Jecmencek na ocesu

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Kaj pomaga ko se ti zacne delati jecmencek - torej ko je veka rdeca in otekla?

LP P

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.504
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Kot vse dlake, rastejo tudi trepalnice iz mešičkov, votlinic v koži. Ti mešički se pogosto okužijo. Tako okužbo običajno povzroči stafilokokna bakterija. Ko se to zgodi, se na robu veke okoli korena trepalnice razvije rdeča, boleča nabreklina, podobna turu. Bela pika gnoja se pojavi na oteklini, ki jo poznamo kot ječmen (hordeolum). V nekaj dneh poči, bolečina poneha in trepalnica izpade.

Ječmen mine v približno sedmih dneh in veka se pozdravi. Vendar pa se ječmeni pojavljajo v kratkih presledkih in se lahko celo zgodi, da se nam na vekah razvije istočasno več ječmenov. V obeh primerih je to verjetno zaradi bakterij, ki so povzročile prvi ječmen in se nato razširile in okužile tudi druge mešičke. Če se okužijo notranji kanali v veki, se pojavi notranji ječmen (hordeolum internum), kateri lahko formira kapsulo (halacion). Zdravljenje le te oblike lahko traja več mesecev in se pogosto konča z majhno operativno intervencijo v ambulanti.

Prepisal od nekje...
crazy1.gif
Sem imel tudi sam. Na uč sem dajal obkladke iz kamilic. Čez nekaj dni se je naredila
bela bulica in ker tega ne prenesem (mozolji...)
jezen.gif
sem zadevo začel stiskati. KO sem v nekaj poizkusih v presledkih
stisnil že zadnji beli gnoj, je nehalo boleti in se zacelilo. Sicer ti tega ne priporočam, pa vseeno... Najbolje da greš v lekarno
in vprašaš...

BTW... Babice so znale to požeti...
hysterical-1.gif

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
No stiskanje ni ravno najboljši nasvet
smile-1.gif
se lahko lepo okuži in širi naprej. Lepo k osebnemu zdravniku, meni je predpisal mazilo Tobrex in sem s tistim mazal. proti notranjemu ječmenčku pa ni pomagalo nič razen izreza.

Če je samo rdeča in otekla pa tudi ni nujno da je ravno ječmenček, je lahko še kaj drugega. Vidim zelo dobro, ampak na očeh sem pa imel že vse mogoče, najmanj 3 bolezni kjer je oko na začetku rdeče in peče.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Meni se je enkrat 10 let nazaj konkretno razvil v belo bul(ic)o...pa sem šel nogomet igrat, dobil žogo v glavo ravno v tisto oko, pa se je samo rešilo.
grin1.gif

Drugače pa kamilica ali pa v lekarno pokličeš, če imajo kaj.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Takšne zadeve sčasoma ponavadi same minejo, zato tudi delujejo vsi čarovniški uroki naših babic...

Ampak, ker se z očmi ne gre igrati, se pejt drug teden pokazat zdravniku, če ne bo bolje...

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
sam imam pa to smolo da se mi naredi herpes na očesu... ne priporočam nobenemu, če je ječmen nadležen je pa to katastrofa...

5 let nazaj sem imel CELO ŠTALO. ko se prišel na očesno me je na vhodnih vratih srečal dohtar in me samo pogledal me prijel pod roko in preko polne čakalnice peljal direkt not pa pregledal (pa ni bilo vez i poznanstev
smile-1.gif
) potem pa smo začeli z kuro 3h različnih maž, 2h vrst tablet pa še 1x kaplice + umetne solze :D

lp Avi

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
ZA ječmenček, pojdi v lekarno in kupi smetlikin čaj. Pa naj ti tam kar pove kako ga pripraviš. S tem si potem zjutraj pa zveče umivaj oko in bo boljše. Po prvem umivanju malo, po drugem pa praktično ne boš več nič čutil ječmena.

Ericssony

Pripravnik
2. sep 2007
210
0
16
Edino kar pomaga so topli obkladki večkrat na dan - to tudi priporočajo zdravniki.
NIKOLI pa ne s kamilicami izpirati - zadevo samo poslabša. Sem enkrat s kamilicami spiral in fasal fajn vnetje...