Jasno in glasno: S.P. ne rabi poslovnega računa

Če imaš s.p., kakšen račun imate?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
S.p. sem odprl decembra 2009. Imel sem dva osebna računa, enega na NKBM, drugega (ki ga nisem uporabljal) pa na Sparkasse. Takrat so po forumih nekateri trdili, da je pomembno le to, da sta računa za osebno in poslovno rabo ločena, zato sem pri urejanju dokumentacije na DURS-u želel podturiti račun od Sparkasse in ... ZAVRNJENO!

Takoj so me napotili na banko odpret račun, ki bo glasil na Ime Priimek s.p. (kakor koli že pač banka imenuje tak račun), tako da moraš imeti račun na s.p. in banka ti ga vpiše v javni register transakcijskih računov. Osebni računi pa niso in ne morejo biti v tem javnem registru.

tongue-1.gif

Pa prosim vas, ne bluzite nekaj več o teh računih, ker samo zavajate in verjetno ste najbolj pametni predvsem tisti, ki sploh nimate s.p.
bonk.gif

Sej lepo piše da mora biti račun ki se uporablja za poslovne namene zaveden v evidenco ki gre na davčno. Če banka TRR zavede v evidenco kot račun za poslovni subjekt je to čisto dovolj, pa magari če je račun z imenom "Palček" (račun za mularijo).

Seveda je tu catch, banka lahko svoje "stroške" vpisa v DU evidenco zaračuna pa se j... vsi po spisku!
grin1.gif

armageddon

Zelenc'
10. feb 2013
2
0
1
Pbutec , halo!
cheer.gif

Evo, tema se še ne more zaključit. Do julija 2012 sem imel (14 let ) odprt s.p. in zanj sem uporabljal čisto običajni TRR, sicer ločen od osebnega. Res pa je, da so me par let na banki in pa nekateri računovodje opozarjali, kao da bi kmoral imet poslovni račun, a zadnja leta (vsaj 3-4 let) mi ni nihče nič več rekel. Osebna izkušnja.
priden.gif

Nazadnje urejeno:

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Nam je bilo receno tako, da imas lahko brez problema odprt navaden racun in ne poslovni racun. Kot ze omenjeno v temi pa je potrebno imeti locena racuna za poslovanje s.p.-ja in osebne finance. Kar je tudi ok in prakticno.

Je pa se ena stvar - ce odpres s.p. in bos prejel drzavno subvencijo pri odprtju s.p.ja pa je le-ta lahko nakazana LE na poslovni racun. Torej moras za prejetje subvencije imeti poslovni racun, ko pa subvencijo prejmes lahko ta poslovni racun pretvoris v navadni racun.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Anzee pravi:
Je pa se ena stvar - ce odpres s.p. in bos prejel drzavno subvencijo pri odprtju s.p.ja pa je le-ta lahko nakazana LE na poslovni racun.
Kako? Če pa zgoraj pišejo, da s pravnega vidika sploh ne obstaja "poslovni račun".
To je potem enako, kot da bi država zahtevala da imaš Udobni račun pri Sparkasee, ne smeš pa imeti osnovnega ali zlatega...

Ali pa sem kaj spregledal?

Fastly

Pripravnik
5. sep 2007
204
0
16
Še nekaj našel, če kdo ve.

Višji prag se bo začel uporabljati s prvim dnem drugega koledarskega meseca, ki sledi mesecu objave obvestila o objavi Izvedbenega Sveta v Uradnem listu Republike Slovenije.

To pa še ni bilo objavljeno? Je kje kaki datum al je to prosto po prešernu, ko se bodo priskledniki odločili, da to objavijo.

I

Izbrisan uporabnik 474

Mislim, da je bilo objavljeno nekaj dni nazaj in začne veljati s prvim 1.3.2013. Jaz mam drugi problem - prostovoljno sem se prijavil za DDV, pa mi nekaj mučkajo :)

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Mislim, da je bilo objavljeno nekaj dni nazaj in začne veljati s prvim 1.3.2013. Jaz mam drugi problem - prostovoljno sem se prijavil za DDV, pa mi nekaj mučkajo :)

Če si se prostovoljno prijavil v DDV potem 5 let ne moreš izstopiti iz sistema DDV.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Ne mučkajo, ampak sedaj vse preverjajo, da ne bi bilo preveč missing traderjev
evil.gif
. Tako da pripravi pogodbe, itd. kot dokazila, da bo šla zadeva čez. Meni so hitro uredili (dva dni, prej pa še kontaktirali za preverbo).
Sicer jim s tega vidika (preverjanja) dam prav. Bolje to, kot da bo 50 beračev po LJ lastnikov podjetij zavezanih za DDV, pa par mio DDV ponikne v njih.

I

Izbrisan uporabnik 474

Sem jim poslal najemne pogodbe, izstavljene predračune in račune, povedal, zakaj rabim, da imam oteženo delo s tujino itd... kaki teden je od tega, pa še vedno nič... Bo že
smile-1.gif

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.367
159
63
37
Obujam staro temo...

Kje se trenutno najbolj splača odpreti poslovni račun? Vsi tako skrivajo cenike, da je noro. Ima Sparkasse še brezplačno vodenje, če je na računu več kot 1000eur?
Če bi izbiral glede na poslovalnico, ki je v bližini, potem imam na izbiro Gorenjsko banko, Deželno banko in PBS. DBS mi ima obupno spletno bančništvo, tako da mi ni najbolj všeč.