Izpiranje ustne votline z oljem aka Oil pulling

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Če bi res rad efektivno se šel morilca v ustih potem je pravi odgovor 2% peroksid.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Sem nekaj časa prakticiral to. Kakšnih sprememb nisem zaznal po pol leta.
Najbolj mi je sedlo z olivnim oljem. Je pa kul, ker po "žvrkljanju" imaš zobe čisto brez oblog.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Ja pravijo, da se učinkovito znebiš bakterij in delno ustnih oblog pa zobje postanejo zato bolj beli. Na naraven način.
smile-1.gif
Peroxida pa res nebi doma...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Kaj pa vem...pomoje se več naredi, če se pač izogibaš hrani, ki vsebuje hrano bakterijam (cuker)

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Cuker je praktično v vsaki hrani.... in kot si napisal, kaj pa veš :D

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ksz...

kaj vse si nebo še folk zmislil, da ne bo rabil 10 minut na dan s čiščenjem zob porabit.
rolleyes-1.gif

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Sem pričakoval bolj utemeljen odgovor od tebe...

Mmm bakterije se ne primejo na vodo, zobno pasto in podobno in s ščetko tudi ne prideš vsepovsod poleg, sploh pa ne v "žepke" !? Kdo je rekel, da se mi ne da ščetkat? 2x na dan + zobna nitka na loku
wink-1.gif

Rad bi samo temeljito očistil usta in predvsem zaščitil dlesni, če pa ne veš če olje pomaga ali ne, pa napiši tak.
smirk-1.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Še povem, da poznam 80+ letno babico od kolegice, ki že 50+ let vsako jutro to z oljem prakticira. Zobe ima še "originalne". Zdaj ali je samo zaradi olja to ali ne? Pojma nimam.
Kot pa sem že omenil, se res pozna, da nimaš oblog gor, ko 15min precejaš prek zob
grin1.gif

Najmanj oz praktično brez oblog je bilo po olivcu, če sem imel sončnično se je nekak kr en film po zobeh naredil, pa mi ni bilo všeč.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Kaj vam dela enim? Pač zanima me, če dejansko pomaga odstranit obloge in bakterije na naraven način, pa še zobje postanejo bolj beli. Sem bivši kadilec pa bi rad malo spravo rumeni odtenek z zob pa zaščitil dlesni. Lahko maš lepe bele in zdrave zobe brez oblog, če pa so dlesni boge in po možnosti polne bakterij, ti nebo samo zdravje zob nič pomagalo.

Očitno je, da nas/vas večina sploh ne ve, kaki vpliv ima bolano zobovje/ustna votlina na telo... Še vedno smo DALEČ od razumevanja telesa in vsega okoli nas, tak da se nonstop učimo...

Hvala @upiwaly za komentar
smile-1.gif

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Še povem, da poznam 80+ letno babico od kolegice, ki že 50+ let vsako jutro to z oljem prakticira. Zobe ima še "originalne". Zdaj ali je samo zaradi olja to ali ne? Pojma nimam.
Kot pa sem že omenil, se res pozna, da nimaš oblog gor, ko 15min precejaš prek zob
grin1.gif

Najmanj oz praktično brez oblog je bilo po olivcu, če sem imel sončnično se je nekak kr en film po zobeh naredil, pa mi ni bilo všeč.

Priporoča se kokosovo, olivno ali kanabis olje oz. mešanica teh olj.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zakaj pa taka panika okoli bakterij?

Verjetno mu je kaka povedala, da mu smrdi gobec kot gramozna jama.
tongue-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Sem pričakoval bolj utemeljen odgovor od tebe...

Mmm bakterije se ne primejo na vodo, zobno pasto in podobno in s ščetko tudi ne prideš vsepovsod poleg, sploh pa ne v "žepke" !? Kdo je rekel, da se mi ne da ščetkat? 2x na dan + zobna nitka na loku
wink-1.gif

Rad bi samo temeljito očistil usta in predvsem zaščitil dlesni, če pa ne veš če olje pomaga ali ne, pa napiši tak.
smirk-1.gif

Zobe moraš mehansko sčistiti, sicer ne odstraniš vse svinjarije. Tukaj pa razen ščetkanja + nitke nimaš ravno neke velike izbire.
Šele potem pride na vrsto grgranje in druge novodobne "fore".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Cuker je praktično v vsaki hrani.... in kot si napisal, kaj pa veš :D

No, če ne verjameš meni, pa si tole malo preberi: http://www.fao.org/docrep/005/ac911e/ac911e07.htm#bm07.6

Glede na to, da je zadeva obsežna, alter znalec seveda ne bo zgubljal časa s tem, imaš spodaj tabelo, kaj najbolj škodi in tudi pomaga pri zdravju zob in dlesni.

Cuker je povsod v predelani hrani, upam da le-ta ni na dnevnem jedilniku, ker potem bodo počasi nastale težave tudi drugje, kot v ustih. Good old šnicl, naravni, ne bo nikol imel cukra.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Cuker je povsod v predelani hrani, upam da le-ta ni na dnevnem jedilniku, ker potem bodo počasi nastale težave tudi drugje, kot v ustih. Good old šnicl, naravni, ne bo nikol imel cukra.

Ne bluzi. Sadje - polno cukra. Šnicl - v moki je spet sam cuker (škrob).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Kje pa sem omenil sadje? Sadje smo že v eni drugi temi obdelali, da ravno ni tako gut, kot se promovira.

Pri šniclu pa sem namerno dodal besedo "naravni".

Očitno pa tudi ne znamo brat teksta oz tabele? Epidemiological studies have shown that starch is of low risk to dental caries

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Prvi del stavka je napisan tako, kot da je sladkor izključno samo v predelani hrani (sicer ga pa ni).
Naravni zrezek pa seveda nima cukra. Ampak šnicl ni naravni zrezek. Šnicl je pohani zrezek, ki pa seveda ima sladkor (moka, drobtine).