Izračunati odaljenost slikanega predmeta iz slike?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Se da na podlagi kakšnih formul izračunati oddaljenost slikanega predmeta, glede na njegovo velikost na slikah?

Npr., če slikaš na crop body-ju na 214 mm tole sliko:
arbroetum-01.jpg

Kako daleč sem bil od stola, glede na njegovo velikost v celotni sliki.

Mogoče streljam v prazno.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
Da se, in je tudi zelo enostavno, osnovna trigonometrija, če poznaš višino stola. Brez višine stola pa ne bo oddaljenosti. S tem, da običajna pravila veljajo le za nemakro posnetke. Za makro posnetke veljajo pa čisto drugačna pravila, kjer je bolj od goriščnice pomembna povečava.

Osnova za vse skupaj je dejstvo, da je pri rektilinearnih objektivih (tisti, ki ravne črte slikajo v ravne črte) povratno enolična zveza med goriščno razdaljo in FOV (field of view), kotom izreza. Ko imaš FOV, pa je (višina/2)/razdalja = tan (FOV/2). Potem pa iz tega izračunaš razdaljo, pri čemer ne pričakuj natančnosti na centimetre.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Enostavna (no, skoraj) geometrija. Rabiš field of view objektiva v stopinjah pri določeni povečavi, crop faktor senzorja in referenčno višino (recimo da je neka oseba na sliki visoka meter sedemdeset) in to višino na dejanski sliki v razmerju diagonale slike. Potem pa samo iz podobnih trikotnikov vsaj približno določiš oddaljenost.

Ampak se mi trenutno ne da računat, ni pa težko.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
pomoje se neda oz. je zelo zelo teško razen če imaš en referenčni objekt na sliki za keterega veš razdaljo in velikost

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Vem, da forenziki (naši, ne CSI, ti itak znajo vse) znajo na podlagi fotografij določati razdalje med objekti in njihovo velikost, samo ne me vprašati za formulo.
cool-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Če imaš velikost predmeta vem, da se da... zanimalo me je predvsem iz npr. % višine slike, ki ga predmet pokriva.

Je zgleda potrebno imeti ali višino ,da dobiš oddaljenost...ali oddaljenost, da dobiš višino.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Ja itak. Če slikaš luno z balokna...ali model lune v dnevni sobi, bo z istim objektivom ista velikost...razdalja pa popolnoma drugačna, zaradi velikosti predmeta.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Žal ne gre samo iz kotov (gorišnic), vsaj en referenčni podatek neke razdalje mora biti znan, če iščeš drugo reč. Saj to je že sama logika matematike: neko enoto lahko dobiš samo, če jo imaš že v računu. Samo kot ne da nič.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
cca 50m, dva metra gor ali dol.
Kako: recimo, da je gospodična velika približno 1,6m, potem je celotna višina posnetka okrog 5,3m
Za zajem polja te velikosti pa je pri Canon senzorju in goriščnici 214mm velikost 5,3 x 3,5 m potrebna oddaljenost 50m

Lp

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Sem šele sedaj videl, da se pričakuje natančen rezultat, kar pa moj ni.
Za pomoč pri izračunavanju teh stvari pa je na netu F/Calc, lahko kakor program na računalu, ali pa online.
LP

Nazadnje urejeno:

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Za izracun moras upostevati tudi tvojo visino, oz. visino kjer je bil objektiv ter naklon objektiva. Na 215mm pri fullframe upostevaj, da je vertikalni vidni kot cca 10stopinj. Ostale je pa trigonometrija in referencni preracun glede na njeno velikost (ce jo ves).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Mislim, da ni slikano z FF aparatom (exif pravi da je bil Canon 450), poleg tega pa mi ni jasno, kako si lahko ocenil DOF (deep of field - globinska ostrina)
Hvala za pojasnilo!

LP

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Cca 3m sem vzel, nekje zacetek pa konec stola, se pa tezko vid na tok mejhni slikci.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
U sej res, nism niti preveru v exifu ce je res FF. Ja crop pol to vse spremeni tko da cca 70m pol zna bit.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Morda bi še enkrat priporočil uporabo zelo koristnega 'online' programčka - f/Calc ( http://fcalc.net/ ), s pomočjo katerega se da izračunati tudi DOF za navedeno goriščnico in zaslonko. Po tem načinu računanja, je DOF med cca 44 in 57 metri, torej 13m.

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
To tudi meni ni jasno. Še vedno: brez višine ni oddaljenosti in obratno, brez oddaljenosti ni višine. Formula za dof močno bazira na oddaljenosti in tega se ne da zblefirati. Kvečjemu bi se dalo "oceniti" višino stola s pomočjo višine udeležencev na sliki, pa potem iz tega spet "oceniti" razdaljo, samo to je vse zelo močno na približno.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@mossero: verjetno nisi prebral, kaj sem zapisal v svojem prvem prispevku: "... recimo, da je gospodična velika približno 1,6m, potem je celotna višina posnetka okrog 5,3m ..." kar je bila zelo približna ocena, vendar glede na to, da na fotografiji ni ničesar, za kar bi imeli znano dimenzijo, druge možnosti nisem videl. Iz tega približnega podatka in znanih podatkov o goriščni razdalji in vrsti aparata, sem potem s pomočjo f/calc-a poiskal ostale podatke. In ker je v EXIF-u posnetka vpisana tudi zaslonka, mi je to dalo možnost izračuna kompletne globinske ostrine (DOF-a)
Zapisal si: "močno približno", kar drži, vendar je zanimivo vedeti, da se fotografskih objektivov v nobenem primeru ne da uporabiti za točno meritev, kajti proizvajalci pri podatkih včasih kar krepko pretiravajo. Tako je recimo pri Sigmi 50-500, končna goriščnica nekje pri 470mm

LP

Nazadnje urejeno: