Izracun prispevkov za s.p. - nepolni mesec

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.563
36
48
41
Ljubljana
Kje bi dobil informacije, kako izračunati višino prispevkov, ki jih je potrebno plačati za pretekli mesec, če je bil s.p. registriran proti koncu meseca (še 5 dni / 3 delovni dnevi)?

Troll

Pripravnik
25. feb 2016
136
5
18
Pri obdobju izbereš datum od - do. Vse ostalo izpolneš isto, kot za celi mesec

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Citat:
Uporabnik sergio pravi:
Kje bi dobil informacije, kako izračunati višino prispevkov, ki jih je potrebno plačati za pretekli mesec, če je bil s.p. registriran proti koncu meseca (še 5 dni / 3 delovni dnevi)?

Če vsaj malo ceniš svoj čas, dobiš vse odgovore pri svoji računovodkinji??

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
- Podatke pravilno vneseš v OPSVZ obrazec in ti bo portal sam izračunal pravilen sorazmeren del prispevkov
- Polno višino prispevkov deliš s fondom ur za celotni mesec in množiš z fondom ur ko je s.p. bil odprt

In DA, samo v lanskem letu smo imeli 2 taki stranki, ki sta zaradi neznanja glede obračuna prispevkov plačevali več prispevkov kot bi jih morale. Od obeh je bilo slišati, da če bi vedeli, da je tako bi se že prej oglasili.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik sergio pravi:

Edavki ti sami izračunajo, le osnovo moraš vpisat, za feb 2016 je min 86x,xx eur iz glave
smile-1.gif

Pol pa vpišeš obdobje in sam zračuna...

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
12
18
Tudi jaz imam podobno vprašanje. Za prispevke mi je sicer jasno, ni mi pa za akontacijo davka. "Normirani" s.p. sem odprl 29.2.2016, pri čemer sem določil mesečno akontacijo davka 45 €. Zanima me ali moram za ta en dan plačati akontacijo ali ne? Če bi jo moral bi jo verjetno moral do 10. ta mesec. Ali na dursu kaj komplicirajo glede tega?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik sergio pravi:

Edavki ti sami izračunajo, le osnovo moraš vpisat, za feb 2016 je min 86x,xx eur iz glave
smile-1.gif

Pol pa vpišeš obdobje in sam zračuna...

871,30

I

Izbrisan uporabnik #488

No, ste drugi pogledali točno
smile-1.gif

Letos so že 2x dvignili

Troll

Pripravnik
25. feb 2016
136
5
18
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:
Tudi jaz imam podobno vprašanje. Za prispevke mi je sicer jasno, ni mi pa za akontacijo davka. "Normirani" s.p. sem odprl 29.2.2016, pri čemer sem določil mesečno akontacijo davka 45 €. Zanima me ali moram za ta en dan plačati akontacijo ali ne? Če bi jo moral bi jo verjetno moral do 10. ta mesec. Ali na dursu kaj komplicirajo glede tega?

Ne potrebuješ. Akontacijo za marec moraš plačati do 10.4.. Za feburar pa v tvojem ne potrebuješ plačati akontacije.
Če nisi prepričan, pa še vedno obstajao eDavki in poglej, kakšen saldo imaš v eKartici zavezanca pod konto 40.
Tako boš takoj ugotovil, ali si državi kaj dolžen.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:

Če bi jo moral bi jo moral plačati do 10.03.
Preveri število mesečnih obrokov glede na celoten znesek akontacije, ki si ga napovedal ob ustanovitvi s.p.-ja- In preveri ali gre za 11 obrokov, ali za 10 obrokov.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
Da se pridružim z malo drugačnim vprašanjem? A so akontacije obvezne? Dejansko ne vem, kaj sem do sedaj plačevala, računovodkinja mi je vsakič ob bilanci rekla na ta in ta datum nakaži toliko in toliko, ampak se mi zdi da sem plačevala dohodnino za nazaj. Drugače sem pa vsak mesec plačevala zgolj prispevke. No, lani sem šla med normirance in v silvestru sem veselo izpolnila vse, vendar mi na koncu izračuna mesečno akontacijo. Zdaj pa, februarja sem se zaposlila pri tistemu s katerim sem največ delala in bo promet za več kot pol manjši. Če že moram plačevati akontacijo (najraje je pa ne bi), kako si jo lahko znizam.

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
12
18
Hvala za odgovoroe, imate prav. Letos moram plačati 450 €, to se razdeli na 10 mesecev, tako da prvi obrok plačam do 10 aprila za mesec marec. Tudi na e-davkih nisem nič dolžan.

Še eno kratko vprašanje. V vlogi za oddajo davčnih podatkov sem napisal dan za izplačilo plač 15. v mesecu. Prispevke bi rajši plačeval prej (do 10. v mesecu skupaj z akontacijo), ali je to kaj narobe? Predvidevam da če prej plačujem ni nič narobe.

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
732
296
63
Takoj ko oddaš obrazec PODO-OPSVZ in si izračunaš prispevke, jih lahko tudi plačaš. Ne rabiš čakat do 15. v mesecu.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Da se pridružim z malo drugačnim vprašanjem? A so akontacije obvezne? Dejansko ne vem, kaj sem do sedaj plačevala, računovodkinja mi je vsakič ob bilanci rekla na ta in ta datum nakaži toliko in toliko, ampak se mi zdi da sem plačevala dohodnino za nazaj. Drugače sem pa vsak mesec plačevala zgolj prispevke. No, lani sem šla med normirance in v silvestru sem veselo izpolnila vse, vendar mi na koncu izračuna mesečno akontacijo. Zdaj pa, februarja sem se zaposlila pri tistemu s katerim sem največ delala in bo promet za več kot pol manjši. Če že moram plačevati akontacijo (najraje je pa ne bi), kako si jo lahko znizam.

Če imaš akontacije izkazane v davčnem obračunu jih moraš obvezno plačevati.
Če boš imela spremembo pri prometu poslovanja in se bo davčna osnova bistveno razlikovala od tiste "napovedane" si lahko višino akontacije znižuješ z vlogo, ki jo oddaš na FURS-u. Potem pa oni odločijo ali lahko plačaš manjše akontacije ali ne.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
je ta vloga kaki obrazec ali je to v esejski obliki. Bom spisala, ni problema.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
a to v silvestru naredim kot za obdobje 1.1.2016 do 31.12.2016 na isti način kot sem zdaj za prejšnje leto?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
DA, verjetno bo tako najbolje in najlažje. S tem, da upoštevaj predvidene nove prihodke.