Kak dober recept za šparglje?

  • Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #9334

Naši ženi sem jih prinesel, pa ne ve ravno, kaj bi z njimi ...
tongue-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Umit, olupit če so že leseni, potem pa naoljit in na žar ali ponev, da se lepo zapečejo
 

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Divji ali vzojeni?!?!
Divje lomi dokler "pokajo"...zavri za 10 min...ponev segrej na rahlem ognju z olivnim oljem,dodaj kuhane sparglje malo popeci (3 min) dodaj jajca (prej jih "razbij" v skledi) mesaj konstantno....sol in poper in to je to...
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
nalomiš v ponev dodaš malo vode, greješ dokler ne voda izhlapi dodaš čebulo, slanino špeh kakokroli ti temu rečeš, malo pocvreš in ene 3-4 jajca.
sicer pa lahko odaš kamorkoli malo za okus, pašta, riž, meso... (govor je o divjih špargljih)
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ha!
smile-1.gif
, hvala lepa. Sicer sem jih kupil predvčerajšnjim za cesto na Dolskem - nimam pojma kaj so zaeni, dvomim da so bili divji.
V glavnem jih je napravila s smetanovo omako s peteršiljem in šnitlehom -
smirk-1.gif
zanimiva zadeva.

Bom šel še vaše metode sprobat, izgleda fino, pa sem šele od južne ...
grin1.gif
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.262
5.646
113
Citat:
Uporabnik mdragan pravi:
Divji ali vzojeni?!?!
Divje lomi dokler "pokajo"...zavri za 10 min...ponev segrej na rahlem ognju z olivnim oljem,dodaj kuhane sparglje malo popeci (3 min) dodaj jajca (prej jih "razbij" v skledi) mesaj konstantno....sol in poper in to je to...

Sem mu ravno hotel predlagat "frtajlo".....še kako slanino nareži na kockice zravn....
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Pol so gojeni. Nekako me je begalo, ker imam v spominu šparglje, ki imajo belo steblo itd ... Tam čez nemčijo jih imaš 100 km daleč za cesto, kwa pa vem, nismo prakticirali do sedaj.

Kaka je pa razlika med gojenimi in divjimi? Tako, v okusu?
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.381
313
83
Lahko z jajci, kot so predlagali, lahko nardiš juhico, al pa z rezanci širokimi, lepo daš na putrčka, gor nalomiš šparglje, vršičke lahko dodaš pr minut kasneje, posoliš, daš pol deci vode, poklriješ, ko so nekako zmehčani ne pa mehki, dodaš smetanco in na koncu umešaš rezance, gor parmezančka in poprčka, paj to to
wink-1.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Pol so gojeni. Nekako me je begalo, ker imam v spominu šparglje, ki imajo belo steblo itd ... Tam čez nemčijo jih imaš 100 km daleč za cesto, kwa pa vem, nismo prakticirali do sedaj.

Kaka je pa razlika med gojenimi in divjimi? Tako, v okusu?
gojenih nisem še nikoli kupil... pravzaprav nisem nobenih nikoli kupil, divje sem vedno sam nabiral.
menda so divji bolj grenki.
gojeni so beli zato, ker jih zasipajo z zemlji. lahko pa kupiš tudi take, ki jih ne zasipajo, tisti so potem zeleni.
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.402
2.762
113
Lobodičje je komu všeč? Zadnjič nabral, pa mi napram divjim špargljem ni boljše. Nekateri to hvalijo in jejo raje kot šparglje, meni pa kot sem rekel, malo mimo.