Kaj se dogaja na Wall Streetu?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Kaj mene moti?

Da neoprane mase hipsterjevskih klosarjev zaprejo glavno prometno zilo, recimo, me zelo moti. V bistvu se mi zdi primerno za kaksnih 5 let trdega dela. Tako kot se mi zdi primerno, da ko nasi tovornjakarji zaprejo avtoceste uporabimo bagre, da se jih sprosti. Itak, dajmo zjebat - dobesedno - par miljonov ljudi ki morajo v sluzbo, ker smo mi "proti". Yay! Ful dobra ideja.

Pass the tear gas and hand out the tasers, please.

Kaj me se moti? "Mi smo proti kapitalizmu, pa bankam, pa temu pa onemu" - kul! Bodite proti, ampak, a lahko prosim potem ponudite kaksno alternativo, ki po moznosti ne vsebuje "nazaj k naravi", "kupuj samo lokalno", "ne leti z letali" in "kapitalizem in bancni sistem je treba spremeniti" (zraven pa se "ne unicuj matere narave", "ne jej mesa" in se par sorodnih parolic), ampak ima, oh, I don't know - kaksno uporabno idejo?
smile-1.gif

Aja, ideje "Grcije ne resujemo", "najprej poskrbimo zase", "EU je slaba" in podobno ne rabimo
smile-1.gif

No, vidis, to me moti
smile-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
aha ok
smile-1.gif

torej alternativa....za začetek bi potrebovali samo več poštenosti in skromnosti namesto toliko laži, prevar in pohlepa pa bi bilo že veliiiiiko bolje. ne potrebujemo dejanske zamenjave sistema oz. česa v temu smislu.... tak protest se mi zdi pa super, saj se končno izpostavlja nek resen problem, ki se dotika zelo velike večine ljudi (zato se tudi tako širi vse skupaj), zaradi tega tudi policaji in vojaki že prestopajo med protestnike....

kar se pa blokade prometa tiče, pa baje najprej to sploh ni bilo v načrtu, vse skupaj se je zabasalo ob prečkanju mosta, saj je bila pot za pešce in kolesarje, kamor so se naprej protestniki usmerili, preozka in se je naredil zamašek, posledično pa so se razširili še na cestišče in tako zablokirali bolj kot ne vse (zato tudi ima policija kot izgovor za aretacije kršitev cestnoprometnih predpisov), tako ali tako pa je del vsakega protesta oviranje nečesa. vedno in povsod. in bolj kot boš ti (oz. tisti, ki so zaradi tega res ovirani) jezen zaradi tega, prej bi se morali odgovorni pobrigat za čimhitrejšo rešitev problema. zato pa se delajo blokade, mar ne? da se te jemlje vsaj malce bolj resno.....

aja pa še ta opazka...neoprane mase hipsterjevskih klosarjev... bravo, res.... čist krneki no
rolleyes-1.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
sej res, pa še to - zakaj bi alternative morala nuditi množica, ki protestira? ali nebi bilo bolje, da samo s svojim množičnim nestrinjanjem s situacijo pokažejo da to res ni OK, vlada oz. izvoljeni voditelji pa potem s svojimi strokovnjaki natančno preučijo vse skupaj in ponudijo rešitve na strokovnem nivoju? ker drugače se lahko tudi vse alternative z lahkoto zatre že samo z eno trditvijo (ki je zelo popularna tudi pri nas na alterju) in sicer "nisi strokovnjak s tega področja, torej nimaš kaj govorit o tem, ker nimaš pojma".... samo tko v razmislek no.....

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
aha ok
smile-1.gif

torej alternativa....za začetek bi potrebovali samo več poštenosti in skromnosti namesto toliko laži, prevar in pohlepa pa bi bilo že veliiiiiko bolje.

Jebes skromnost. Ce hoces biti skromen, potem slisim, da se v podsaharski afriki, Iranu in Severni Koreji, pa tudi na Kubi in v Venezueli krasno in skromno zivi. Ce jim kaj ni prav naj izvolijo
smile-1.gif
Vecina folk alahko funkcionira v danasnji druzbi - zakaj potem protestniki in jim podobni ne morejo?

Citat:

ne potrebujemo dejanske zamenjave sistema oz. česa v temu smislu.... tak protest se mi zdi pa super, saj se končno izpostavlja nek resen problem, ki se dotika zelo velike večine ljudi (zato se tudi tako širi vse skupaj), zaradi tega tudi policaji in vojaki že prestopajo med protestnike....

Ja, ker to je pa res cisto isto kot Egipt ali Tunizija ali Libija.
bonk.gif
Prestopajo na njihovo stran (meni to pomeni, da se bodo oni potem zaceli s solzilcem in Taserji nad policaje)?

Citat:
kar se pa blokade prometa tiče, pa baje najprej to sploh ni bilo v načrtu, vse skupaj se je zabasalo ob prečkanju mosta, saj je bila pot za pešce in kolesarje, kamor so se naprej protestniki usmerili, preozka in se je naredil zamašek, posledično pa so se razširili še na cestišče in tako zablokirali bolj kot ne vse (zato tudi ima policija kot izgovor za aretacije kršitev cestnoprometnih predpisov), tako ali tako pa je del vsakega protesta oviranje nečesa. vedno in povsod. in bolj kot boš ti (oz. tisti, ki so zaradi tega res ovirani) jezen zaradi tega, prej bi se morali odgovorni pobrigat za čimhitrejšo rešitev problema. zato pa se delajo blokade, mar ne? da se te jemlje vsaj malce bolj resno.....

BMK kaj je bilo v nacrtu... Cim hitrejsa resitev je pa znana - vodni topovi z markirno barvo, pa jih najprej lepo prezenes, potem pa v miru polovis. Problem resen.

In kaj ti ni jasno pri mojem opisu zalege?

Citat:

aja pa še ta opazka...neoprane mase hipsterjevskih klosarjev... bravo, res.... čist krneki no
rolleyes-1.gif

What? Se tole tebi zdi kot resni, delavni ocetje in matere, ki nimajo otrokom kaj za jest dajat?

Put on a [censored] suit and go find a job...
confused-1.gif

(Op.a.: Tole zgoraj je resnicna zgodba "znanke"...)

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
sej res, pa še to - zakaj bi alternative morala nuditi množica, ki protestira? ali nebi bilo bolje, da samo s svojim množičnim nestrinjanjem s situacijo pokažejo da to res ni OK, vlada oz. izvoljeni voditelji pa potem s svojimi strokovnjaki natančno preučijo vse skupaj in ponudijo rešitve na strokovnem nivoju? ker drugače se lahko tudi vse alternative z lahkoto zatre že samo z eno trditvijo (ki je zelo popularna tudi pri nas na alterju) in sicer "nisi strokovnjak s tega področja, torej nimaš kaj govorit o tem, ker nimaš pojma".... samo tko v razmislek no.....

Omenjena mnozica se ne zna niti odlocit proti cemu protestira. Pri arabski pomladi je bilo jasno kaj ljude hocejo, in iz kaksnih razlogov, in jasno, da so jih vsi podpri (note: kaj so ze hoteli? Aja! Svobodo, demokracijo in "kapitalizem"... Proti cemu ze mi strajkamo?)

Tukaj imamo pa vse od tega, da bi imeli komunizem, do tega, da je treba banke ukinit, tezav z CO2jem in toplo gredo, rasizmom, militantnim vegetarjanstvom in PETA-psihopati. Kaj v bistvu oni sploh bi?
smile-1.gif

Aja, nekaj - no, okay, vse - bi spremenili. Ampak ne vsi enako. V bistvu vsak malo po svoje, pa ni nam cist jasno kako, ampak vemo, da bi...
To me se najbolj moti pri tem "protestih", pardon, skvotanju. Cilj? Ga nimamo! Ampak je pa treba vse spremenit! Da bo bolj fer, do nas, ki ne vemo kaj bi radi!

bonk.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Upam samo, da se tole čudo prestavi tudi k nam, rabim 2 meseca lufta da glavo spočijem od poletja nisem mel nič in se mi zdi da trenutno rešujem tuje težave namesto svojih....

Oh kam gre ta svet...

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
uf-1.gif
.............zakaj po domač ne napišeš de bom tud jst razumel
evrofil pravi ,, svojo rit sem nafilal , drugega h koritu ne spustim ,ker mi lahko dokaže da je boljši , v rpimeru da vsi dobijo pravičn delež koker bi si zaslužili mi ne ostane nič ,ker opravljam nepotrebno delo mešanja megle in mešetarjenja , v glavnem sem mikro različica wallstreet prašičev ....... itd
.....zato me je na smrt strah sprememb in podpiram vse možne nedemokratične in nasilne ukrepe ,popolnoma se strinjam z grobim kršenjem človeških pravic in dostojanstva......
,,,,,,samo zato ker se v morebitnem novem sistemu ,kjer bi moral dejansko nekaj ustvarjat ,nisem sposoben preživet in seveda zato ker sn pač tak navajen
bonk.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Po domace?

Prvi sem, ki bi podprl jasno narejen nacrt sprememb. Tudi taki protesti me ne bi motili, ce bi imeli dolocen cilj. Tako se mi pa vse skupaj zdi samo prodajanje megle in klosarjenje.

Pravicni delez je tisto, kar si sposoben ustvariti z pogoji, ki so ti dani. To ne pomeni, da morajo vsi imeti enako, ampak da imajo vsi toliko, kolikor lahko ustvarijo. In ker mi je kristalno jasno, da je koncept "I did this myself" - na kar se Americani zelo radi slepajo, ala "Jaz sem sam postavil to tovarno na noge in lahko z njo delam kar hocem" totalno sfaljen, ker so zadaj se vsi tisti, ki so najprej naredili cesto, potem vozijo tovornjak, delajo v tovarni in proizvajao izdelke, tisti ki ga prodajajo, etc., se ne slepim s tem, da je danes vse tako kot mora biti - in ja, se absolutno strinjam, da so nekateri prevec pozresni. Da je razlika 100x med placo delavca in (fiksno, op.a.) placo CEOja cisti idiotizem in recept za nezadovoljstvo. In ja, tole bi bilo dobro spremeniti, ker je "umazanih mnozic" prevec, da bi si folk lahko to se spogal. Eno je bilo pred krizo, zdaj je pa situacija drugacna, in tako naprej ne bo vec slo.

Ves, si sploh ne zatiska oci, da je nekaj narobe s sistemom, ampak popraviti ga je treba zaceti od znotraj, in gledati na dolgi rok, ne samo na pojutrisnjem. Zato sem tudi mnenja da ne bi bilo narobe Grciji pustiti, da "propade", tako kot gredo podjetja v sanacijo.

Ampak mi je pa druga stran bolj grozljiva. Saj ves, tista, kjer vsi dobijo enako (malo), kjer vsi delajo enako (malo) in kjer je vedno nek "zunanji sovraznik" zaradi katerega ni vse tako kot mora biti - ampak samo se tega zatremo, malo potrpimo, potem bo pa RES bolje.

In ja capl, jaz sem sposoben funkcionirat v danasnjem sistemu, in me ne moti prav prevec. Kaj pa ti?

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Če bi Amerika in Evropa denar ki ga je šenkala za reševanje nagravžno prebogatih prašičev ,ki so krizo povzročili, razdelila med navadne ljudi ,bi bila danes kriza že zgodovina. Seveda je potrebno tudi takojšnje zajezitje uvoza kitajske nekvalitetne robe in spet zalaufat domačo proizvodnjo trajnejših kvalitetnih trenutno dražjih, v resnici pa na daljši rok cenejših izdelkov.
(Kitajska , to je tam kjer imajo vsi enako malo , a veš? , in nihče od nas noče bit ,,kitajc,, , brez skrbi)

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
No, evo, trenutna resitev. Ja, dajmo zaceti z zajezitvijo uvoza iz Kitajske.

Ce za trenutek odmislimo vse tezave, ki bi si jih s tem povzrocili (najdi EN aparat na elektriko - hell, najdi en kos plastike), ki ne uporablja necesa izdelanega v Kitajski), a mi zdaj govorimo o isti Kitajski, ki nam proizvaja, tako, od oka...50% robe?

Tisti Kitajski, kjer bi to povzrocilo, da bi oni naenkrat imeli MNOGO manj denarja, kar bi posledicno povzrocilo, da bi naenkrat hoteli nazaj vsa posojila? Ves mogoce, koliko % zunanjega dolga ZDA ima v lasti Kitajska? Ki ga ZDA ne more odplacatu, tudi ce bi ga hotela?
Tisti Kitajski, kjer bi na enkrat imel, tako, spet, od oka, 300+ miljonov lacnih in nezaposlenih, ker mi ne bi vec kupovali njihove robe?
Tisti Kitajski, ker so na oblasti marginalno-lucidni 70+ stari "reformirani komunisti", ki, ce nimajo izvoza nimajo prav veliko dohodkov, s katerim se futra 1+ miljardo previbalstva?
Tisti Kitajski, ki odkupi 30+% pridelane nafte?
Tisti Kitajski, ki ima pod orozjem 2,285,000 ljudi, in se nadalnjih 850.000.000 (nisem se zatipkal) ki jih lahko vpoklice?
Kaj mislis, kaj se bo zgodilo, ko bodo oni par mesecev lacni? Tamle imamo "Severno Obmocje Zalog" (po domace: Sibirija), malo bolj dol in levo imamo tako veliiiiiko zitnico (jebes tistih par Bangladesovcev in miljardo indijcev ki so tam, ljudstvo Han potrebuje delavce, jih bomo ze ponucali)...

Pa bi ti rad 3 svetovno vojno, tako, 6-12 mesecev za tem ko "prepovemo uvoz iz Kitajske", ali samo ne znas posledic predvidevat?

Ta ideja je skoraj tako dobra kot tista, da se gres kaj podobnega z Indijo. Vse kar rabimo je en orenk zajeb (recimo ena zelo velika naravna katastrofa, ki ti po moznosti se celotno zetev unici) ali en "manjsi" vojaski udar v Indiji ali Pakistanu, kjer pridejo na oblast primerno usekani generali ki bodo "enkrat za vselej resili problem", pa bodo letele 50 kilotonske bombe - najprej po Karachiju in New Delhiju... Potem pa...?

Can't wait. Gremo zdele takoj prepovedat uvoz iz Kitajske, preprecit multinacionalkam, da zaposlujejo v Indiji, in ko smo ravno pri temu, prisilit Pakistan, da zacne de facto (in ne samo de iure) lovit ekstremiste na njihovem teritoriju. Ce bomo vse zajebali, dajmo vsaj enkrat, pa da se ta debata za vedno konca.
wink-1.gif

No, pa globalno politiko na stran:

Se vedno imas capla, ki bo svojo minimalno placo 500 eur dal: 150 eur za stanovanje, hrana se bo naenkrat podrazila (ne bomo vec uvazali iz tujine, jeboga! Samo domace!) in bo dal recimo 100 eur za hrano.... Nekaj malega mu ostane se za obleko, ki bo sigurno drazja za, tam, 200% ker sivilje si tudi zasluzijo spodobno placo, kajne?
A bo capl potem se vedno srecno zagovarjal ekonomsko samo-zadostnost in izolacijo od preostanka sveta, ali bo tako neizmerno boljse placan, ker bodo itak tudi vsi drugi bolje placani, in ga podrazitev za x00% za nekatere izdelke SPLOH ne bo motila?

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
No, Capl, zdaj si me pa presenetil... "Citiras" sestavek lezbicne GLBT aktivistke, samo-zaposlene kulturnice, ki smao pobira tvoj davkoplacevalski denar in nic ne sproducira, tako kot vsi spodobni delavci? V bistvu je skoraj takjun!

Daj, povej, se veckrat obracas po vetru, ali imamo samo danes ta privilegij? :D

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.106
1.284
113
42
Protestira se proti obnašanju velikih korporacij in ne korporacij samih. Po tej logiki nebi smel sploh protestirat ker sem oblečen, sam bi si moral pridelovati bencin ker Petrol in OMV sta pač korporaciji....bedarija.
Edina stvar, ki me moti je to kar je omenil Evrofil. Preveč je hipijev v teh protestih, pri nas bodo zihr uni blesavi anarhisti. Ampak to pa še ne pomeni da protesta nebi smelo biti....

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.978
40
48
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Protestira se proti obnašanju velikih korporacij in ne korporacij samih. Po tej logiki nebi smel sploh protestirat ker sem oblečen, sam bi si moral pridelovati bencin ker Petrol in OMV sta pač korporaciji....bedarija.

zmaga.gif
Tocno tako! Nikoli ni nihce rekel, da so problem produkti in storitve, ki jih vsi na svetu uporabljamo, ki so rezultat napredka, razvoja, raziskav itn. (seveda so tudi izjeme, a to tu zdaj ni bistveno). Nihce noce nazaj v "kameno dobo". Problem je v obnasanju korporacij ter njihovih lastnikov in top-managerjev, in v vse vecji koncentraciji teh korporacij, ki izpodriva zdravo konkurenco (vecinoma niti ne po naravni, trzni poti). Kar pa vodi proti tistemu, kar smo imeli v casu hladne vojne, a ne (nekaj ponudnikov ali morda celo le en, bolj ali manj centralizirano odlocanje, navidezna konkurenca in navidezna moznost izbire v trgovinah itn.), ampak v hujsi izvedbi (primer: Kitajska in njihov kvazi-komunizem).

Seveda pa bodo mainstreamovski mediji (ki so pac tudi precej lastnisko koncentrirani...) uporabljali take neumne in nizkotne propagandne manipulacije (ces, uporablja iPhone in se gre protestirat) za diskreditacijo popolnoma legitimnih zahtev.

Ob danasnji tehnologiji in napredku (ter recimo da tudi miselnemu napredku vecine ljudi) je ena srednja pot vec kot mozna. Problem vseh revolucij v preteklosti je bil predvsem v tem, da so bolj ali manj zavrgle vse, kar je bilo pred njimi, cetudi je bilo koristno.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
JA qrac, kdo ba bo protestiral, če ne hipiji in anarhisti?
bonk.gif

Kake fore mate eni tukaj?

A v preteklosti so pa borzniki, pa uni za knakerjem, pa čistilke protestirale na ulicah???'

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.123
16.344
113
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:

467716-post_slo.gif