Kako dodati popravke firmware-a fotoaparatu?

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Nameravam nabavit Panasonic FZ 1000, oktobra so zanj naredili popravke za firmware. Sem vprašal na Foto Beseničar, če imajo že aparate s temi popravki in mi je odgovoril, da imajo vsi aparati naložen prvi firmware, za posodobitve pa poskrbi uporabnik. Popravki sicer so na netu samo nisem ravno doma v teh zadevah, ima kdo kaj izkušenj?

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
V navodilih piše naloži popravke na SD kartico in instaliraj, nič ne piše kako. Če aparat zazna popravke na kartici in vodi nalaganje, bo šlo.

V navodilih tudi piše, če bodo po naloženih popravkih težave, konsultiraj dealerja. Sem že konsultiral dealerja, samo ga popravki očitno ne zanimajo. Bi kazalo poiskati drugega, samo ne najdem, da bi še kdo v slo prodajal ta aparat.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
Kako ne piše, a zajebavaš? Na zgornjem linku imaš vsa navodila, korak za korakom, med drugim je narisan tudi knof, s katerim premakneš kurzor na "yes" in s tem sprožiš update.

Kar se tiče "konzultiranja dilerja" - pri vseh nadgradnjah firmwarea velja enako: stvar izvajaš na lastno odgovornost, če gre kaj narobe, si ga nayebal. In takrat se za garancijo lahko obrišeš pod nosom. Pa naj bo to matična plošča, disk, računalnik, fotoaparat, televizija ali avtomobil. V določenih primerih je zadevo možno rešit, ampak zagotovo tega servis ne bo delal brezplačno. To velja na splošno, ne za tvojega Panasonica, ga niti ne poznam.

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Sem zdaj videl, da je treba klikniti "sprejmi" že za navodila za nalaganje popravkov, sem mislil, da je to potrebno narediti samo ko snameš popravke.

Pri navodilih piše tudi:

The firmware update is not necessary if the current firmware version on your camera is Version 2.0.

iz tega sklepam, da zdaj dobavljajo aparate že z novim firmware.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik blazko pravi: V določenih primerih je zadevo možno rešit, ampak zagotovo tega servis ne bo delal brezplačno.
Če je aparat še v garanciji in gre kaj narobe pri nalaganju nadgradnje, potem to vsekakor spada v garancijsko popravilo.
To velja za uradne nadgradnje, če pa se kaj eksperimentira z raznimi CHDK 'popravki' pa seveda servis ne bo brezplačen.

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Nisem še kupil aparata, sem samo vprašal Foto Beseničar po mailu kateri firmware imajo aparati, ki jih prodaja in je odgovoril:

"vsi fotoaparati ne glede na znamko in novosti imajo naloženo prvo verzijo firmware, za posodobitve poskrbi uporabnik!"

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
391
83
To je normalno, če se pa bojiš to narediti, ti pa z veseljem to uredim za 100€. :D

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
95
wink-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Če je aparat še v garanciji in gre kaj narobe pri nalaganju nadgradnje, potem to vsekakor spada v garancijsko popravilo.
To velja za uradne nadgradnje, če pa se kaj eksperimentira z raznimi CHDK 'popravki' pa seveda servis ne bo brezplačen.
Preveri to trditev pri poljubnem servisu tvoje omiljene igrače (lahko je tudi BMW, un na štirih kolesih) in sporoči njihov odgovor. Že avtor teme je namignil, da serviser Panasonica s tem početjem ne želi imeti ničesar in odgovornost prelaga na uporabnika. Tudi pogoji uporabe nadgradnje (ki jih moraš potrditi, preden te spustijo naprej) vsebujejo zanimivo določilo:
Citat:
THE SOFTWARE and WEBSITE IS PROVIDED "AS-IS" WITHOUT ANY WARRANTY OF ANY KIND

Pa nočem nikogar strašit, sam pri teh postopkih nimam nobenih zadržkov (ali slabih izkušenj), se je pa dobro zavedati *možnih* posledic. In natančno prebrati navodila!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
No, to pa je zame nekaj novega!
Ker sem v preteklih desetih letih nadgrajeval večino fotoaparatov, ki sem jih imel (vmes je le eden Panasonic), teh skrbi nikoli nisem imel. Res pa je, da tudi težav z nadgradnjo nikoli ni bilo.

Se opravičujem za zavajanje!

P.S.: zakaj omenjaš BMW, kakor 'mojo omiljeno igračo'? Namreč nikoli v vseh dobrih 4 desetletjih nisem imel niti enega BMW-ja

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Nadgradnje FW-ja je enostavna. Zadevo skopiras na prazno (v fotoaparatu formatirano) kartico, vstavis kartico v fotic in gres pod setup in zazenes posodobitev. Vse kar moras pazit je, da imas polno baterijo!

LP

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
Če ti ni preveč od rok ga lahko za še dodatnih 80€ ceneje dobiš v Avstriji. Naročiš preko neta, dvigneš v njihovih trgovinah v Beljaku, Celovcu, Gradcu...

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Bom razmislil o Avstriji, mi je pa bolj pri roki Italija, Gorica, ker tam poznam ljudi.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik blazko pravi: Preveri to trditev pri poljubnem servisu tvoje omiljene igrače (lahko je tudi BMW, un na štirih kolesih) in sporoči njihov odgovor. !
In sem res preveril: drži, da to določilo je v EULA tekstu (ki ga nihče ne bere !), vendar 'moj priljubljeni' servis s tem ne bi delal neke drame. In tudi garancija bi ostala.
Drugače pa je verjetno pri Beseničarju, vseh vrst 'pohval' je na netu na kupe.
Vsak dan izvem kaj novega, če drugega ne, da se je spremenil datum
wink-1.gif

Matjaz2

Pripravnik
18. sep 2008
210
0
16
Sem se šel pogovarjat v big bang za aparat, morali bi ga pripeljati iz Maribora, če se odločim zanj, ga bodo. Sem vprašal za ceno, 879€, sem rekel da ga ima Beseničar za 820, je preveril na netu in ko je ugotovil, da res, je rekel prodajalec, da ga da tudi on za to ceno. Za kateri firmware gre ni vedel. Sem rekel, da se bom jutri odločil, zaenkrat mislim, da bi se.
Sem vprašal enega iz žlahte, ki je računalničar, če ima kaj izkušenj s popravki firmwarea, je rekel da je to že delal in mi lahko on to naredi.