Juuuu juuuu juuu juhuuuhuuuuuuu!!!!!

erikson

Guru
25. avg 2007
22.356
6.146
113
zidani most flaskon.png
 

ViLiam

Fizikalc
11. jan 2022
401
-875
28
O gospoda. Kako se je spustiti med navadne državljane? Veš, mi ki imamo cviček na mizi, ne vemo kaj se je jn pije v LJ.
Ker ti veš, da sem jaz iz ljubljane. Res si lolek. Dokazal si, da si samo en užaljen dolenček. Na žalost se boš moral sprijaznit, da dolenci nikoli niso-niste znali "delat" vina oziroma iz dolenjske ni nikoli prišlo nobeno dobro vino, še posebej pa ne ta žvaruna od cvička. Cviček je bil in vedno bo nadomestek vinu za vse pijančke, ki si drugega kot cvička niso mogli privoščit.
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Užaljen za to, ker ne kritiziram tvojega okusa :D. Ne vidim smisla, da bi nekomu nekaj dopovedoval, da js vem kaj je bolje. Glede na to, da me zmerjaš s lolekom in zapitim dolenčkom, predvidevam, da si nekaj več v poznavanju vin. Bi lahko nas loleke in dolenjske pjančke podučil.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in 8888

jezek

Guru
24. jul 2008
3.451
1.448
113
Torej so bela vina zanič? Ker? Al je to tvoj okus in tko morejo tudi drugi pit? Na tvoh seznam daj še merkot, če že pametuješ.
Ne niso zanic, so vmes prav dobra. Ampak na svetovni ravni ne pomenijo nic, oz. nekako toliko kot cvicek od stardeca. So pac alkohol, z nic koristi za telo.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Si hotel rečt, da ko vso sranje od vina oziroma grozdja, ki ostane, potem se iz tega dela cviček.
Pa resno no, kdo sploh pije to sranje od cvička :bonk: aja dolenčki ja :valjamse:
Hja, mogoče pr teb res že januarja ali februarja že vse zmanjka in pol samo še ostanke skup zmešate. Pri dolenjskem cvičku pa je tak protokol. Ne moreš mešat skupaj vin, preden dozorijo in so še motna. Vina, ki sestavljajo cviček se zmeša skupaj, kot sem že rekel, šele januarja februarja, ko postanejo primerna in donegovana za pripravo cvička...
Cviček pa pijejo vsi tisti, ki vedo h kakšni hrani cviček paše. Tud prleki, če že sprašuješ, pa so se svoj čas glih tako, kot ti, norca delal iz cvička. Cviček sem letos pil tudi na Korčuli v eni restavraciji.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ker ti veš, da sem jaz iz ljubljane. Res si lolek. Dokazal si, da si samo en užaljen dolenček. Na žalost se boš moral sprijaznit, da dolenci nikoli niso-niste znali "delat" vina oziroma iz dolenjske ni nikoli prišlo nobeno dobro vino, še posebej pa ne ta žvaruna od cvička. Cviček je bil in vedno bo nadomestek vinu za vse pijančke, ki si drugega kot cvička niso mogli privoščit.

Spoznajte cviček in njegovo domovino​

Cviček je narejen iz belih in rdečih sort grozdja​

Po svojih lastnostih je edinstven med slovenskimi in tudi svetovnimi vini. Je eden od treh vin na svetu, katerega sestavine so rdeče in bele sorte grozdja. Prepoznamo ga po lepi, rubinasti, svetlordeči barvi. Ima nizko stopnjo alkohola (od 8,5 do 10 %) in prijetno kislino, zato je lahko, zelo pitno vino in se odlično prilega k vsem jedem, izjema so le tiste, ki so pripravljene s kisom, in sladke jedi. Pridelujejo ga samo v dolenjskem vinorodnem okolišu.
V cvičku je približno 65 odstotkov rdečih sort grozdja (žametne črnine in modre frankinje) in približno 35 odstotkov belih sort (pretežno kraljevine in laškega rizlinga), do 15 odstotkov pa je lahko še preostalih sort, kot so rumeni plavec, zeleni silvanec, bela žlahtnina, štajerska belina ali ranfol.

Cvičku pripisujejo veliko zdravilnih učinkov​

O hranilnih in zdravilnih učinkovinah, ki jih vsebuje, je v knjigi Cviček: tudi hrana in zdravilo pisal novomeški zdravnik Peter Kapš. Zaradi kisline je priporočljiv za sladkorne bolnike, nizka vsebnost alkohola pa ga uvršča med dietetična vina. Dobrodejno vpliva na prebavo, izboljšuje tek, preprečuje nespečnost in poživlja krvni obtok. Zaradi flavonoidnih snovi (antioksidantov), ki jih vsebuje rdeče grozdje, velja tudi za preventivo pred obolenji srca in žilja in zavira prehitro staranje. A pozor –zdravilni učinek ima le, če ga uživamo v zmernih količinah.
 
  • Haha
Reactions: ViLiam