Kaj pričakovati če šef izve, da iščeš job drugje

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
To je sicer res, vendar sprememba sistematizacije iz razlogov in na način, kot je omenjeno v tej debati, na bo zdržala na delovnem sodišču. Česar se delodajalci dobro zavedajo in storijo vse, da do tega ne pride. Pomembno vlogo pri tem igra tudi neinformiranost zaposlenih.

@jurek19743 - pravilen postopek bi bil, da podpišeš novo pogodbo in nato izpodbijaš spremembe. Mislim, da zakon to redosledje celo eksplicitno navaja. V nasprotnem primeru se zgodi, kar piše alkoholik.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Ja, se posipam s pepelom, res obstaja možnost, da ostaneš brez odpravnine.
Moraš pa zavrnit pogodbo, ki ima enake pogoje, kot dosedanja.
Če so v novi pogodbi slabši pogoji, se to ne šteje kot da si ti dal odpoved.

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
Ni res. Nabijas. Ob sistemizaciji ni odpovedi in nove pogodbe ne rabis podpisat kar se ne steje kot odpoved saj tudi dejansko ni.

Ti lahko dobis odpoved s ponudbo in v tem primeru je to to o cemer govoris ampak sistemizacija ni nujno povezana s tem

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
V takem primeru je za pričakovati
-zamero
-blatenje pri ostalih delodajalcih
-užaljenost
-blazno začudenje

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.946
113
v lokalni ostariji

seveda je odpoved obstoječe pogodbe in dobiš novo RAEZEN če pa te sistematizacija zaobide. ampak ti, enostavno ne boš razumel... tako da ne nabijaj in ne zavajaj.

če je nova sistematizacija v podjetju sledi odpoved obstoječih pogodb in sklenitev novih. v kolikor zavrneš podpis nove prekineš delo (odpoved) vendar ti ne pripada odpravnina. enostavno. tudi za zaslepljene razumljivo.

seveda pa sistematizacija je lahko mehkejša, lahko zaobide določena delovna mesta... in tam pač ni sprememb ni novih pogodb...

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
Vprašanje leti na šikaniranja za čas odpovedi oz. sploh za primer da se varianta novega joba ne izide (takoj)...
verjetno ti bolje poznaš šefa kot eni anonimusi na spletnem forumu.

če je šef normalen in če je delavec dober, bo probal v okviru sistema najti opcijo, kako delavca zadržati oz definitivno ne bo delal stvari, ki bi delavcu olajšale odločitev za odhod v drugo službo.

Če je pa bolnik: potem je pa itak bolje, da greš. Čimprej.

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
v zadnjem letu in pol sem zaradi sistemizacij dvakrat delal spremembe pogodb in niti ene odpovedi nisem dal ob tem. Nove pogodbe so nasledile stare.
Postopek kot ga ti omenjaš je tudi možen vendar ni nujno pogojen s postopkom sistemizacije. To kar ti pišeš je možno narediti tudi zaradi nesposobnosti... če se hočeš nekoga znebiti sistemizacija ni način saj se skozi njo lahko dodatno zapleteš in v primeru tožb, kot je že nekdo prej pvoedal zelo verjetno ne gre skozi

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ne jurek1973 malo se izobrazi:

zakon o delovnih razmerjih lepo piše da če ne sprejmeš nove pogodbe pač izgubiš službo in nimaš pravice do odpravnine (91. člen).

prosim da se opravičiš
Da to velja, te mora delodajalec najprej odpustiti iz poslovnih razlogov ali zaradi nesposobnosti. Če ti poleg da novo pogodbo in je ne sprejmeš potem ti nadomestilo na zavodu seveda ne pripada. Lahko pa se na odločbo o prekinitvi delovnega razmerja pritožiš na delovno sodišče in boš v primeru, da uspeš (skoraj vsak uspe!) dobil vse po stari pogodbi.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.946
113
v lokalni ostariji
netko, ne moreš kar "spreminjat pogodbe" .... zakon je dovolj jasen. da se odpoved stare pogodbe in predlog nove. če ne odpoveš stare pogodbe ti pač še vedno velja...

seveda lahko ti brez sistematizacije odpoveš pogodbo delavcu in mu ponudiš novo (Recimo iz poslovnih razlogov ukinjanja delovnega mesta...).

če se hočeš nekoga znebit plačaš 3000€ odpravnine in ga odstraniš. pa je...

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
netko, ne moreš kar "spreminjat pogodbe" .... zakon je dovolj jasen. da se odpoved stare pogodbe in predlog nove. če ne odpoveš stare pogodbe ti pač še vedno velja...

seveda lahko ti brez sistematizacije odpoveš pogodbo delavcu in mu ponudiš novo (Recimo iz poslovnih razlogov ukinjanja delovnega mesta...).

če se hočeš nekoga znebit plačaš 3000€ odpravnine in ga odstraniš. pa je...

Ja za 3000€ odpravnine mora biti vsaj direktor ali pa 30 let zaposlen v isti firmi...
Navadni "delavčki" za 5 let delovne dobe pa dobijo koliko? eno plačo če se ne motim?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ja za 3000€ odpravnine mora biti vsaj direktor ali pa 30 let zaposlen v isti firmi...
Navadni "delavčki" za 5 let delovne dobe pa dobijo koliko? eno plačo če se ne motim?
Za 30 let pri istem delodajalcu dobiš 1/3 zadnje bruto plače za vsako leto dela, torej 10 bruto plač. V 30. letih si verjetno že malce više od zajamčene plače in ti npr. pri 2000 bruto (tam 1300 neto) nanese kar 20.000€ in ne 3.000 €.
evil.gif

MiHa88

Pripravnik
13. apr 2008
729
4
18
ksz.

Poznam primer ko je en izmed zaposlenih dobil ponudbo za razgovor(res samo razgovor) in ker je bil to dogovor prek spleta so klicali v obstoječo firmo in želeli zaposlenega na telefon, ker je firma malo večja je seveda receptorka želela vedeti zakaj se gre, seveda pras... se je želela šefu v rit vlečt je takoj klicala šefa(bolj vodjo oddelka) in mu nesla naprej s katere firme so klicali in koga so želeli.

No ta šef je med sestankom celotne skupine v pričo vseh rekel "Janez" tisto kar se pa pogovarjaš za delo v xy firmi pa vem, ni panike sej veš da imam veze povsod
bonk.gif

"Janez" seveda pojma ni imel zakaj se gre ker se sploh nič ni še menil, receptorka se seveda njega ni obvestila da so klicali in ga želeli....

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Tudi firma, ki je klicala, ima očitno isto butaste zaposlene, da ga gredo klicat v službo in vsaki jožici na telefonu razlagati detajle..

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Jaz sem pred leti sklenil pogodbo s češko firmo in jim takoj pošteno povedal, da bom pri njih začasno, dokler ne najdem šihta drugje. S tem so se strinjali. Nekaj več kot eno leto sem delal za njih, nato odšel drugam. Pred letom in pol sem zgodbo ponovil, se brez težav dogovoril za občasno delo in sodelovanje traja še danes.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Tudi firma, ki je klicala, ima očitno isto butaste zaposlene, da ga gredo klicat v službo in vsaki jožici na telefonu razlagati detajle..
Nekaj podobnega se je meni zgodilo. Ob menjavi službe sem se pogovarjal z večimi podjetji. Pri vseh je bilo dogovorjeno, da ostanejo zadeve zaupne. In potem me x oseba vpraša, če se res dogovarjam za zaposlitev pri enem od teh podjetij.
Če niso sposobni zadržati tega zase ob jasnem dogovoru, potem verjetno tudi kakšne druge zadeve ne bi štimale. In so bili potem kar začudeni, kako se nisem za njih odločil.

Je pa v zgornjem primeru čisto možno, da je bilo to namerno narejeno. Pač ga niso nameravali zaposliti, vedno je pa fajn, da se pri konkurentu naredi malo notranjega trenja.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Podobno se je zgodilo meni, v igri je bila ista firma oz. njihova takratna headhunting agencija. Naciljali so me iz tujine in enostavno poklicali v firmo. Sicer se zaradi mednarodne narave dela to nikomur ni zdelo nič nenavadnega - ker me ni bilo v pisarni me je počakalo sporočilo, da me je klicala oseba xy.

Imajo torej precej pragmatičen ali precej idiotski pristop. V mojem primeru prej prvo, ker je šlo za headhunting in službe nisem iskal. V zgoraj opisanem primeru pa gre bolj za drugo možnost.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
ne vem če glih sem spada, ampak. kake so obveznosti delavca ki se mu izteka pogodba za določen čas?

vemo da po zakonu se spremeni v nedoločen čas če nihče nič ne reče, ampak itak vemo da pol ponavadi dajo za podpisat pogodbo pač z datumom pred potekom prejšnje.

kaj pa iz druge strani? pogodba se izteka, nove pa delavec nima namena podpisat? kake so obveznosti delavca v tem primeru ?

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Kadar pri zaposlujemo novega delavca v podjetje, kjer je trenutno zaposlen ne kličemo, ker lahko bi ga lahko namerno očrnili, samo da ne bi še takoj dobil nov zaposlitve. Pokličemo pa njegove predhodne delodajalce.

Če si nezadovoljen bi bilo prav, da šefu to poveš in bosta morda našla kakšno rešitev, razen če ni tako hudi, da veš da se ne da nič izboljšati in je edina variatnta zate zamenjava službe. Ni pa treba da mu poveš, da iščeš novo službo.

Če bo po drugih kanalih izvedel, da iščeš sluižbo drugje te verjetno ne bo kar dopustil, glede na to da te rabi. Ponudil ti bo boljše pogoje in/ali pa urgentno začel še on iskati tvojo zamenjavo.

Podobne teme