Vem, da si izjemno razgledan poba in rade volje bi s tem nadaljeval s tabo na čajčku, ampak bom raje nadaljeval debato tu ... Mogoče pa kdo še kaj pametnega potegne iz tega.
Seveda obstaja možnost, da se na začetku zdravljenja predpišejo pomirjevala. Vendar danes obstaja prepričanje, da predvsem t.im. atipični antipsihotiki delujejo prav tako anksiolitično kot pomirjevala. Zato bodo, če so recimo včasih predpisali začetno dozo 20 mg apaurina, danes raje dali 10 mg apaurina in 25 mg kventiaxa. Moje mnenje, ki sicer ni pomembno, je, da tak način ni pravi, ampak zaupam stroki. Četudi si živčen (anksiozen), doživljaš napade panike in podobno, boš danes težko dobil Helex, Apaurin, Dormicum itd. Sploh od mladih zdravnikov. Dobil boš antidepresive ali antipsihotike in čakal boš nekaj tednov, da se zadeva (upajoč) umiri. Apaurin (Valium v USA) je bila včasih tabletka vsake mamice. Z njimi so se šopali vsi - od najstnikov do super zvezd. Tudi uporabniki heroina se zelo pogosto poslužujejo apaurina (valiuma) ipd. Ko apaurin zaliješ z alkoholom, še bolj pribije. Zato je tako priljubljen. Ampak lahko postaneš norec - počneš stvari, ki jih dejansko nobena druga droga ne bi privedla na plan. Kot drugo je tu že omenjena toleranca. Na pomirjevala se človek hitro navadi, potrebuje še in še, potem pa se pojavi tako imenovana obratna toleranca, ko človeku tablete dejansko bolj škodijo - dejansko mu povzročajo nemirnost, nespečnost, depresijo in vse ostalo, za kar jih je prej potreboval. Poleg tega obupno vplivajo na celotno telo, povzročajo pa tudi neizmerno mučno odtegnitev. Daj tega pobčka na Dormicum, ko bo star 42 let (sedaj je 22) in bo še relativno mlad, pa ga poskušaj skinit z njih. Vse se bo vrnilo nazaj x 500. Te zadeve niso hec in tega se stroka zaveda.
Je pa zanimivo, npr... moj dober prijatelj je zdravnik na urgentni medicini. In vsakodnevno videva primere, ki pridejo do njega zaradi infarktov, kapi itd., dejansko gre pa zgolj za panične napade. Ko dobijo injekcijo Apaurina v rit, pa vprašajo: "Ja gospod doktor, kaj ste mi to dali, da se tako dobro počutim?", in gledajo v zrak ter se veselijo življenja.
Glede antipsihotikov in antidepresivov pa ...Raje ne komentiram. STROKA očitno že ve.