Kaj je fora te pogodbe za nedoločen čas?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Kolega je po parih pogodbah za določen čas (skupaj 2 leti), dobil sicer pogodbo za nedoločen čas, vendar ga je presenetilo, da je notri "preizkusno obdobje" 6 mesecev, člen ki naj bi ga nalašč dali notri (ni standardizirana pogodba).

Kaj to realno pomeni za njega?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.907
113
To je varovalka, da ga se vedno lahko upraviceno sutnejo po 6 mesecih brez komplikacij

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.907
113
Ja za njih "upraviceno". Pomeni da si lahko zmislijo. Recimo ne ustreza pricakovanju, ne folga tempa,..., raznorazni bs

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Če so ga pred tem imeli dve leti na pogodbi za določen čas, bodo težko našli kak upravičen razlog za neopravilo poskusne dobe.
Ker je v bistvu bil dve leti na poskusnem delu.

Razen, če se nova pogodba razlikuje od starih v delovnem mestu in opisu del in dolžnosti.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Aha, potem ni dosegel še praktično nič.
smile-1.gif
Ker je težil, da bi rad za nedoločen čas, pa je dobil to kar je dobil... Če bi ga res hotli (ker poznajo očitno po toliko časa ga dosti dobro), bi mu dali brez tega preizkusnega obdobja.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Mislim da imajo kar vsi to notri, sicer je običajno trajanje po dogovoru , sploh če je že delal tam, bi mu dal 1-3 meseca.
Najbrs imajo že tak template in to je to.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Ni template. Je šel vprašat v računovodstvo zakaj je to notri, da so mogoče ponesreči not pustili..., pa so mu rekli, da jim je šef prav naročil naj dajo ta člen notri, ker ga nimajo vsi.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Mislim da ni ravno nič, pogodba je za nedoločen čas in poskusno obdobje kvečjemu nudi delavcu možnost krajše odpovedi (krajši rok), za delodajalca pa velja pravilo "izredne odpovedi".

Kako sicer v praksi zgleda tole ne vem, mogoče te lahko lažje vržejo na cesto po 6 mesecih čeprav pravno gledano je postopek povsem enak kot če te vržejo na cesto ob klasični pogodbi brez preizkusnega obdobja.

Za razne kredite in ostale ugodnosti ki jo imaš kot zaposlen za nedoločen čas bo moral pa kak bančnik povedat. Ampak mislim da se na vseh papirjih vodi samo "določen" in "nedoločen" čas, torej tisto poskusno delo nima vpliva.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Poizkusna doba pri pogodbah za nedoločen čas je standarden del pogodbe. Če v danem podjetju to ni standardno bi se morali malo zamisliti. Sicer sam Zakon o delovnih razmerjih to možnost dopušča in je ne zapoveduje. Preizkusna doba traja maksimalno 6 mesecev.

Drugače pa velja, da lahko delavec v času trajanje poizkusne dobe kadarkoli poda pisno odpoved in iz podjetja odide v sedmih dneh, delodajalec pa lahko ob preteku tega obdobja delavca na osnovi ugotovitve o neuspešno opravljenem poizkusnem delu poda izredno odpoved delovnega razmerja. Nekateri to imenujejo, da "te lažje vržejo na cesto", drugi pa se zavedajo, da se na ta način zaščiti tudi podjetje. Sicer v primerih, ko je isti delodajelc istega delavca na istem delovnem mestu že imel na pogodbi za določen čas zadnje verjetno ni relevantno.

Pravno gledano (papirologija napram bankam ipd.) se tega ne vidi nikjer.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Poizkusna doba pri pogodbah za nedoločen čas je standarden del pogodbe. Če v danem podjetju to ni standardno bi se morali malo zamisliti. Sicer sam Zakon o delovnih razmerjih to možnost dopušča in je ne zapoveduje. Preizkusna doba traja maksimalno 6 mesecev.

Drugače pa velja, da lahko delavec v času trajanje poizkusne dobe kadarkoli poda pisno odpoved in iz podjetja odide v sedmih dneh, delodajalec pa lahko ob preteku tega obdobja delavca na osnovi ugotovitve o neuspešno opravljenem poizkusnem delu poda izredno odpoved delovnega razmerja. Nekateri to imenujejo, da "te lažje vržejo na cesto", drugi pa se zavedajo, da se na ta način zaščiti tudi podjetje. Sicer v primerih, ko je isti delodajelc istega delavca na istem delovnem mestu že imel na pogodbi za določen čas zadnje verjetno ni relevantno.

Pravno gledano (papirologija napram bankam ipd.) se tega ne vidi nikjer.
Zelo pomembno je to v odebeljenem tisku. Torej, če je zgolj preizkusno delo omenjeno v pogodbi in se ne naredi nič drugega, potem te skoraj ne morejo šutnit na cesto. Namreč za to, da te šutnejo na cesto je potrebno, da se določi plan uvajanja in sledenje uspešnosti, kar pomeni tudi mentorja in komisijo. Če vse to naredijo, potem te komot šutnejo na cesto. Če je zgolj člen, pa na delovnem sodišču mirno pogorijo...
grin1.gif

Nisem pravnik, tako je bilo meni razloženo, tako da naj še kdo to potrdi.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Po 6.ih mesecih mora imeti komisijo, ki bo razpredala o njegovi delovni uspešnosti...

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Po 6.ih mesecih mora imeti komisijo, ki bo razpredala o njegovi delovni uspešnosti...
Ne bo držalo. Če ima PO šestih mesecih si lahko komisijo gladko nekam vtaknejo
wink-1.gif
.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Pred kratkim smo sprejeli dva nova sodelavca. Imela sta pogodbo za nedoločen čas s preizkusno dobo 2 meseca. Od njiju sem izvedel, da sem jaz eden izmed treh članov komisije, ki naj bi spremljali njuno delo. Ker od vodilnih glede tega nisem dobil ne pismenega niti ustnega obvestila se mi je kratkomalo j.... Po dobrih dveh mesecih ju vprašam kako kaj kaže in pravita, ker ni bilo nobenih pripomb na njuno delo sta avtomatično sprejeta za nedoločen čas
grims-1.gif
. No, tako gre to v državnih firmah.

tincelj

Pripravnik
1. okt 2008
430
0
16
obalca
jetamp tudi pri meni v službi je bilo enako. sem bila ravno tako enkrat članica komisije. sodelavka je bila na preskusni dobi 3 mesece in na koncu so mi samo dali za podpisat en dopis, kjer je pisalo, da so zadovoljni z njenim delom, in da so jo sprejeli za nedoločen čas. ja, tako je v državnih firmah
smile-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
.... pa sta vsaj zaslužila pogodbo za nedoločen čas po tvoje, al sta z "dvema levima rokama" in so ju sprejeli prek zvez???

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Eden ja drugi, ki je prišel po vezah pa ne. Mulc si v pol leta toliko dovoli kot si jaz do penzijona ne bom. Recimo, da je on po enem mesecu dobil nadure plačane prez problema jaz pa že pol leta čakam pa sem že 15 let tuki
confused-1.gif
.
Pa še neustrezno izobrazbo ima in sedaj nekdo, ki je imel ustrezno izobrazbo in ni bil izbran toži ustanovo plačali bodo pa tako davkoplačevalci.
frown-1.gif

Nazadnje urejeno: