Izpit za C + E

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.270
2.112
113
lotil bi se ga delat. Naredit je treba na novo izpit iz CPP in zdravniški pregled. Potem pa rabim nasvet, preden kličem v šolo. Če prav razumem je treba najprej narediti C, kar obsega 20 ur in izpitno. Sledi E s ponovno 20 ur in izpitno. Ali ga je kdo delal relativno pred kratkim? Se da kupiti in delati kakšen paket? Ali postopek prav razumem? Hvala.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.862
4.812
113
51
Na sončni strani ALP
Delal pred 20+ leti. Verjetno se ni spremenilo veliko razen, da se teorija dela na računalniku.

Imel sem na teoriji 2 poli. 1x za C in dodatno za E. Komplikacije so ble, ker je se ravno spremenila zakonodaja glede časa vožnje in pauz.
Potem sem odvozil C, izpitna vožnja in nadaljeval še s prikolico in izpitna vožnja.

blazko

Guru
21. sep 2007
7.643
539
113
Zanimiva tema, tudi jaz sem razmisljal o tem. Ne iz poklicnega razloga, ampak predvsem iz prakticnega: zaradi voznje tezjih vozil (npr. krava od avtodoma) in voznje prikolice. Torej namesto C in B+E rajsi kar C+E.

A je kaksna razlika med "padalci" in poklicnimi soferji? Namrec: leta nazaj se spomnim debate na izpitnem centru, z enim frisnim tovornjakarjem. Omenjal je dodatne psihoteste in redna preverjenja za ohranitev "statusa". Nekaj cemur A in B soferji nismo bili podvrzeni.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.060
169
63
tudi mene malo mika tole....

kako je s kodo 95? jo rabiš al ne? kaj pa če bi občasno kako furo nardil pri prijatlju prevozniku?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.862
4.812
113
51
Na sončni strani ALP
Kode nisem šel delat. C rabim pri gasilcih, E sem si pa sam plačal. Je pa s kodo tako nekako, da če kasiraš storitev potem rabiš kodo. Če pa za firmo voziš za lastne potrebe pa ne.
Tu me naj kdo popravi, če sem v zmoti.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.640
9.836
113
Za vsako kategorijo je svoj CPP (locen termin) in potem tudi loceno vozis.

Zdravniski so bolj rigorozni in dolocene kronicne bolezni so razlog da zdravniskega lahko ne naredis (npr sladkorna). Del zdravniskega pregleda je tudi psihotest (razen ce se zdravnik odloci da ga ne rabis (ker si recimo ze sicer v slubi podvrzen nadzoru psihologa)).

Bistven podatek za tistega, ki bi sel delat iz "uzitka" - vsakih 5 let je zdravniski pregled, torej vozniska za vse kategorije velja max 5 let in nato zdravniski. Ce pozabis na to in te ustavijo z avtomobilom sledi zaseg vozila. Trenutno je tako da za B kategorijo zdravniski velja do 80ga (tudi ce imas ocala npr) in podpises izjavo, da bos sam prisel ce se ti dioptrija spremeni.

Pri nacrtovanju koliko ur "zakupit" pa upostevajte svoje izkusnje z voznjo vecjih vozil. Poudarek je na zavorni poti, previs pri zavijanju, ocena kdaj se speljuje glede na pocasnost vozila.

Za kodo 95 so ze povedali - ce je za lastne potrebe je ne rabis, niti je na rabis za voznjo specialnih vozil - gasilci, resevalci, vojska, policija

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.862
4.812
113
51
Na sončni strani ALP
Apollo8 reci samo, nisem zdaj na tekočem z zakonodajo. Men na obrazcu (vozniško) piše veljavnost za vse kategorije do 80 leta starosti. Sem pred nekaj meseci menjal zaradi 10 let stare kartice. Kako je potem z zdravniškimi za C in E ter če so slučajno intervencijske službe po kakem členu izuzete?!

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.092
4.205
113
Zanimivo, jaz imam C in E iz JLA in kasneje sem občasno še peljal kak kamion, pa seveda sem E koristil v kombinaciji z B. Sedaj ugotavljam, da mi je C prenehal veljat že bogsigavedikdaj, ker nisem delal zdr. pregleda - vozim izključno za svoj "hobi".

Imam pa še staro "roza" vozniško in rok veljavnosti do 80 rojstnega dneva. Za novo kartico mi je jasno da "velja" 10 let od izdaje, ampak če ti izdajo novo in imaš not vpisan C, bi verjetno morali zahtevat zdravniško spričevalo - ali?

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
458
164
43
Če greš delati za to, da boš varno peljal "kravo + zadaj pripeto še eno kravo" za lastne potrebe, potem narediš C in E in to je to. Nobenih zdravniških na pet let ni. Če opravljaš prevoz za lastne potrebe firme, ne rabiš kode 95. V kolikor delaš prevoz kot storitev, rabiš kodo 95. Kot prvič delaš vse, teorijo in prakso. Nato vsakih pet let kodo podaljšuješ. Da pa lahko to narediš, rabiš pet predavanj v petih letih. Ni važno ali greš sproti vsako leto enkrat ali delaš v četrtem letu vse nazaj. Do tistega datuma trenutne veljavnosti pač rabiš pet predavanj. Za vsako predavanje dobiš potrdilo, po zadnjem predavanju dobiš spričevalo, s katerim greš na UE, da ti kodo 95 podaljšajo za pet let. In spet ponovi postopek. Najbolje je delati vsak leto sproti oz. za vsako leto narediš tisti predviden program. Pri opravljanju storitvenih prevozov pa delaš zdravniškega glede na potrebe delodajalca, lahko vsako leto, vendar najkasneje v petih letih od zadnjega pregleda.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.092
4.205
113
Ne ljubi se mi cel zakon brat, ampak v 53. členu piše tole:
- (6) Če ta zakon ne določa drugače, se vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E izda z veljavnostjo petih let. Po dopolnjeni starosti 65 let se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo treh let.
- (8) Veljavnost vozniških dovoljenj kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E se po poteku podaljša, če imetnik vozniškega dovoljenja predloži zdravniško spričevalo, da je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila določene kategorije.
- (9) Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov se veljavnost vozniškega dovoljenja omeji na rok, določen v zdravniškem spričevalu o telesni in duševni zmožnosti upravičenca za vožnjo motornega vozila, ki ga izdajo izvajalci zdravstvene dejavnosti in pooblaščeni izvajalci zdravstvene dejavnosti.

2. okt 2007
4.143
2.797
113
Jaz sem ravno začel s pridobivanjem kategorije B+E. Na predavanju nam je bilo rečeno, da je eljavnost B+E deset let, potem pa moram predložit novo zdravniško spričevalo, drugače ob zamenjavi vozniškega dovoljanj mi ostane samo B kategorija.

Novo pa mi je bilo, da tudi mlajši kadnidati, ki so po 2013 pridobili vozniški izpit, da morajo vsak 10 let ob zamenjavi vozniškega dovoljenja predložit zdravniško spričevalo. Tega v zakonu sicer nisem našel. Jaz sem sicer b pridobil že mnogo prej in bi naj veljal do 80 leta, čeprav sedaj v zakonu piše do 70 leta in potem zdranvniško spričevalo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.092
4.205
113
Po moje, kot berem zakon ste se nekaj narobe razumeli - veljavnost vozniškega dovoljenja (kartice) je 10 let in po 10 letih dobiš novo z novo sliko za 10 let do 70 leta, potem pa na 5 let z zdravniškim potrdilom:

(5) Če ta zakon ne določa drugače, se vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, A2, A, B, B1 in BE izda z veljavnostjo desetih let. Po dopolnjeni starosti 70 let se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo petih let.

(6) Če ta zakon ne določa drugače, se vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E izda z veljavnostjo petih let. Po dopolnjeni starosti 65 let se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo treh let.

(7) Imetniku vozniškega dovoljenja kategorij AM, A1, A2, A, B, B1 in BE, ki dopolni starost 70 let, se podaljša veljavnost vozniškega dovoljenja, če predloži zdravniško spričevalo, da je telesno in duševno zmožen za vožnjo motornega vozila določene kategorije.

Tudi tebi bo nova kartica zaradi vpisa E k B veljala 10 let, pod gornjimi pogoji. Mi z "roza" smo pa "siva cona". ;)

2. okt 2007
4.143
2.797
113
Katero verzijo zakona imaš, ker odtavki ne štimajo. Jaz sem potegnil ZVoz-1:
1768500743646.png

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.092
4.205
113
Ja, sem gledal staro verzijo zakona, ki pa je v tem delu identičen.

Mogoče nimam prav, ampak jaz berem in razumem kot sem napisal zgoraj.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.640
9.836
113
Apollo8 reci samo, nisem zdaj na tekočem z zakonodajo. Men na obrazcu (vozniško) piše veljavnost za vse kategorije do 80 leta starosti. Sem pred nekaj meseci menjal zaradi 10 let stare kartice. Kako je potem z zdravniškimi za C in E ter če so slučajno intervencijske službe po kakem členu izuzete?!
Moja vozniska je izdana z veljavnostjo 5 let ker imam C. Pa sem solo voznje opravljal v SV in nimam kode 95 ker vozim specialna vozila.

Tudi clen ki ga je prilepil samosvoj navaja da se dovoljenje izda z veljavnostjo 5 let. Za podaljsanje rabis novo zdravnisko spricevalo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.640
9.836
113
Če greš delati za to, da boš varno peljal "kravo + zadaj pripeto še eno kravo" za lastne potrebe, potem narediš C in E in to je to. Nobenih zdravniških na pet let ni. Če opravljaš prevoz za lastne potrebe firme, ne rabiš kode 95. V kolikor delaš prevoz kot storitev, rabiš kodo 95. Kot prvič delaš vse, teorijo in prakso. Nato vsakih pet let kodo podaljšuješ. Da pa lahko to narediš, rabiš pet predavanj v petih letih. Ni važno ali greš sproti vsako leto enkrat ali delaš v četrtem letu vse nazaj. Do tistega datuma trenutne veljavnosti pač rabiš pet predavanj. Za vsako predavanje dobiš potrdilo, po zadnjem predavanju dobiš spričevalo, s katerim greš na UE, da ti kodo 95 podaljšajo za pet let. In spet ponovi postopek. Najbolje je delati vsak leto sproti oz. za vsako leto narediš tisti predviden program. Pri opravljanju storitvenih prevozov pa delaš zdravniškega glede na potrebe delodajalca, lahko vsako leto, vendar najkasneje v petih letih od zadnjega pregleda.
To pac ne drzi. Tudi zdravniskih ne opravljas glede na potrebe deodajalca ampak glede na oceno delovnega mesta ki jo naredi sluzba za varnost in zdravje pri delu. Jaz mam na sihtu zdravniske na 1 leto pa mi vozniska 5 let velja. Ne mesat hrusk pa jabolk.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
9.092
4.205
113
Moja vozniska je izdana z veljavnostjo 5 let ker imam C. Pa sem solo voznje opravljal v SV in nimam kode 95 ker vozim specialna vozila.

Tudi clen ki ga je prilepil samosvoj navaja da se dovoljenje izda z veljavnostjo 5 let. Za podaljsanje rabis novo zdravnisko spricevalo.
Ja C ti velja 5 let in za podaljšanje je obvezno zdravniško, za B, ki velja 10 let (kartica) pa zdravniško do 70 leta ni potrebno.

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
458
164
43
To pac ne drzi. Tudi zdravniskih ne opravljas glede na potrebe deodajalca ampak glede na oceno delovnega mesta ki jo naredi sluzba za varnost in zdravje pri delu. Jaz mam na sihtu zdravniske na 1 leto pa mi vozniska 5 let velja. Ne mesat hrusk pa jabolk.
Ok, pardon, potem me pa že 27 let kot poklicnega voznika vse napačno učijo, bo en policaj več vedel.