Za začetnika je predleča več kot dovolj in se da v kombinaciji z dobrim tele objektivom delat kar solidne fotke. Raynox predleče so najboljše kar lahko dobiš za malo denarja oz. kar edino kar se res splača imet. Načeloma gre tako, da večja je povečava manjša je delovna razdalja, torej bližje moraš pridet objektu, ki ga slikaš. Potem pa je zelo pomembna tudi kvaliteta objektiva, ki mora bit res vrhunec optike, da dobiš pravo ostrino. Jaz sem včasih delal z omenjeno Minolto 70-210 f4, ki je res biser v ostrini in barvah in je bilo res užitek delat. Za difrakcijo sploh nisem slišal, pa sem delal zelo veliko na f32. Pa tudi drugače je fajn za makro uporabit nek star objektiv, ki nima avtofokusa in ima razpon med 50 in 200mm, po možnosti f2.8 ali f4. Da se jih dobit na ebayu za kakšnih 100 eur, tudi npr. m42 oz. nikkor starine so itak klasika. Meni se zdi nujno, da je objektiv zoom, ker pri predlečah je tako, da ti večja goriščnica da več povečave. Torej, če delaš z +8 predlečo boš dobil pri 50mm celo čebelo na sliko, pri 200mm pa samo glavo. Delovna razdalja se pa bistveno ne spreminja, največ za par mm.
Pomembna je tudi svetloba, kar je seveda večinoma fleš. Če imaš zunanjo toliko bolje, drugače se da lepo delat tudi z vgrajeno. Samo moraš pred njo, namestit en mehčalec. Jaz sem svoj čas kar kos bele plastike odrezal in ga z gumico pritrdil na objektiv, tko da je enih 10cm štrtelo v zrak pred vgrajenim flešom. Za zunanje pa dobiš en kup mehčalcev na ebayu za male pare. Makro fleš pa odsvetujem, ker je predrag in vse kar dobiš so slike brez prave globine in dinamike. Edino za fejst velike povečave npr. 3:1 in naprej pride prav.
Stativ in rail prideta prav samo pri statičnih makro slikah, pa še tam je zamudno in brezveze. Jaz sem delal tako...ob šestih zjutraj šel na travnik, nastavil aparat na manual, čas na 1/160 (sinhro čas), iso na 200, raw format, fleš na tri četrt moči obrnjen v mehčalec, zaslonko pa spreminjal po potrebi. Bolj sem zapiral bolj sem fleš približeval mehčalcu. S tem sem sicer dobil močnejše sence, ampak pri velikih povečavah to ni problem.