Kaj sledi, če zbiješ na cesti tujca?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Zakaj ga ni videla, najbolj ve hčera.
Bi pa kakšne take dvome razjasnila dash camera. In posnetek bi morala pokazat potem ko bi kolesar podal (krivo) prijavo oziroma izpoved.

• Všeč mi je
Reactions: mtl

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
Tako ja, bog ne daj, da bi en slovenec prevzel odgovornost za svoje dejanje, je treba takoj gledat, kako se ven zvleči in po možnosti nekoga čisto nedolžnega potunkat v drek. Čim bolj smrdeč je, tem bolj slovenceljnu pride. Bedaki.
Sam sem s kolesom naredil na tujem avtu konkretno škode in bi lahko mirno ''spizdil'', ampak mi tudi na kraj pameti ni prišlo. Ker nisem svinja, ki bi za par EUR svojo mamo prodala.

Še eno vprašanje za zavarovalničarje: zavarovalnice so nekaj časa zraven imele možnost, da si vzel ''pravno zaščito'', kao če te je kdo tožil, da so one potem z njim urejale. A te lahko oškodovanec TEBE toži, čeprav si imel vse ustrezno zavarovano in seveda ni bilo nobenega razloga, da zavarovalnica ne bi izplačala škode.

Hehe, peciklisti obcutljivi :evil:

Vprasanje, kaj je bilo. Da bi punca peljala ravno v dezu, ko si se bolj previden in kar tako zgazila peciklista pred sabo...ne vem, vidim prevec neumnosti na cestah...kako pa ti ves, da ni zavijugal? Morda se umaknil mlaki vode ipd...zenska v šoku pa zdaj itak nic ne ve.

Pac ugibamo, ni potrebno vedno voznika v avtu pred strelski vod postavit, ker se eni peciklisti ne znate obnasat (hint: perutnincki, tekmovalci).

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Šibkejši v prometu je biciklist in močnejši v prometu je avtomobilist in po defoltu kriv - tako so meni razložili - tudi če biciklist vijuga, ga nimaš kaj zbit. In nabijanje za vsaj deljeno krivdo je brez veze; če je on kaj narobe naredil bo že dobil svoj plačilni nalog. Tedensko so na določenem križišču v MB nesreče ko avto nabaše kolesarja, ki se po kolesarski pripelje v kontra smeri - vedno kriv avtomobilist za nesrečo. ;)

Kaj pa če je punca po telefonu štrckala? Zelo velikokrat videno v živo.

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
Tudi mogoce, ugibamo pac. No jaz nism mogel preprecit nesrece ker sem zaviral, zapeljal na travnik zraven ceste in zenska se vedno naprej namesto da bi ustavila...je bilo policistu takoj jasno, da nisem imel kaj. Sem imel luknjo na odbijacu od osi kolesa in vdolbino na haubi, pa se mi zenska zasmilila in nisem nic....sem pa cez nekaj dni imel ze inspekcijo v gostilni (soseda)...

Pac enostavno vedno ni kriv avtomobilist, reci kaj ces.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Še eno vprašanje za zavarovalničarje: zavarovalnice so nekaj časa zraven imele možnost, da si vzel ''pravno zaščito'', kao če te je kdo tožil, da so one potem z njim urejale. A te lahko oškodovanec TEBE toži, čeprav si imel vse ustrezno zavarovano in seveda ni bilo nobenega razloga, da zavarovalnica ne bi izplačala škode.
Pravna zaščita pokriva:
- stroške obrambe v kazenskih in upravno-kazenskih postopkih zaradi prometne nesreče,
- stroške uveljavljanja odškodninskih zahtevkov na podlagi civilnega prava (to krije že AO obvezno zavarovanje)

Torej kriti so samo pravdni stroški, pa še to pri uporabi avta le iz prve točke, ker odškodninske zahtevke pokriva že AO.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Mamca: čelada ni obvezna za kolesarje po 18. letu, je samo priporočljiva in seveda koristna.

Ker vedno poudarjaš da je bil brez čelade, sem tudi jaz zapisal: "kaj pa če je punca po telefonu štrckala?".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Mamca
Malo opazuj okoli sebe, kaj vozniki pocnejo vse med vožnjo. Škoda ker si tega nekateri tega ne priznamo/jo.
Ker kolesarja spregledati podnevi..pa če tudi v nalivu. Je bila pa prehitra...

Če pa je kolesar vozil po sredini,pa
...

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Mamca: čelada ni obvezna za kolesarje po 18. letu, je samo priporočljiva in seveda koristna.

Ker vedno poudarjaš da je bil brez čelade, sem tudi jaz zapisal: "kaj pa če je punca po telefonu štrckala?".

Mojega brata je to, da ni imel čelade na kolesu, stalo življenja, zato sem malo bolj občutljiva na to. Pa še ušel je tisti, ki ga je zbil.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
jaz trenutno pocivam pod oljko po 20 km voznje s peciklom s prazno prednjo gumo..se 5 km pa sem resen..a ti lahko dajo kazen zaradi tega?

• Všeč mi je
Reactions: Mamca

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
Pravna zaščita pokriva:
- stroške obrambe v kazenskih in upravno-kazenskih postopkih zaradi prometne nesreče,
- stroške uveljavljanja odškodninskih zahtevkov na podlagi civilnega prava (to krije že AO obvezno zavarovanje)

Torej kriti so samo pravdni stroški, pa še to pri uporabi avta le iz prve točke, ker odškodninske zahtevke pokriva že AO.
Še bolj specifično. Pogoji zavarovanja avtomobilske (podobno je za splošno) odgovornosti vsebujejo besedilo, ki je bolj ali menj enko temule:
Zavarovalnica je dolžna preučiti odškodninske zahtevke tako po temelju kot po višini, poravnati upravičene zahtevke v rokih, določenih s predpisi odškodninskega prava ter poskrbeti za obrambo zavarovanca pred neutemeljenimi ali pretiranimi odškodninskimi zahtevki. Če zavarovalnica krši to svojo obveznost, ki jo ima proti zavarovancu, mu je odškodninsko odgovorna, še zlasti pa ni upravičena zneska zamudnih obresti, ki jih je treba plačati od glavnice, vračunati v zavarovalno vsoto ali njen preostanek.​
Zavarovalnica je pooblaščena, da v imenu zavarovanca daje vse izjave, ki so po njenem mnenju potrebne glede povračila škode ali obrambe pred neutemeljenimi ali pretiranimi zahtevki.​
Torej v najslabšem primeru - tožbi oškodovanca - zavarovalnica poskrbi za pravno zastopanje.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Hehe, peciklisti obcutljivi :evil:

Vprasanje, kaj je bilo. Da bi punca peljala ravno v dezu, ko si se bolj previden in kar tako zgazila peciklista pred sabo...ne vem, vidim prevec neumnosti na cestah...kako pa ti ves, da ni zavijugal? Morda se umaknil mlaki vode ipd...zenska v šoku pa zdaj itak nic ne ve.

Pac ugibamo, ni potrebno vedno voznika v avtu pred strelski vod postavit, ker se eni peciklisti ne znate obnasat (hint: perutnincki, tekmovalci).
Kakšen peciklist. Jaz nisem o nobenem kolesarju pisal, ampak o tipičnem Slovenceljnu, ki ni sposoben požreti lastne juhe, ki jo je zakuhal. Pa naj bo pešec, kolesar, avtomobilist ali pa jahač na konju.
In če bil kolesar res vijugajoč po cesti, verjemi, da bi to pisalo v prvem postu na veliko. In seveda je to prav, da se pove ob ugotavljanju okoliščin, ČE JE TO RES TAKO BILO.
Šibkejši v prometu je biciklist in močnejši v prometu je avtomobilist in po defoltu kriv - tako so meni razložili - tudi če biciklist vijuga, ga nimaš kaj zbit. In nabijanje za vsaj deljeno krivdo je brez veze; če je on kaj narobe naredil bo že dobil svoj plačilni nalog. Tedensko so na določenem križišču v MB nesreče ko avto nabaše kolesarja, ki se po kolesarski pripelje v kontra smeri - vedno kriv avtomobilist za nesrečo. ;)
To pa skoraj ne verjamem. Kakšnih 10 let nazaj se je na Dunajski kolesar v nasprotno smer, spravil na pokrov motorja od avtomobila, ki se je takrat vključeval normalno na Dunajsko. Kolesar je bil kriv in dobil kazen.
Zakaj ga ni videla, najbolj ve hčera.
Bi pa kakšne take dvome razjasnila dash camera. In posnetek bi morala pokazat potem ko bi kolesar podal (krivo) prijavo oziroma izpoved.
In samo zaradi takih zadev in ''Denisov'' se jaz vozim s kamero okrog.
Sedaj jo bom še na motor zmontiral, pa nekaj bo treba tudi z biciklom naredit.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
To pa skoraj ne verjamem. Kakšnih 10 let nazaj se je na Dunajski kolesar v nasprotno smer, spravil na pokrov motorja od avtomobila, ki se je takrat vključeval normalno na Dunajsko. Kolesar je bil kriv in dobil kazen.
Kazen ja, saj je narobe vozil. Kaj pa odškodninska odgovornost?
Poleg tega je ta situacija smešna. V mestu pogosto kaj popravljajo in zapro pločnik in kolesarsko ter z znaki spravijo promet na drugo stran ceste. S tem, da to vedo samo kolesarji, ki so slučajno deležni te zapore. Torej bi bil voznik na istem mestu ob enakem ravnanju enkrat čist kot solza in drugič kriv, ker je par 100m stran nekdo v nekem trenutku za neko obdobje nepričakovano postavil en znak.

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113

Ja, je bil kriv vožnje v nasprotno smer. Naj policaj pove če se je spet kaj spremenilo na boljše za nas "močnejše nič krive" udeležence.

jekleni nisem 100% ampak 99% če se zapre kolesarska v eno smer, se kolesar ne sme vozit po drugi strani v kontra.

B81

22. jul 2007
37.617
10.911
113
Kakšen peciklist. Jaz nisem o nobenem kolesarju pisal, ampak o tipičnem Slovenceljnu, ki ni sposoben požreti lastne juhe, ki jo je zakuhal. Pa naj bo pešec, kolesar, avtomobilist ali pa jahač na konju.
In če bil kolesar res vijugajoč po cesti, verjemi, da bi to pisalo v prvem postu na veliko. In seveda je to prav, da se pove ob ugotavljanju okoliščin, ČE JE TO RES TAKO BILO.

In samo zaradi takih zadev in ''Denisov'' se jaz vozim s kamero okrog.
Sedaj jo bom še na motor zmontiral, pa nekaj bo treba tudi z biciklom naredit.
Jaz pa ti pravim, da ni vedno kriv avtomobilist, preberi si mojo izkusnjo. Sicer pa ne vem, zakaj se s kamerami zajebavas, najemi si nekoga, da se bo pred tabo vozil, bo najbol ziher :evil:

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Jaz pa ti pravim, da ni vedno kriv avtomobilist, preberi si mojo izkusnjo. Sicer pa ne vem, zakaj se s kamerami zajebavas, najemi si nekoga, da se bo pred tabo vozil, bo najbol ziher :evil:
Drugač sem pa jaz tudi alergična na kolesarje, ki se spravijo trenirat v prometnih špicah, ko se gre na šiht ali iz šihta. Ne morš verjet temu egoizmu. Boli njih za druge.......ta primer sicer ni bil tak, revež zgleda ni mel drugega prevoza, ko je končal šiht na črno.o_O Očitno.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
Drugač sem pa jaz tudi alergična na kolesarje, ki se spravijo trenirat v prometnih špicah, ko se gre na šiht ali iz šihta. Ne morš verjet temu egoizmu. Boli njih za druge.......ta primer sicer ni bil tak, revež zgleda ni mel drugega prevoza, ko je končal šiht na črno.o_O Očitno.
Tisti, ki niso taki, se vozijo z javnim prevozom (ali s kolesom/skirojem/...) Po možnosti sama v avtu bentiš čez egoiste.
Če res trenira, mora trenirat, ko se da. Če je "samo" kolesar, pa gre morda tudi on s šihta.