JEK 2

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.492
113
Ženska je mela pametne argumente. Sem pa sam mnenja, da če zdej rečemo ne, bo zanimiv čez 20 let, ko bo JEK1 ugasnila.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran
Ženska je mela pametne argumente. Sem pa sam mnenja, da če zdej rečemo ne, bo zanimiv čez 20 let, ko bo JEK1 ugasnila.
saj pravm da je čudno ker zeleni + levica, pa še kak tak stručko zraven so bili vsi zelo, zelo proti zato mi je čudno to kar ste napisali

sm bral nekaj časa nazaj o enem jedrskem fiziku in je napisal, da bi morali debatirati o JEK3 ne o JEK2, ta bi že moral stati in opravljati svojo nalogo

sam sem za JEK2 samo ko vidim s kakimi argumenti se dajemo (sploh tisti proti) me mine veselje

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.492
113
saj pravm da je čudno ker zeleni + levica, pa še kak tak stručko zraven so bili vsi zelo, zelo proti zato mi je čudno to kar ste napisali

sm bral nekaj časa nazaj o enem jedrskem fiziku in je napisal, da bi morali debatirati o JEK3 ne o JEK2, ta bi že moral stati in opravljati svojo nalogo

sam sem za JEK2 samo ko vidim s kakimi argumenti se dajemo (sploh tisti proti) me mine veselje
Vsi ti poklicni okoljevarstveniki so proti itak zato ker se jim to splača, s tem se preživljajo. Pravega argumenta proti itak ni, al je okoljevarstveni vidik, al pa primerjava s TEŠ6. Oboje je nadneumnost.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.562
10.777
113
sej zato pa javno, posvečenih je malo morje, in se bodo hitro obregnili...
če ni javno, je pa to to, kaj pa kdo ve.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.725
6.733
113
pri taščici
Prav lepo prosim vse Proti da pojasnijo od kod bomo dobili manjkajočo energijo ko se zapre jek in teš, lepo s številkami in dejstvi in brez bluzenja v stilu malo paneli in malo ventilatorji. Zavedati se moramo, da je odvisnost od uvoza katastrofa za gospodarstvo, kar so spoznali nemci na trd način ko se je zgodila Ukrajina
Zakaj pa smo mel mi elektriko po pol €?
Ce smo samo "20"% odvisni od uvoza

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.827
5.933
113
Prav lepo prosim vse Proti da pojasnijo od kod bomo dobili manjkajočo energijo ko se zapre jek in teš, lepo s številkami in dejstvi in brez bluzenja v stilu malo paneli in malo ventilatorji. Zavedati se moramo, da je odvisnost od uvoza katastrofa za gospodarstvo, kar so spoznali nemci na trd način ko se je zgodila Ukrajina
Če bi jek2 laufal skos, bi njegova proizvodna cena elektrike stala 150 do 200 EUR na MWh, kar kažejo vse mednarodne študije. To je precej več od cene elektrike na trgu, zato bi tolkel veliko izgubo. Če bi jek2 laufal samo eno četrtino leta, potem bi letno naredil 4x manj energije, kar bi njegovo efektivno ceno elektrike povečalo skoraj za 4x. Torej iz 150 do 200 EUR na MWh na 600 do 1000 EUR na MWh. Kar je seveda popoln nesmisel. jek2 pri teh cenah ne bi bil profitabilen nikoli, niti en mesec na leto ne. jek2 ne bi bil profitabilen že če bi obratoval celo leto, če bi obratoval samo par mesecev na leto še toliko manj.

In gospodarsko jambra že sedaj, če je cena 125 EUR/MWh.

Glede cene primerljivih objektov, gradi Edf (Francozi)

2000 so govorili o ceni 10 milijard.
2016 začetek gradnje, da bo 20 milijard evrov.
V 01/2024 govorijo, da bo 53.76 milijard evrov.

Si upa kdo napovedati končno ceno ?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.235
2.513
113
Glede cene primerljivih objektov, gradi Edf (Francozi)

2000 so govorili o ceni 10 milijard.
2016 začetek gradnje, da bo 20 milijard evrov.
V 01/2024 govorijo, da bo 53.76 milijard evrov.

Si upa kdo napovedati končno ceno ?
Kolikor sem včeraj razumel in si zapomnil so gradnjo ustavili zaradi nerentabilnosti naložbe.