Jakičeve čelade

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Seveda je tukaj utisevalec itak pretiraval, hotel je povedat meni, da tistih 100 nabojev, ki se jih morda jaz izstrelil, ni nič in da smo vsi v vojski gledali v "luft":)
Kar je bil seveda moj namen, da povem, da so nam dali vsaj toliko možnosti, da vidimo, kako dobro streljamo. In smo kar hitro videli, kako dobri smo. Skratka brez dobrega uča, itak nimaš kaj praskat.

Zdej edino če je utiševalec nek "profi", ki je izstrelil nekaj tisoč nabojev ali še kaj drugega. To bo pa sam povedal.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Za zadet človeka na 300m ni potrebno bit odličen strelec, vseeno pa moraš za 90% učionkovitost znat! Ampak bistveno je da sem komentiral debato da je ak47 nenatančna kar seveda ni res, je dovolj natančna ampak mora bit v pravih rokah.

Glede streljanja pa se komot postaviš ob bok profi strelcu (recimo z zračko) ki na 10m ustreli 98/100 skozi isto luknjo (premer 4.5mm). Ko bo tebi to uspelo (z optiko) grem stavit da boš porabil 50k metkov (ali nikoli), ne samo 10k. Da boš z isto gotovostjo zadel tarčo kovanca boš rabil več kot 1.000 strelov. Razlika med "zadet" isto luknjo in zadet "kovanec" je recimo 1cm, na 100m je tvoja nenatančnost 10x večja (10cm) in na 500m 50x večja (0.5m). Torej če si snajperist si že na 500m neuporaben, kaj šele na 800m.

Seveda večina mislili da če pogleda skozi daljnogled in bo zadela vse. Pa že pri namerjanju večina dela vse narobe, od položaja, gledanja skozi daljnogled, nevtralnega položaja, pa do dihanja ki je za natančnost precej pomembno. Ko pridemo do strela z nečim takim kot je ak47 pa je sploh poraz.

O čeladah sem pa napisal, načeloma nobena standardna pehotrna čelada ne zdrži zadetka NATA kalibra ali pa 7.62. So pa sodobni materiali blizu temu in precej sodobnih čelad zadrži zadetek pod določenimi pogoji (glede na to da v v vojni ni optimalnih pogojev, je tudi to nekaj).

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Takole so testirali pa švabi (2.05):

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dqyaOvXvSnE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Obstaja posnetek, kako so z bajoneti testirali čelade na začetku prejšnjega stoletja, ampak ga ne najdem.
cry12bpy.gif

Kako so testirali pa Šlezijci, Predpomorjanci,...?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik kroja pravi:
Seveda je tukaj utisevalec itak pretiraval, hotel je povedat meni, da tistih 100 nabojev, ki se jih morda jaz izstrelil, ni nič in da smo vsi v vojski gledali v "luft":)
Kar je bil seveda moj namen, da povem, da so nam dali vsaj toliko možnosti, da vidimo, kako dobro streljamo. In smo kar hitro videli, kako dobri smo. Skratka brez dobrega uča, itak nimaš kaj praskat.

Zdej edino če je utiševalec nek "profi", ki je izstrelil nekaj tisoč nabojev ali še kaj drugega. To bo pa sam povedal.

Si sam nameril puško? Poznaš metode za namerit (konkretno m70) puško? Ste streljali na fiksno in znano razdaljo? Verjetno je odgovor povsod ne. Recimo da skozi mehanski merek gleda vsak drugače, če je to "drugače" tako da tebi ne ustreza potem ne boš nikoli dobro streljal. Balistična krivulja je pa nekaj kar si slišal verjetno samo v OŠ pri fiziki pa še tam bolj napol (v vojski tega ni noben učil, edino mogoče snajperiste, pa še tisti so dobili balistične tabele in to je vse znanje).

Glede izkušenj, nisem še postrelil 10k metkov sem pa blizu!
smirk-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
mogoče pa sem jaz naravni talent in sem za nastrelitev svoje puške porabil samo 12 krogel. pa vedno zadenem tja kamor merim
wink-1.gif

če ti potrebuješ 10k municije da trofiš v črno , potem verjetno nimaš niti najmanjšega talenta. kar odnehaj in prihranil si boš kar nekaj denarja
smile-1.gif

celo s pištolo ( co2, .22 ) vedno trofim štoplc tja do 20 m - brez optike. pa ne vem, če sem z njo postrelal več kot 500 diabol.
pač nismo vsi za vse
hysterical-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
wink-1.gif
Utiševalec pač pretirava, kot ponavadi..Jaz zase nisem siguren, če sem požgal 10k različnih nabojev v lajfu, pa imam od nekdaj dosti opravka z orožjem, pa sem recimo dober strelec. Če se mi na puški res podere optika (kar se ne zlepa, če znaš ravnati z orožjem) so trije streli dovolj, da jo spet uštimaš. Kaj več se pa ne splača nažigat, ker municija ni zastonj.

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Utisevalec valda da nič ne vem o balistiki in ostalem, sej to je ja vidno, nimam nobenih pravih izkušenj. Še afroman marsikaj ne ve, tudi ti vprašanje koliko. Mene je bolj zanimalo od afromana koliko je bil uspešen s kalasnikom in pravi, da je že dolgo nazaj v sluzenju v jugi imel dobre izkušnje.
lp

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
ksz
da prodemo spet na topic
cena, ki so jo - ali jo bodo dali pa se mi ne zdi prehuda, čeprav bi se moralo dobiti to za manj denarja.
verjetno potrebuje kdo novo fasado, bazen ali nekaj v tem stilu
ne vem zakaj pa ne nabavijo direkt od proizvajalca. zakaj mora biti vmes posrednik ?
pri nas so vedno neki posredniki vmes

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.479
5.681
113
Tako je...to je point da so pri nas vedno posredniki...

Tko da se fantje v Cerkljah raj po 4je vsedejo v avto pa se zapeljejo do Italije pa si sami pilotsko celado kupjo...pa se prispara ce me spomin ne vara 400eur po avtu
bonk.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
vrjetno ker na vladi ni nobenega dovolj sposobnega, da bi se pogajal. lahko pa tudi, da je treba prijatelja futrat, ker drugje nebi dobil službe...

Kamele0N

23. jul 2008
42.479
5.681
113
Zato ker ima vsak v vladi prijatelja ki rabi sluzbo al pa uslugo...vezo
10.gif

O vojski/policiji sem slisal tok anekdot da bi takoj uvedu strelski vod...

Pol pa 1x pir pijem z enim nabavnim v SV pa mu omenm za uniforme k se trgajo na vajah...ker se v vojasnicah caka na kuverte da se pol na nizjih rangih odlocjo med vec ponudnikih...ne po principu kvalitete ampak kdo da debelejso kuverto v zep..

Pa dobim zacudene poglede...nemogoce...to se pa pod mano ne more dogajat

pa se pir pol ni vec pasu k sva se grdo gledala
cry12bpy.gif

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

23. jul 2008
42.479
5.681
113
No ja vsaj ogorcenje iz njegove strani je blo taksno da verjamem da je model pol cistko naredu

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik kroja pravi:

Z 100 metki so te dovolj naučili za navadnega vojaka, pa nima veze a si bil v JLA ali SV. Upam da nisi imel priložnost sprobat v vojni. Jaz nisem. 400m je skrajna dolžina, da se streljat še na več, ampak potem mora biti tarča avtobus, ali cela četa. Utiševalec je pravilno napisal da se dlje skoraj ne vidi. Da se pa zadet, jaz se ne smatram sebe za nekega idealnega strelca, mnogim pa to ni uspevalo. Mogoče tudi malo stvar IQ, da upoštevaš vse kar so ti rekli.

Nihče ni rekel da si bil zastonj tam, vojske pač rabijo nekaj vojakov takoj na raspolago, nekaj da se zberejo v XY urah, nekaj v dneh, nekaj še za rezervo. Predstavljaj si koliko miljonov čelad je mora imeti na razpolago JNA, tukaj govorimo o 6000. Čeprav mislim da bi lahko zmanjšali število, ampak...

Če že govorimo o streljanju na večje daljave, predstavljaj si da kdo strelja na tebe, zadane kamen zraven, pa košček direkt v glavo. Tedaj bo čelada pomagala, ali pa drobec bombe, itd...

Nikoli ne veš kaj te čaka, lahko ustreliš samega sebe

https://www.youtube.com/watch?v=VyhgC4wF7MU

HotSatan

Pripravnik
12. feb 2011
666
0
16
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Takole so testirali pa švabi (2.05):

Obstaja posnetek, kako so z bajoneti testirali čelade na začetku prejšnjega stoletja, ampak ga ne najdem.
cry12bpy.gif

Kako so testirali pa Šlezijci, Predpomorjanci,...?

To pripombo bi bilo treba drugam naslovit, si ni ravno patriot včeraj med kosilom tega izraza izmislil.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ravno na to hočem opozoriti.
Zakaj je treba za druge (v tem primeru Nemce) uporabljati zaničevalne izraze?

Če mi začnemo govoriti/pisati samo še o lahih, jodlarjih, švabih, hrčkih, opankarjih, šipcih... potem se ne čudimo, če nas imajo za čivše, sklave, podalpske hrvate..

S posplošenim nespoštovanjem drugega najprej izrazimo nespoštovanje do sebe.

HotSatan

Pripravnik
12. feb 2011
666
0
16
Če želiš na to opozorit, sem te narobe razumel. Se glede vsega strinjam, mogoče mi je odgovor v stilu "si mislil prebivalca regije?" (ker gre za isto/podobno ime) deloval kot nekakšno ovinkarjenje okoli dejstva, da imamo v slovenščini slabšalni izraz za Nemce. Tega ne moremo ravno tajit.

Ok, čelade ...