Zanima me kako se pri Husqvarni obnese GPS modul. Je to uporabna funkcija ali je zgolj šminka?
Nekako se bolj nagibam nakupu Worxa predvsem zaradi senzorja ovir.
Kolikor vem X serija pri Husqvarni uporablja GPS da bolje pokosi težje dostopna območja, ki povzročajo težave algoritmu za naključno košnjo. Torej je uporabno v primeru čudno/nepravilno oblikovanega območja košenja. Verjetno je tudi GPS vezan na tatvino.
Kar se Worxa tiče... ACS (senzor za ovire) dela zelo dobro, če so izpolnjeni določeni pogoji. Ovira je vidna, če je v višini 20 cm od tal in široka 2 cm. Odlično deluje pri izogibanju drevja v sadovnjaku! S tem odpravi potrebo po delanju zank okoli dreves in posledično je pokošeno precej bližje drevju, kot če bi imel napeljano žico.
Zelo dober izum je zamaknjenost rezil. Opazno manj ročne košnje robov in ostalih delov ob žici.
Kosi hitro in zanesljivo (se ne zatakne - ima robusten algoritem premikanja in zadnji kolesi). Je tudi precej tiha.
Težava Worxa so cone (multi-zone) sistem. Zadeva je hudo omejena in ima res totalno zakompliciran princip razumevanja po katerem kosi te cone. Pač moraš pustiti avtomatsko nastavitev, potem se pa ti mora jebati po kakšnem principu dela in zaupati v sistem. Meni je to mimo pristop.
V kolikor gre za košnjo le ene cone, je ta težava nepomembna.
Glede košnje na klancu pa nimam izkušenj.
Če potegnem črto ima za moje pojme Bosch Indego še vedno daleč najbolj napredno logiko košnje (košnja v linijah). Škoda samo, da imajo le še robote za do 700 kvadratov.