Je to za kupit?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Tole že nekaj časa gledam http://shop.ebay.co.uk/items/?_nkw=rover+diagnostic&_fromfsb=&_trksid=m270
tega je ogromno...

Ima kdo izkušnje? Kako to v praksi izgleda?
grin1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Če imaš preveč denarja, go for it. Drugače pa ti kar povem, da pozabi na tole. Pri nas imamo 2 testerja, vsak je vreden najmanj 4000€ pa še vedno se sem pa tja najde avto, pri kateremu imamo težave s povezovanjem. Tole je za igračkanje, za kaj več pa ne. Mislim, da je nek slovenski strokovnjak že posnel parodijo na te testerje, pobrskaj malo po netu.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ja tako nekako. Plan je, da bi spremljal dogajanje v motorju in ostali elektriki. Vem, da parametre v motorju s tem OBDjem ne moreš spreminjati, je pa fajn ko vidiš, spremljaš dogajanje... torej je to bolj tako tako, ali so OBDji dobri samo tisti, ki stanejo par k€?
Kaj pa program, predvidevam, da ga ni zraven. Kateri je dober?

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Za te denarje je OK. Prjatu ga je kupil. Za slabih 200 evričev čisto kul. Delalo na 16 let starem Mitsubishiju, na 3 leta starem Mitsubishiju ter na 2 leti starem VW Passatu.
Za kaj super duper, je pa treba pljunit keša. Ali pa za vsako znamko svojo škatlo za 5000 + EUR, ki se zna pogovarjat vse živo z avtomobilom, od motorja, preko menjalnika in še vpaljača za čike.
smile-1.gif

Konec koncev, je vse odvisno, kdo kupuje. Za fušarje, ki menjujejo olje in bi sedaj hoteli menjat še kako crknjeno lambda sondo, je po mojem dovolj. Za servisirat najnovejšega passata, ko mu crkne DSG menjalnik, pa verjetno ne.
smile-1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Poglej, z diagnostičnimi testerji delam dnevno - v povprečju 5 testov na dan. Bolj natančno imamo mi Texa Axone 2000 ter Actia Multi-Di@g. Oba testerja sta univerzalna, vendar tu še zdaleč ne gre samo za diagnozo po OBD standardu. Dostop do vozil različnih znamk je urejen preko različnih protokolov in seveda programov, kateri sploh omogočajo dostop do kompleksnejših zadev, kot so razne centrale ABS, ESP, BSI, Airbag, Klima naprave, instrumentov in podobnega. Preko samega OBD standarda lahko dostopaš samo do nekaterega (!) dela elektronike vbrizga, pa še tale je običajno povsem oskubljen in le pri redkih vozilih uporaben, če se sploh tester poveže na ECU avtomobila.

Če bi tele zadeve delovale, bi bil jaz blazno vesel, ker namesto vsakoletnih programskih nadgradenj testerjev, ki za oba skupaj znašajo približno 800€, preprosto kupil tri ali štiri takšne testerje. Vendar tako ne gre, ker so te zadeve milorečeno poceni kitajsko sranje. Če bi mogoče rad samo spremljal parametre, pa so morda dobra izbira, vendar se ne čudi, če ti bodo kazali isto kot instrumenti v avtomobilu - hitrost vozila, število obratov, temperaturo motorja in podobne "enostavne" zadeve. Skratka - odsvetujem nakup.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Konec koncev, je vse odvisno, kdo kupuje. Za fušarje, ki menjujejo olje in bi sedaj hoteli menjat še kako crknjeno lambda sondo, je po mojem dovolj. Za servisirat najnovejšega passata, ko mu crkne DSG menjalnik, pa verjetno ne.
smile-1.gif

Lambda sondo lahko meriš z multimetrom za 15€, tako da je tole drag hec za ta namen.

V resnici kupujejo "fušarji" diagnostične vmesnike resnih znamk, ki so nekoliko manj zmogljivi in za delovanje potrebujejo PC / laptop. Ker resni nimamo časa se ubadat s tem, kupujemo nekoliko zmogljivejše zadeve, ki so popolnoma mobilne v obliki namenske naprave oziroma paketa UMPC + vmesnika, vse skupaj pa je zapakirano v trdno ohišje. Glavna razlika je torej v udobju uporabe samega testerja.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Imaš pooblaščence, ki imajo krš od diagnostičnih aparatov.
wink-1.gif

Kolega je pa bolj fušar zase in svoje. Si je pač kupil to reč recimo kot super duper multimeter in dela. Če nič drugega ga ne nategujejo na pooblaščencih, ko mu samo nakenslajo alarme in seveda slednje orenk zaračunajo.
smile-1.gif

Sicer pa kot pri vsaki stvari. Če se nekdo gre resno, naj si nabavi resni inštrumentarij. Za hobi uporabo, pa je tale kitajska reč več kot dovolj.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Saj, ampak žalostno je, da ko rabiš stvar za brisat Airbag lučko, ne deluje. Potem greš na servis oziroma k nekomu, ki ima tester in plačaš tistih 5-10€ za brisanje lučke, čeprav si že dal 200€ za kitajska jajca. Samo kot primer.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Hočeš reči 400 kratno? Sicer pa je moj point v temu, da za teh 200€ raje kupiš kakšno sexy spodnje perilo za punco
evil.gif
, kot pa ta jajca. Ko je kaj narobe, pa pelješ avto k nekomu, ki ima "tapravi" tester.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Tud jaz mislim, da je ta Čunga Lunga dobra zato ceno. Bistvo tega je da te približno usmeri, če je kaj narobe. Tisto za par k€ naj kar imajo.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Hmm, niste me razumeli. Kje pa sem napisal, naj si vsak kupi svoj profesionalni tester za 5000€? Pa saj to ni kavni mlinček, ki ga zna uporabljati vsako teslo. Moj point je v tem, da če so težave na avtomobilu, se ga pelje k nekomu, ki ima tak profesionali tester in ustrezno znanje.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
A to pa ne. Vsakdo bi najraje sam prčkal po drobovju, potem ko pa orenk zaj. zadevo je pa proizvajalec kriv, ker prodaja jetra od avta... Saj je v vseh segmentih elektronike in računalništva isto...
Zadnji primer sem imel z Tuš Telekomom in njihovimi majsrti internega ITja...

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Problem je v tem, da večina mehanikov mastno kasira diagnozo. Ja porka mizerija, saj so si tester kupili, da oni lažje delajo?!? Meni je vseeno kako pride do napake, lahko tudi s kristalno kroglo. Ko grem k zobarju plačam za plombo, ne pa tudi uporabe ogledalca in vsega orodja, s katerim lažje vidi kje vrta
jezen.gif

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.458
346
83
34
Ti pa maš pamet.
ne-ne-1.gif

Drugič k zobarju prinesi svoje ogledalce in vse, pa na servis svojga francoza, bo šlo?