Je tak kalkulator dovoljen na maturi ?

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
fx570es.gif

http://www.tobos.si/casio/tehnicni/570ES.html

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Mislim da je, ker to ni grafičen kalkulator.
lp m

ps: sicer pa ti ne bo pomagal kaj dosti, če ne greš na višji nivo tako in tako nimaš kakega integrala, če pa že greš na višji nivo, pa tako in tako je priporočljivo da znaš tisti zelo enostaven itnegral izračunat.

Nazadnje urejeno:

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Pomoje je
confused-1.gif

Js bi na tvojem mestu pokazala kakšnemu prfoksu s katerim se kokr tok dobr razumeš, al pa da velja za neza.jebanga
cool-1.gif
in ga vprašala.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik medak pravi:
Mislim da je, ker to ni grafičen kalkulator.
lp m

ps: sicer pa ti ne bo pomagal kaj dosti, če ne greš na višji nivo tako in tako nimaš kakega integrala, če pa že greš na višji nivo, pa tako in tako je priporočljivo da znaš tisti zelo enostaven itnegral izračunat.

Ja saj, tudi meni je bilo rečeno, da ne smeš imeti grafičnega kalkulatorja in da le-ta ne sme imeti simbolnega računanja.

Drugače pa ta kalkulator zelo zelo prav pride, ničle polinomov in ostalih funkcij imaš zračunane endvatri, tabelira ti bilokatero fukncijo in dobiš točke grafa v trenutku, zna računat kombinatoriko s fakultetami, vsoto zaporedja itd.. v glavnem take male stvari, ki močno olajšajo računanje.

Najbolje, da vprašam profesorja, kako je s tem..in se naredim neumnega, kao da je ta kalkulator čisto osnoven
grin1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
kaj boš šol spraševat, če se ti zdi da ti bo pomagal pol vredu, sej noben ne bo šol gledat če ima te funkcije. Važno da nima velkega zaslona in to je to.

nisem pa siguren če boš dobil vseh točke če boš samo rezultat napisa, brez postopka kako si do tja prišel.
lp

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Misliš, da ne bodo nič posumili? Dobro, zaslona velikega ravno nima, je pa malo večji od ostalih..

Vseh točk samo z rezultatom ziher ne bi dobil.. saj pravim, postopek moraš poznat, samo s tem kalkulatorjem si lahko delo olajšaš in preveriš rezultate.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Pomoje ne. ker taki kalkulatorji so na tržišču približno eno leto in niso še splošno razširjeni, pa tudi tako enostavno ni delat z njimi.
lp

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pri matematiki lahko imaš tole:

Citat:
Nalivno pero ali kemični svinčnik, svinčnik, radirka, računalo brez grafičnega zaslona in možnosti računanja s simboli, šestilo, dva trikotnika, lahko tudi ravnilo

Kolikor vidim na sliki, zna kalkulator operirati z neznankami (simboli), torej ni dovoljen.
Drugače pa se kot simbol menda štejejo tudi vsi koreni in ostala iracionalna števila. Torej recimo da ti kotne funkcije vrača v eksaktni obliki in ne kot decimalno število - to pa zna že marsikateri kalkulator.

Idi na www.ric.si in na prvi strani boš našel okence za vprašanje. To bo verjetno še najbolj točen odgovor
wink-1.gif

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Ja, ponavadi se točke dobijo za pravilno UPORABLJENO formulo (ni zadosti da je samo napisana) za kakšne izpeljave ali povezave oz. nastavljen račun, samega postopka računanja pa ti ne ocenjujejo, torej je čisto vseeno če imaš vse korake izračuna napisane ali ne.

Mislim, da bi tak kalkulator lahko imel na maturi.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
nisem ravno razumel.
če imaš napisan postopek kako si prišel do rezultata in pravilen rezultat so vse točke. če nimaš postopka in pravilen rezultat dobiš točke samo za pravilen rezultat, če imaš postopek pravilen in rezultat napašen dobiš točke samo za postopek.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Moj profesor za matematiko, ki je zunanji ocenjevalec pri maturi, nas vseskozi opozarja, da mora biti na maturi napisan cel postopek, kako si prišel do rešitve. Če ni tega, ni vseh točk.

Hvala philips, sem jim poslal vprašanje, upam na najboljše (čeprav malo verjetno)
tongue-1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
pa ne komplicirat no, kdo ti bo šol gledat kakšen kalkulator imaš?
sej ne rabi bit use po reglcih. znajdeš se in nobenemu ne škoduješ.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Torej, če imaš nastavljeno formulo npr. sin^2α + cos^2α = 1 in imaš potem spodaj samo rezultat sinα = 0,6, dobiš vse točke, ker so izračuni lahko na konceptnem listu, ki se pa ne ocenjuje.

Za primer si vzemi navodila za ocenjevanje .

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik matix pravi:
Jebiga, matura je le matura. Tukaj pa nočem reskirat
smile-1.gif

To smo imeli vsi takšne skrbi, potem pa ko je enkrat za tabo, pa dejansko vidiš kako malo se je gledalo pod prste. Pač v učilnicah te imajo znani profesorji, tako da če te ravno nimajo na piki, ti ne bodo kaj preveč komplicirali. Sploh pa so pri matematiki prisotni sami ne-matematiki. Torej, koliko slavistk loči razliko med grafičnim in navadnim kalkulatorjem ?
grin1.gif

Recimo pri nas se je zgodilo, da je ena sosošolka pozabila eno polo pod klopjo, ostale pole pa so že bile zapečatene. Profesor je lep veselo gor utrgal in dodal še njeno polo
grin1.gif

Da ne govorim o ustnih zagovorih, kjer bi naj bile tri osebe, od tega te ena sprašuje, drugi dve pa se za sosednjo mizo pogovarjata o nečem drugem
hysterical-1.gif

Tako da je treba maturo malo z rezervo vzeti, samo pretiravati pa spet ne
grin1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
točno tako. ko prideš do prvega izpita na faksu boš videl da je matura mala šala-če ne rabiš 90pik za medicino seveda.

pri fiziki sem vse odgovore preko smsa poslal kolegu, isto je kot če pišeš malo težji test, to je pa tudi vse. ne rabiš se sekirat zaradi tega kalkulatorja.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Maturitetna vprašanja so ful enostavna, problem je edino, ker je snov zelo obsežna in ker se moraš več predmetov hkrati naučiti, pa še živčen si cel čas in ponavadi tudi premalo spiš. Moj nasvet: idi rajši naspan na preverjanje, kot pa da se pozno v noč učiš stvari, ki jih itak že veš (če pa jih še ne veš pa si jih itak ne boš zapomnil). To sem spoznal takrat, ko je bilo že vsega konec
rolleyes-1.gif

Zdaj sem šel skozi matematično polo iz leta ko sem sam opravljal maturo, pa sem se lahko samo nasmejal kaka vprašanja so bila na osnovnem nivoju. Ni čudno da smo šli vsi po pol ure ven
grin1.gif

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Si bil zlat?
smile-1.gif

No prav.. se ne bom sekiral glede kalkulatorja, bom imel zraven za vsak slučaj še enega bolj partizanskega, pa bo.. sicer pa je matura še daleč
grin1.gif

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Moj nasvet: idi rajši naspan na preverjanje, kot pa da se pozno v noč učiš stvari, ki jih itak že veš (če pa jih še ne veš pa si jih itak ne boš zapomnil).

Ravno zato jaz mojim maturantom vedno prepovem učenje en dan pred maturo.
zmaga.gif