Južna Italija - letni dopust

raners

Majstr
4. mar 2008
2.814
439
83
Evo, karte bookirane od 28.10 do 3.11 (skoraj celih 6 dni) za Catanio (najprej sem mel bookiran let nazaj iz Palerma in so ga nažalost odpovedali). Radi bi si kaj lepega pogledali, dobro jedli, kak dan ali dva na off (mogoče na kaki plaži) in bo že verjetno treba it nazaj.. Zato imam še nekaj vprašanj za tiste, ki ste že bili na Siciliji:

1. Glede na to, da imamo 6 dni časa, je smiselno it za kaki 2 noči še v palermo? Ali bolje ostat teh slabih 6 dni samo v Cataniji in okolici?
2. Kje dobro jesti - street food (kakšne tržnice s hrano), gostilne, picerije, kafane v Cataniji? Se je česa za izogibat?
3. Mogoče bomo rentali avto, mogoče pa tudi ne (odvisno od tega, kaj vse bomo pogledali). Glede na to, da je letališče v bistvu v mestu Catania, verjetno ni problema prit iz letališča do mesta, kajne? Javni prevoz (bus) deluje dobro na celotnem otoku? Taksiji so dragi?
4. Etna - verjetno je ogled Etne podoben kot Teide na tenerife, kajne? Torej zrihtaš si prevoz gor in se gori malo prošetaš in je to-to? Ali je bolje plačat kak organiziran "izlet" na Etno?
5. Če še bo dovolj toplo, na kateri plaži preživet kak dan ali 2 v bližini mesta Catania in na splošno na otoku?
6. Če bomo imeli avto, ve kdo za kak dober enodnevni izlet izven Catanie?

Mislim da je to zaenkrat vse.. Če bo kdo kaj uporabnega napisal, mu bom zelo hvaležen.. ;) In hvala lepa vsem že za dosedanje odgovore.. ;)

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Jaz na tvojem mestu ne bi rinil do Palerma, imaš na JV toliko stvari za videt, da se mi zdi škoda delat 200+ km trip, da vidiš eno mesto. Palermo pusti za naslednjič in takrat obdelaš zahod. V okolici Catanie imaš Etno in cel kup mest: Syracuse, Ragusa, Noto, Caltanisetta, Caltagirone, Piazza Armerina, Enna, če se ti res da, potegneš še do Agrigenta (150+ km, Valle dei Templi), pa bo že čas za nazaj iti. Mi smo to sicer vse obdelali z avtom, pojma nimam, kak je na Siciliji javni transport.
Etna - lahko greš peš sam gor, sicer imaš gondolo, od tam naprej pa Unimoge. Na cilju (daleč pod vrhom, vrh je za obiskovalce nedostopen, ker je aktiven) imaš kake pol urce časa, če si dobro opremljen (gojzarji) ti pustijo, da sam malo pobluziš naokrog, sicer te vodič drži blizu sebe. Vsaj pri nas je bilo tako.

• Všeč mi je
Reactions: raners

raners

Majstr
4. mar 2008
2.814
439
83
Ok, saj sem tudi sam podobno razlišljal o Palermu - da bo premalo časa... Ostanemo toraj v Catanii in bližini..

Kaj pa glede hrane? Kje jesti - tržnice, gostilne, bistroji? Je treba bit na kaj pozoren?
In glede javnega prevoza? Ali je bolje vzet kar taksi? Je cenovno fejst razlika?

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.131
68
48
123
Bus iz letalisca te pripelje direktno v center, mislim da traja ene 20 minit.
Ne spomnim se, kje tocno sem jedel, povsod je bilo dobro. Obvezno moras enkrat probat arancinije (sem prav preveril kje sem bil, spinella), stvar je kar nasitna. Jaz sem sel v siracuso z vlakom, so dokaj pogosti in hitri. Tam sem jedel nekje okoli trznice.
Ne pozabi, da je 1.11. V Italiji praznik, in da zna biti marsikaj zaprto.
Italijanske odpiralne case pa predvidevam da poznas?

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.074
2.846
113
Najcenejši z ful insurance
Ne bi priporočal, sem že od dveh slišal kar nekaj horror storyjev od italijanskih renta mutibaričev. Malo si google reviewe preberite, za kar nekaj italijanskih rent a carjev, sem bral, kako ti trgajo denar naknadno in si izmišljajo ne vem kakšne zgodbe kaj vse si naredil z njihovim avtom.

jello

Guru
22. sep 2008
10.136
3.880
113
Ok, saj sem tudi sam podobno razlišljal o Palermu - da bo premalo časa... Ostanemo toraj v Catanii in bližini..

Kaj pa glede hrane? Kje jesti - tržnice, gostilne, bistroji? Je treba bit na kaj pozoren?
In glede javnega prevoza? Ali je bolje vzet kar taksi? Je cenovno fejst razlika?
Mislim da je škoda na sicilijo brez avta. Kot je napisal Slick, jugovzhodno obalo, v šestih dneh bi šel iz catanie najprej gor po obali do taormine, potem pa krogec, JV obalo do Agrigenta in po celini direktno nazaj v catanio. Rentacar hertz preko autoeurope.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.814
439
83
dijo_porko , ne, zaenkrat še ne poznam Italijanskih odpiralnih časov.. Zakaj si vprašal?

jello , Agrigento je kr daleč.. te bi lahko tudi v Palermo skočili.. Verjetno bomo stanovali v Catanii cel čas in se "držali" vzhodne obale.. Bi pa šli do Taormine in Sirakuze..

Glede avta verjamem, da je fajn (tudi na Tenerifih smo ga imeli), ampak me je malo strah se vozit po Italijanskih ulicah, če vsi tu pravite, da so "nori" vozniki... Pa me ni strah vozit, ampak nebi rad mel kakega sranja s kakšnim italijanom... No, saj mogoče pa si ga bomo rentali..

raners

Majstr
4. mar 2008
2.814
439
83
Kak pa je s parkingi v Catanii, Taormini in Sirakuzi? Imajo kake velike parkinge ali pač parkiraš nekje na ulici in plačaš? So drage ure?

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.453
3.551
113
V Taormini ne boš parkiral. Mogoče spodaj pri gondoli, pa še to izven delovnika gondole. Placa ni nobenga, vse laufa na skuterje in tudi skuterja nisem mogu parkirat v Taormini. Sem ga pustil v stilu domačinov - kr nekje.
Lahko pa probaš, se en cajt vozakaš okoli in upaš na kakšnega, da gre ven.

V Sirakuzi je malo bolje, samo spet gneča za znoret. No izven sezone je verjetno dosti bolje. Povsod.

igi

Guru
13. okt 2007
5.594
1.200
113
Celje
Glede avta verjamem, da je fajn (tudi na Tenerifih smo ga imeli), ampak me je malo strah se vozit po Italijanskih ulicah, če vsi tu pravite, da so "nori" vozniki... Pa me ni strah vozit, ampak nebi rad mel kakega sranja s kakšnim italijanom... No, saj mogoče pa si ga bomo rentali..

Ah dej, Sicilija se mi sploh ni zdela problematična kar se vožnje tiče. Sem bil sicer s svojim avtom in razen nekaj ozkih ulic v centru Palerma ni bilo nič posebnega. Malce bolj pozoren moraš biti pa v kakšnem Neaplju, pa amalfi coast je zanimiv, če nisi vajen avta :evil: .

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

raners

Majstr
4. mar 2008
2.814
439
83
Ok, glede hrane sem vas razumel, da je skoraj povsod dobra.. Torej pač greš kamorkoli.. ;)

Še zdaj pa ne vem, če bi vzeli avto.. Nebi se rad je*al s parkingi in kakimi idi*ti... Kolikor sem gledal, imajo dokaj pogoste buse in vlak za med mesti (med Sirakuzo, Catanio in Taormino)... Ve kdo, če majo kake dnevne/tedenske karte za javni prevoz?

Tudi HopOnHopOff bus imajo v okolici Taormine: https://www.etnatrasporti.it/hopon-hopoff/ (na etnatransporti.it pa skoraj vse v ITA jeziku, nič v ANG).. :bonk:

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Če te hop on hop off bus pelje povsod kar hočeš videt in samo malenkost pokombiniraš s kakšnim javnim prevozom, potem je to za turistične oglede odlična rešitev. Tudi sam to največkrat prakticiram. So kraji kjer pač avta ne bi vozil.. npr anglija, avstralija zaradi volana na desni, dubaj zaradi rigoroznih prometnih pravil in dobesedno kaosa na cesti ipd. V Italiji je marsikje tudi kaos na cesti, ampak je po svoje obvladljiv in domač, ker mi je italija blizu, tudi v grčiji na otokih ni tako zelo hudo, kot se morda dela reklamo.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.814
439
83
Hja, mi se tudi radi peljemo s HOHO busi.. Ponavadi so rute okoli glavnih atrakcij in znamenitosti in imamo vsi nekaj od tega (drugače voznik nima kaj dosti, pa potem iskanje parkinga, itd...). Ampak kolikor sem na hitrco pogledal, je ta HOHO samo v okolici Taormine..

Drugače je karta med mesti nekje 5 eur na osebo za bus in vlak...

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.363
3.427
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Ok, glede hrane sem vas razumel, da je skoraj povsod dobra.. Torej pač greš kamorkoli.. ;)

Še zdaj pa ne vem, če bi vzeli avto.. Nebi se rad je*al s parkingi in kakimi idi*ti... Kolikor sem gledal, imajo dokaj pogoste buse in vlak za med mesti (med Sirakuzo, Catanio in Taormino)... Ve kdo, če majo kake dnevne/tedenske karte za javni prevoz?

Tudi HopOnHopOff bus imajo v okolici Taormine: https://www.etnatrasporti.it/hopon-hopoff/ (na etnatransporti.it pa skoraj vse v ITA jeziku, nič v ANG).. :bonk:
Ma, daj, vzami avto... Sam (s familijo) sem prepeljal kakih 20 x + celo Sicilijo (ah, ljudje, zgodovina, hrana, gostoljubje...). Nobenega problema. RAC avtov (vsak ima nalepko) se lokalci bojijo ko hudiča. Če ga kresnejo, so oni krivi (Sicilija, pač...). V vsako najbolj nikakvo vas (ki so najboljše) prideš s Pando, 4x4 ni potrben...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.154
2.471
113
Jaz sem celo Sicilijo, vključno s Palermom, Etno in Corleone prevozil z avtodomom, pa nisem imel niti enega problema ali občutka, da bi me kdo poizkušal kaj izsilit. Parkingi pa ja, kot povsod - ga iščeš in ko ga najdeš ga tudi plačaš. ;)

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Ne paničarite. Od vseh držav, ki sem jih prevozil (vključno z Italijo, Španijo, Grčijo in celotnim Balkanom), je vozit po Sloveniji najbolj nevarno in najbolj bedno. Italija je top za vozit, tudi Sicilija.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.517
1.117
113
Kopali se boste :)

378371591_716160163886746_3296461732996857751_n.jpg