K: robotska kosilnica

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.232
11.955
113
Jaz tehnologiji RTK in satelitom nikakor ne zaupam, pa če me bo kdo še kako prepričeval. Na čistini z tu pa tam kakim drevesom in oviro že, ampak kompleksnejša parcela z gosto zasejanim drevjem, jagodičevjem, brajdami in betonskimi sohami oddaljenimi 80cm od meje v skupni dolžini 70 metrov pa ne.
Edina logična alternativa mi je edino kosilnica z lidar-jem, Dreame A2 Pro. Cena je trenutno sprejemljiva in je povsod zelo visoko ocenjena.
Edini problem je ker je izšel novi model A2 z premičnim kosiščem za bolj temeljito rezanje robov. Tako, da ne vem, če ne bom počakal do naslednje sezone, da mu pade cena kot je prejšnjim modelom.
Neke sile itak nimam, ker worx z žico še zadovoljivo, že sedmo sezono opravlja svoje delo.
pridi k men pogledat, pa gremo potem kdo komu zaupa pa zakaj ja. ;)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.687
6.890
113
Jaz tehnologiji RTK in satelitom nikakor ne zaupam, pa če me bo kdo še kako prepričeval. Na čistini z tu pa tam kakim drevesom in oviro že, ampak kompleksnejša parcela z gosto zasejanim drevjem, jagodičevjem, brajdami in betonskimi sohami oddaljenimi 80cm od meje v skupni dolžini 70 metrov pa ne.
Edina logična alternativa mi je edino kosilnica z lidar-jem, Dreame A2 Pro. Cena je trenutno sprejemljiva in je povsod zelo visoko ocenjena.
Edini problem je ker je izšel novi model A2 z premičnim kosiščem za bolj temeljito rezanje robov. Tako, da ne vem, če ne bom počakal do naslednje sezone, da mu pade cena kot je prejšnjim modelom.
Neke sile itak nimam, ker worx z žico še zadovoljivo, že sedmo sezono opravlja svoje delo.
Potem pa ne vem kaj darjan komplicira. Kupi Dreame A1 za 1400 eur in konec.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.687
6.890
113
Če je lidar tako Ok, potem lahko ostali prodajalci nehajo prodajat svoja jajca. 1400 je kar OK cena. Ali jaz kaj ne gledam prav?

Clancy

Majstr
20. avg 2007
881
427
63
Dreame a1 ima samo lidar ki he krščen duš za ovire, premala resolucija za majhne ovire. Zato je a2 s kamero

Razlika je tudi med Lidar-ji.
"Sistem LiDAR na MOVA 1000 je cenejša različica z drugačno valovno dolžino, zato ima črno lečo, namesto barvne leče kot na Dreame A1 Pro. To filtrira druge valovne dolžine. Črne leče so značilne za nizkocenovne sisteme v infrardečem območju z manjšim dosegom, barvne leče pa so značilne za krajše valovne dolžine v vrhunskih sistemih z večjim dosegom in manjšo dovzetnostjo za motnje, na primer zaradi sončne svetlobe."

• Všeč mi je
Reactions: darjan

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.105
6.120
113
Točno tako. To je bistvo robotske kosilnice. Pri meni kosi od začetka aprila, pa nekje do sredi oktobra. Na njo pogledam samo 1 - 2 x na mesec, da zamenjam rezila in jo takrat malo očistim.
Odvisno, kakšno travo/teren imaš.
Meni se pri eni rundi nabere gor cca 1 cm plast odrezane trave, če jo pustim 14 dni pri miru bo veselica.
In da je ob 11tih še huda rosa, ni nobeno presenečenje.
Ter potem ob 18-ti uri spet.

Mogoče bo potem, ko bo vsaj 1 teden zapored +25C in brez dežja, kaj boljše.
Spomladi, pred prvim delovanjem robota je bilo pokošeno z vrtno, ker so bili šopi trav.

Worx l1000, kovinski ščitnik rezil odstranjen, višina 5 cm.

Tako da modrovanja po forumih je potrebno jemati z veliko žlico soli.

• Všeč mi je
Reactions: dwight

damirj

Guru
9. maj 2012
5.604
2.590
113
Sedaj je trava v obdobju bujne rasti in ni nič nenavadnega, če zraste v enem dnevu 1cm ali več. Tudi meni se sedaj zabaše. Jo sperem z vodo ali pa samo postrgam travo okoli ščitnika rezil. Če pustim brez ščitnika rezil, potem prej ali slej ta trava dol odpade, tudi ko je mokra. Ko je suha pa ni težav.

dwight

Pripravnik
29. nov 2013
226
14
18
Odvisno, kakšno travo/teren imaš.
Meni se pri eni rundi nabere gor cca 1 cm plast odrezane trave, če jo pustim 14 dni pri miru bo veselica.
In da je ob 11tih še huda rosa, ni nobeno presenečenje.
Ter potem ob 18-ti uri spet.

Mogoče bo potem, ko bo vsaj 1 teden zapored +25C in brez dežja, kaj boljše.
Spomladi, pred prvim delovanjem robota je bilo pokošeno z vrtno, ker so bili šopi trav.

Worx l1000, kovinski ščitnik rezil odstranjen, višina 5 cm.

Tako da modrovanja po forumih je potrebno jemati z veliko žlico soli.
Kaj pa vem, še nikoli se mi ni zabasala ali, da bi celo obstala, če nebi bila očiščena. Gre pa vem ob 12 ih, ko res ni več toliko rose, v garažo pa ob 19.30. Malo timer prilagajam glede na letni čas. Je pa res, da imam skoraj osnovno Huso 315 X.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.604
2.590
113
Kaj pa vem, še nikoli se mi ni zabasala ali, da bi celo obstala, če nebi bila očiščena. Gre pa vem ob 12 ih, ko res ni več toliko rose, v garažo pa ob 19.30. Malo timer prilagajam glede na letni čas. Je pa res, da imam skoraj osnovno Huso 315 X.

A vas res ne moti, da kosilnica kosi ravno takrat, ko si doma oz. čez dan, ko se ja potepaš tudi ti po travniku? Moja kosi ponoči, dopoldan ko smo v službi, od 15h dalje do 22h zvečer bi me motilo, da se mi potika med nogami..

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.322
7.226
113
Kar manjka tem kosilnicam oz postajam je senzor na postaji ki bi ocenil roso in ali ce dezuje, ter temu primerno prilagodil kosnjo

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.232
11.955
113
A vas res ne moti, da kosilnica kosi ravno takrat, ko si doma oz. čez dan, ko se ja potepaš tudi ti po travniku? Moja kosi ponoči, dopoldan ko smo v službi, od 15h dalje do 22h zvečer bi me motilo, da se mi potika med nogami..
kaj mas 20m2 trave da se ti med nogami potika... pri nas na 10k m2 se ne srečujemo. skregani.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.604
2.590
113
Nimaš otrok, ki igrajo nogomet, badminton, spuščajo zmaje, gugalnic, ležalnikov, visečih mrež, trampolina... S tem komot zapolniš tudi 1ha travnik. Čeprav dvomim, da imaš toliko. Ostanejo žogice na travi, zmaji potleh, loparji, podloge za ležat itd kosilnica kosi itak ravno čez, ker toliko pametne še niso. Zgleda ste res skregani :)