodka plačal 6%. Se pravi: on ti bo izstavil račun, ti boš plačal tisočaka, on bo dobil slabih 900€ neto
zmaga.gif

troglodit

Zelenc'
19. feb 2014
5
0
1
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Saj ti pravim, podjemna pogodba. Za 100 EUR boš dal 170 EUR. Se ne splača pa pika.

Zanima me, če dam 1000 eur, koliko dobi brat? To je kar oderuško...

troglodit

Zelenc'
19. feb 2014
5
0
1
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:
Uporabnik troglodit pravi:
Jaz bi iz SP-ja rad razknjižil 1000 eur na mesec.
To je druga zgodba. V tem primeru je najugodneje, da brat odpre popoldanski (normiranski) s.p. Imel bo mesečni strošek vodenja računa (cca 5€), pavšalnih prispevkov (cca 60€), če bo izbral normiranca bo državi od vsakega dohodka plačal 6%. Se pravi: ti boš plačal tisočaka, on bo dobil slabih 900€
zmaga.gif
:

Če je to res, potem je to idealno.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Je res, poleg tega je teh 900€ (malo manj v resnici) dokončni neto, ta znesek se ne upošteva v dohodninski napovedi

Zgolj za info: zgoraj sem ti podal povezavo na izračun avtorskega honorarja, tule si lahko izračunaš še izplačilo v primeru podjemne pogodbe.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
preko nekega študenta? Se to še dela? Čeprav naj bi tudi to kmalu se ne bi več splačalo, včasih so se pa na veliko prodajale napotnice.

Če imaš možnost mu kupi nekaj "materialnega" kar lahko podtakneš v neke stroške. Je pa res da vsak mesec jurja to ne bo šlo zlahka, razen če imaš vsak mesec nekaj 10 jurjev prometa. Odvisno tudi od dejavnosti ki jo imaš registirano, oziroma ki jo opravljaš.
Nek gradbenik mu komot "šenka" paleto cegla (inšpektor ne bo štel ceglov hiši, samo da bo prihodek višji kot stroški), nek frizer pa bistveno težje. lahko pa mu da barvo za lase....

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Se pravi, ti bi rad dal bratu placilo in hkrati zelis da je pravno formalno.

ce ne tebi, pa bo bratu prej kot slej zadisala razlika med 7200 ali 12000.

Pol si pa reces, E [cenzura] ga jst tud moram zivet. Zafukej ti to, bruto za neto, brat moj!

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Da bo pa teh 900 dejansko imel kot fizicna oseba ma pa kolk?

Pol pa se lepo pade v en dohodninski razred vec, pa ga drzava se tam cepi in je zmagu.

sej pravim no, nakonc ves kaj bos naredu
smile-1.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
To, da bo to 1000€ na mesec, je pa samo za s.p.. Cesarju bo pač dal kar je njegovega, teh 6%.

Jaz sem mislil, da bo enkratno plačilo.