kako določiti tip kitare

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
torej mamo tu gor kake strokovnjake ki bi iz slike znali povedat za kako kitaro gre......mam eno kitaro za katero se ne morem odločit al je klasična al akustična....bolj se nagibam k akustični, a ima malo drugačen vrat pri zvočnici.....aja če ni tema v pravem forum naj admin prestavi....

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Klasična ima najlon strune, širši vrat, večji razmik med strunami, glava ima 2 odprtini in se strune navijajo na 6 takih valjev.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
predvidevam da ste to določili po tipu glave?? a je možno da so bile prej napačne strune gor? bile so namreč kovinske, čeprav večina strganih.....kolko gledam po netu imajo klasične kitare najlonske strune
confused-1.gif
......

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Ja, po glavi se najprej vidi. Sicer pa tudi strune imajo večji razmik, vrat je širši kot sem že napisal. Ja, možno, da so bile gor napačne strune, ni pa fajn to, ker so kovinske strune trše jih je potrebno bolj priviti in lahko tako poškoduješ kitaro, ki je pač narejena za mehkejše najlon strune. Tudi zvok je verjetno mimo potem...

Tisti zavit del na koncu vrata je verjetno tam zgolj zaradi izgleda in nima kake posebne funkcije.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Strune, če prav vidim, imaš malo narobe napeljane na trupu, tu si poglej kako se ponavadi zategnejo:

Tudi na glavi se lahko lepše napeljejo.:D

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
aha to glede napeljave na trupu sem že ugotovvil ja ....majo pa na glavi valji dve luknji tak da ni potrebe po lepoti ;-) ....vidim pa da bo potrebno še malo očistit vse skupaj....no mogoče ob nasledjni menjavi.....kakšne so pa kaj indikacije kdaj je potrebno zamenjat strune?? .....aja, a ni glede razlike med kovinskimi in najlonskimi strunami razlika ta da so kovinske glasnejše oziroma da dajo močnejši zvok ???

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
.....kakšne so pa kaj indikacije kdaj je potrebno zamenjat strune?? .....aja, a ni glede razlike med kovinskimi in najlonskimi strunami razlika ta da so kovinske glasnejše oziroma da dajo močnejši zvok ???
Struno zamenjaš takrat, ko ti struna poči.
evil.gif
Ali takrat, ko je že tolko odtegnjena, da jo je že težje uglasiti. Slabši zven...itd. Za slednje moraš pa že biti dober glasbenik in poznati zadeve.
Najlonske strune so ponavadi za začetnike. Najtanjše tri. So bolj mehke tako da "novi glasbenik" ne dobi žuljev po prstih. Seveda se pozna tudi na zvenu med kovinsko in najlonsko struno. Razlika je tudi med proizvajalci kovinskih strun (kot pri vsaki stvari).
Za učenje in sobno igranje je najlon kr vredu in priporočljiv. Se učiš in ne poslušaš prav zvena. Potem pa po potrebi in znanju...
Tako da, stvar je kr široka... seveda za boljše poznavalce.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Najlonske strune so ponavadi za začetnike. Najtanjše tri. So bolj mehke tako da "novi glasbenik" ne dobi žuljev po prstih. Seveda se pozna tudi na zvenu med kovinsko in najlonsko struno. Razlika je tudi med proizvajalci kovinskih strun (kot pri vsaki stvari).
Za učenje in sobno igranje je najlon kr vredu in priporočljiv. Se učiš in ne poslušaš prav zvena. Potem pa po potrebi in znanju...
Tako da, stvar je kr široka... seveda za boljše poznavalce.

bonk.gif
Najlonske strune so za začetnike? No s tem si ti povedal, da nimaš pojma. Klasična šola igranja kitare, tudi flamenko, uporablja za ubiranje strun vse prste roke (ponavadi desna) , ne trzalice. Ni šans, da bi lahko na prste na enak način igral kitaro s kovinskimi strunami. (Da ne bi kdo omenjal izjem ala M. Knopfler - on je v svojem načinu igranju zaradi tega precej tehnično omejen, kar pa dobro nadoknadi s kreativnostjo, ki je bistvo glasbe) In vse strune so drugačne, ne samo spodnje tri, E, B in G, ki so najlonske, tudi zgornje tri imajo zgolj kovinski ovoj.

Kot so že ostali povedali, kitara zgoraj je klasična, če hočeš tako s kovinskimi strunami, boš kupil drugo, tudi tehnika ubiranja strun je druga (klasična = prsti, ostalo=trzalica).

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
ojojj... pa sem linčan do amena, ker sem v življenju kupil "samo" dve kitari.
Napisal sem .... "ponavadi za začetnike" in ne samo za začetnike. (začetek v glasbeni je na najlon strune!!)
In ker avtor teme sprašuje osnovne stvari pri kitari, mu je tudi nesmiselno razlagati stvari pri katerih se gre že za profesonializem.
In kot vidiš, sem tudi napisal v kasnejši fazi .... "po potrebi in znanju"
Da nimam pojma. Mogoče. Odvisno s kom razpravljam. Če z laikom, ga prav gotovo imam.... če pa s profesionalcem, se pa strinjam da ga nimam.
Bo vredu??

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
ojojj... pa sem linčan do amena, ker sem v življenju kupil "samo" dve kitari.
Napisal sem .... "ponavadi za začetnike" in ne samo za začetnike. (začetek v glasbeni je na najlon strune!!)
In ker avtor teme sprašuje osnovne stvari pri kitari, mu je tudi nesmiselno razlagati stvari pri katerih se gre že za profesonializem.
In kot vidiš, sem tudi napisal v kasnejši fazi .... "po potrebi in znanju"
Da nimam pojma. Mogoče. Odvisno s kom razpravljam. Če z laikom, ga prav gotovo imam.... če pa s profesionalcem, se pa strinjam da ga nimam.
Bo vredu??

V redu.
smile-1.gif
Se opravičujem, nisem te imel namena uzurpirat.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
in kako se sam naučiti kitaro? Da lahko igraš spremljavo nekemu inštrumentu npr. freitonerci.. ali pa da skupaj v družbi zapojete mirno reko in sivo pot.

in katere strune, najlon ali železne ?

preko youtube?

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
in kako se sam naučiti kitaro? Da lahko igraš spremljavo nekemu inštrumentu npr. freitonerci.. ali pa da skupaj v družbi zapojete mirno reko in sivo pot. in katere strune, najlon ali železne ?
preko youtube?

Glede strun, vseeno kateri tip (kovinske, najlonske) bi pa pazil na trdoto (oziroma debelino), lahko imaš recimo precej debele kovinske od 0.14 navzgor (najtanjša) to bo težko igrat, priporočam najtanjše možne glede na izbran tip kitare. Tako bo lažje držat tudi akorde, se bo leva roka manj utrudila.

Youtube absolutno (ko sem se jaz učil, so bile kasete
smile-1.gif
), še bolje če ti nekdo pokaže.
Za levo roko treniraš menjavo akordov , za desno pa "strumming" - ritmično čimbolj pravilno igranje čez izbrane strune akorda.
Potem pa vaja, vaja, vaja v neskončnost. Bistvo vsakega igranja - poleg melodije - je tudi, da slišiš v sebi, avtomatsko šteješ in držiš tempo, torej brez ustavljanja, ne glede na napake. Če se kaj pozabi, zmoti, tempo teče, igranje se nadaljuje tam kjer bi morala skladba bit časovno, ne od začetka.

Ne pozabi na teorijo (branje tablatur in not) in vaje za posluh. Če glasbe "ne slišiš", ti ne pomaga noben avtomatizem oziroma se lahko hitro v njem zaplezaš. Recimo za začetek slišat razliko med dur/mol ali pa med kvinto/kvarto. Absoluten posluh (da slišiš barvo, ne samo relativne intervale, torej veš kdaj kdo zaigra C ali E) je bolj redek in težko zares naučljiv

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
ti pa nimaš pojma... najlonske strune za začetnike?

jesus kristus...
Vse klasične kitare so z najlonskimi strunami. Razen če ti mešaš folk akustično kitaro, ki ima kovinske strune. Vsi klasiki igrajo na najlon...

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
spet nimaš prav, glede strun predvsem kovinskih je važno od kitare do kitare katere so bolj primerne oz vrata. Ker se zna narest da se vrat ukrivi, če daš predebel strune gor...

Bistveno osnova so toni in ritem. Žal brez metronoma ne gre... Najprej se učiš enoglasje, potem greš na večglasje itd....

Skratka začeti je najbolj z enoglasjem in brenkanjem tonov. Potem pride veglasje (akord) in ritem. Fajn je če si tone zapomniš, kar pride kasneje še kako prav...

to je basic pol je pa sky limit...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Če lahko nekaj dodam?? Ginek ?? Ne bom pameten. Oblubm
evil.gif

Daj mu še napiši, da mora biti kitara zmeraj uglašena. Da se to pač iz različnih vzrokov razglasi. In pri učenju, če ima posluh bo slišal napačne zvoke. Sam tolko. Hvala.
PS Sem pred časom poslušal povprečnega frajtonarja in zraven fanta, ki je "klestil" po kitari. Tako veselo se je smejal, slišal pa ni, da ima kitaro razglašeno. Kr peklo je v ušesa. In ker slučajno poznam prijeme enega ali dveh akordov in videl, da drži že prav, sem ga poslal na ugaševanje. In kaj je naredil. Iz prostora, kjer je bilo +20 je šel ven uglasiti, kjer je bilo -5--10.
Ko se je vrnil, sem šel jaz vn in domol. Nism zdržal.
uf-1.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Mah, jaz sem vzel neko knjigo "začetnica za kitaro" in pogledal kako se prime akord. Za začetek recimo "klasika" - D, G, A. Nizo pretežki, se da marsikaj zašpilat.
Prijemal sem akor tako dolgo, dokler ni zvenel "čisto", obvezna je bila spremljava na Smolarja. Odlična vaja za osnovne akorde in občutek za ritem. Pri tem seveda na ves glas preklinjaš svoje (pre)kratke prste in boleče blazinice :D
Jebeš metronom, minuete, večglasje, note in podobno.
Vse skupaj je vaja vaja vaja. Če nimaš ritma že po posluhu, ti pa tud noben metronom nebo pomagal. Simple

Še to - sam sem sicer začel na klasični kitari z najlonskimi strunami, pa mi je žal. Zaradi večjega razmaka med strunami mi je bilo težje (meni) dobor zvadit prijeme, sploh bareje. Sem hitro preklopil na akustično kar se je izkazalo za odlično odločitev.

Pri strunah je pa tako - nekje je zalta sredina je OK za začet. Torej 0.10. Pri 0.08 bo sicer prijem lažji, zven bo lepši 8sicer odvisno od kitare), vendar ti hitro poreže blazinice, dokler niso učvrščene. Na Fender-ci so se recimo 0.08 ulegle kot ulite, zven fantastičen, medtem ko na trenutni Yamahi zvenijo najbolje 0.12...