Kaj se dogaja z delnicami SAVE?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A za neko firmo je mogoče na današnji dan določiti* verjetnost stečaja?

* - oceniti

sad

Guru
24. avg 2007
21.179
9.814
113
Itak. Če danes odpreš firmo imaš 75% šanso, da čez 5 let je ne bo več.
grin1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
A za neko firmo je mogoče na današnji dan določiti* verjetnost stečaja?

* - oceniti

Vprasaj tistega mojstra zgoraj. Po njegovem lahko dogodek, ki ni popoln, delocis celo za nazaj, ko imas 100% natancen vpogled v dogajanje
hysterical-1.gif

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.403
1.413
113
Pa kaj je z vami? Tip je na podlagi določenih podatkov iz preteklih mesecih pač izračunal kakšna je verjetnost, da x firma propade. Kako pa mislite, da se ocenjuje boniteta neke firme. Na podlagi bilanc iz preteklih let in delnih bilanc v tekočem letu. Potem pa pregledaš BS in izkaz PI pa vidiš kaj so kaj skrili in kaj umetno ustvarjajo v firmi pa je to to. In potem lahko na nek presečen dan kadarkoli izračunaš na podlagi preteklih izkazov boniteto firme oz. verjetnost, da bo preživela....

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Srednja sola, matematika, verjetnost, osnovni pojmi. Glede na to, da je zastonj, me cudi koliko ljudi je priloznost zapravilo.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Spilferderber ... pa ce bi bilo vsaj zabavno, ampak pocnes to iz ciste zlehtnobe, ali kar je se slabse, neumnosti
frown-1.gif

Toliko o napovedi dogodka iz preteklosti (= gotov dogodek).

Ti bi pa kljub temu rad vedel (?!) ali je mogoce izracunati verjetnost, da do nekega dogodka enkrat v prihodnosti pride, ce poznas okoliscine, ki na ta morebitni dogodek vplivajo. Kaj menis ? (namig: za lazjo predstavo preberi cel zapis na zgornji povezavi)

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.661
3.939
113
Ljubljana
hmpg.net
Malo razlage tabele je očitno potrebno.
Fant napoveduje verjetnost stečaja na podlagi računovodskih podatkov, ki so na voljo (kapital, predviden cash flow, kar je za finančne institucije relativno lahko ugotovljivo). Zato si načeloma ne postavlja časovnega horizonta (v naprej), čeprav daje oceno, da velja to cca za 1 leto (v naprej).
Res pa je, da če bereš tabelo iz leta 2009, potem lahko oceniš ne kakšna je verjetnost dogodka, ampak samo kako točna je bila napoved. In glej hudiča. Fant kar nekaj zadeva.
Mimogrede, ponudil je tudi stavo, pa kdor misli, da nima prav, lahko položi 5-10k EUR pa se kurči o verjetnosti:)

Bi me pa zelo zanimala tabelca za slovenske banke (ki jo je naredil, pa jo ne objavlja, kdo ve zakaj?).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Eh, samo malo sposobnosti branja je potrebno, pa se ne bi zapletali v vsako mojo besedo
smile-1.gif

Jaz sem napisal visje v tej temi:

Citat:
Tile so pa skregani z matematiko ... Za dogodek v preteklosti (oba datuma sta ze mimo) ne more biti verjetnost drugacna od 0 ali 1, razen ce so ti junaki izumili casovni stroj. Lahko pa spekulirajo za naprej

Ogo, kateremu sem z napisanim repliciral, pa je 3. oktobra 2011 napisal tole:

Citat:
Verjetnost stečaja na 31.08.2011 je 69,9%. Glede na izračunano verjetnost stečaja na 31.05.2011 je verjetnost stečaja zrastla za 3%.

(se enkrat opozarjam na oba datuma ter na datum njegovega sporocila)

Mislil sem, da je dovolj preprosto napisano, a ocitno ni tako
frown-1.gif
Spekulirati nimas kaj za stvari, ki so se ze zgodile. Verjetnost, da je Slovenija samostojna drzava, je 100%. Verjetnost, da je Slovenija se vedno del SFRJ, je 0%. Nobenih 73.594% ali kaj podobnega.

Verjetnost, da je Istrabenz sel pod vodo, je 100%.

Verjetnost, da je Sava d.d. 31.08.2011 dozivela stecaj, je 0%.

Verjetnost, da je Sava d.d. 31.05.2011 dozivela stecaj, je 0%.

Verjetnost, da bo Sava d.d. nekoc po 6. oktobru 2011 (to je danes) dozivela stecaj, je razlicna od 0%. Tukaj je mozno spekulirati, kakor uspesno pac kdo zmore.

To je vse. Namesto, da bi bilo malo neskodljivega heca na racun storasto zapisane trditve (ravno zato sem na konec nalepil se smajlija, da ja ne bi bilo nesporazumov ...), je nastala tale jara kaca, heci pa niso vec hecni, ce jih moras drugemu posebej pojasniti.

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
38
CENTAR LJ
Sam imam tudi še par delnic, ko sem par let nazaj na alterju vprašal kaj narediti ali prodati ali ne, so mi vsi v en glas zatrjevali ne prodaj. Bilo je pred recesijo. No prodal sem 2 delnici in dobil prek 1000€ sedaj jih imam še par in niso vredne več nič.

Sedaj pa vprašanje za znalce v tej temi, ali bi se mi splačalo kupiti še par delnic po 22€ ali bo šlo vse v maloro in je brezzveze? Imam jih pa že od rojstva in ko sem jih dobil je bila ena 6.000 Sit, tako da v minusu nisem, mudi se mi ne, denarja ne rabim.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
glede na mojstra na forumu financ, se verjetnost stečaja save stopnjuje ...

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik cappy pravi:
C152 upam da si prodal
smile-1.gif

Sem sem, žal mi je samo, da sem prej poslušal ultra sposobne ekonomiste - borznike, da naj nikor ne prodam pri 420€, 270€, 160€
bonk.gif

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Speedy pravi:Sedaj pa vprašanje za znalce v tej temi, ali bi se mi splačalo kupiti še par delnic po 22€ ali bo šlo vse v maloro in je brezzveze? Imam jih pa že od rojstva in ko sem jih dobil je bila ena 6.000 Sit, tako da v minusu nisem, mudi se mi ne, denarja ne rabim.

Eno od pravil trgovanja pravi: Nikoli ne trguj proti trendu. Trend Save je močno navzdol, pa še napovedi mojstra niso obetavne. Mojster je sicer tudi pravil, da se tudi mrtva mačka odbije od tal, če jo vržeš z dovolj velike višine, in to celo večkrat. To se je tudi zgodilo z Istrabenzom, vendar le za kratek čas, kar sem tudi izkoristill za 50%+. Nisem pa si upal iti v to z večjim vložkom.

Če imaš namen trgovati le na LJ borzi, rajši še malo počakaj na spremembe trenda.
P.S.: Nisem ravno znalec, se pa počasi informiram v to smer in trgujem z manjšim vložkom ter odpravljam napake, ki jih počnem.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nekdo drug pa pravi:

Citat:
Be fearful when others are greedy and be greedy only when others are fearful.

in

Citat:
Most people get interested in stocks when everyone else is. The time to get interested is when no one else is. You can't buy what is popular and do well.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Tvoji citati običajno veljajo za obdobje tik pred koncem trenda in ne nasprotujejo pravilu, ki sem ga navedel.

Kadar trguješ z velikimi količinami, ki že same vplivajo na tečaj, lahko ugibaš in špekuliraš, kdaj se bo trend obrnil in začneš nakupovanje/prodajo že pred domnevnim dnom/vrhom in se pri tem zanašaš na trend čez daljše časovno obdobje. Za nas male igralce pa je varneje počakati na obrat trenda.

Edit:typo.

Nazadnje urejeno:

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Težko je biti pameten, glede na stanje ki vlada v svetu, je vse skupaj rizično. Nkbm je tudi zelo ugodno sedaj, če se euro ne sesipa bi bila ta delnica vsekakor dober nakup. To je sicer samo moje mnenje. Pa še tudi katera druga bi se našla.

maremm

Pripravnik
26. dec 2010
357
0
16
Citat:
Uporabnik maremm pravi:
Odpiram to staro temo, ker imam nekaj delnic od Save še od certifikatov in so me danes klicali nateguni od Delnica d.o.o. Kot vsi mega finančni strokovnjaki, bi mi svetovali kako naprej in kam se splača vlagati
grims-1.gif
Zdaj so pa vredne 10 centov! Kakor prišlo tako odšlo!
smirk-1.gif

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik maremm pravi:
Citat:
Uporabnik maremm pravi:
Odpiram to staro temo, ker imam nekaj delnic od Save še od certifikatov in so me danes klicali nateguni od Delnica d.o.o. Kot vsi mega finančni strokovnjaki, bi mi svetovali kako naprej in kam se splača vlagati
grims-1.gif
Zdaj so pa vredne 10 centov! Kakor prišlo tako odšlo!
smirk-1.gif

Dokler drži: Kakor prišlo tako odšlo, se nimaš za kaj sekirat. Nekateri so za nakup delnic zastavljali bajte, dediščine, življenske prihranke sedaj pa...
bonk.gif

igors24

Pripravnik
5. maj 2010
505
0
16
Sedaj pa kaj? Kdo jim je kriv, da so na špekulativni investiciji spušili kar so riskirali? Jaz, ti, Janez Janša, ...? Če "investiraš" svoje osnovno preživetje in uspeš si heroj, če ne si pač samo še en butelj.

Nazadnje urejeno: