Izolacija

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Zdravo!

Nekaj me zanima.
Ker na delavnici nimam fasade, ogrevam pa jo z radiatorji me zanima ali se mi splača na zunanji strani stene kjer je radiator oz bo (če bo) enkrat fasada, v širini in višini radiatorja nalepiti stiropor?
Sicer bi naredil malo širše in višje.

Bo/bi kaj pomagalo?

Hvala za odgovor

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Pomagalo bo, če boš vse zunanje stene od zunaj polepil s stiroporjem.

Eni lepijo ene srebrne folije za radiatorji zadaj, ki naj bi nekaj odbijali toploto nazaj v prostor... ne vem pa če deluje.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Deluje, deluje - predvsem deluje na povečanju dobička prodajalca te folije.
grin1.gif

Sem ob zadnjem beljenju spalnice nalepil za radiator - in lej se je takoj poznalo, predvsem takrat, ko sem tudi termostatski ventil iz 2 premaknil na 3.
grims-1.gif

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
To sam vem..

Verjetno malenkost bi pomagalo, saj se stena nebi ogrevala...
Za cele stene sem pa že napisal..enostavno ne more biti vse naenkrat.

lp

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
po moji logiki ne bi pomagalo čisto nič, ker tist kar ti stena požre toplote za radiatorjem, cela stena vleče nase, ne samo tist kvadratni meter.
bolj verjamem v kako "vesoljsko" folijo za radiatorjem, ki odbija toploto, da ne gre v steno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ti bi zunaj na steni na mestu kjer je radiator nalepil stiropor?

Izgube se ti bojo zmanjšale ravno za toliko kolikor kvadratov te stene boš polepil ( in s kako debelino).

Ti nimaš izgub ker imaš vklopljen radiator...tako nekako se te bere
wink-1.gif

Izgube so posledica izgube/ prehda toplote preko stene zaradi različnih temperatur na obeh straneh. Na količino izgub vpliva temperaturna razlika in izolativnost stene. Če si pozoren tu ni nobenega radiatorja zraven.

Torej...če želiš ohranjat toploto znotraj delavnice in spotoma mnogo manj pokurit moraš vse zunanje stene obleči v izolacijo (čim debelejšo). V kolikor imaš to samostojno zadevo sumim da ni pretirano visoka kar pomeni da lahko narediš vse sam..imaš zgolj strošek materiala ( poleg tega ni neka kumštna reč). Za kaj več boš moral malo bolj opisat situacijo. Tega predloga iz teme pa ne več omenjat
rolleyes-1.gif
.

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
klinc..
nekje sem to videl..
pa se mi je zdel smešno..

sem dejansko danes zmeril z IR termometrom steno kjer je radiator in steno kjer ga ni.

in je razlike za 6°

Bomo pa vse izoliral..nekoč..
hysterical-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Smešno je ja
grin1.gif

Vsekakor radiator nagreje steno a ta toplota ti ostaja notri..torej jo stena odda nazaj v prostor. No, v kolikor imaš delavnico iz betonskih votlakov, imaš skoraj direkter prehod v okolico
grims-1.gif
.

Lahko a za štart oblečeš eno steno a boš videl kam pes taco moli....ce boš navdušen nadaljuješ
evil.gif

KAALman

Pripravnik
10. jan 2008
751
2
18
Prekmurje RepubliQ
Obišči stran
sposojam si temo (upam da avtor ne bo jezen
smile-1.gif
)
silom prilike moram otroško posteljico zaradi prostorske stiske postaviti v kot sobe, ki ima tri zunanje stene, pa me zanima, kaj bi najbolje bilo brez nekih posebnih posegov nalepiti ali pristaviti na steno na področju posteljice, da zid ne bi seval hladu proti otroku

v posteljici bo sicer zaščitna obloga, ki pa ni glih neka temperaturna pregrada...

trenutno ni priložnosti za redno izolacijo in ometavanje, iščem torej neko zasilno rešitev... stiropor na stene, pa je?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz na steno ne bi nič lepil ker vmes lahko fašeš plesen in to ni to kar otrok rabi. Postelja bo verjetno v kotu? Torej bo z dveh strani ob hladni steni.
Sam bi razmislil o fiksiranju stirodurja ob posteljo..vzameš 5 cm ( koliko je postelja...140, 160 cm?) Toliko plošč da jih postavljaš pokonci po dolžini in širini postelje ob hladnih stenah...lahko na začetku še kakih 10 ali 20 cm preko. Plošče so 120x60 cm. Torej pri postelji od 160 cm rabiš 4 za dolgo stranico ter 2 za krajšo. Naumiš nek sistem pritrditve. S tem postaviš neko vrste novo steno, ki bo nudil prijetno topel občutek. Nato vse skupaj pustiš 10 cm stran od stene da zadaj kroži zrak.

Notranjost lahko prebeliš z jupolom ali nalepiš kak plakat/ nalepke za prijeten ambient.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Ti je že Vincent odgovoru.
Me pa zanima, kaj imaš na stropu delavnice? Sej veš, da gre toplota gor.
Tista izolacija v veličini radijatorja na zunanji strani stene bo hudo mal prišparala. Probaj vsaj eno celo steno obleči.
Pa tud pomlad bo že kmalu...
evil.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če stene od zunaj niso izolirane, potem diretk na steno nič lepit.
jst sem samo iverko prišraufal, pa je v curkih teklo po njej iz prve strani. Sem jo za cca 5cm odmaknil in ni bilo več težav.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
15 cm izolacije imate zunaj? Potem ni za komlicirat. Stene se mogoče tebi zdi hladna a občutka hladu ne bo. Za štart daj zgolj posteljo 10 cm stran in stestiraj ( pokni se gor za eno uro...če ni ravno stajca
evil.gif
). Drugače bo zadoščala plata lesa s katero ogradiš posteljo... daš odrezat enako imitacijo kot je postelja...npr. v bau.ih)

luka51

Guru
16. avg 2007
14.497
5.790
113
Citat:
Uporabnik KAALman pravi:
sposojam si temo (upam da avtor ne bo jezen
smile-1.gif
)
silom prilike moram otroško posteljico zaradi prostorske stiske postaviti v kot sobe, ki ima tri zunanje stene, pa me zanima, kaj bi najbolje bilo brez nekih posebnih posegov nalepiti ali pristaviti na steno na področju posteljice, da zid ne bi seval hladu proti otroku

termoščit barvo daj na steno. Nebo več oddajala "hladnega" občutka.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.923
113
Dva IR panela in toplota bo celo sevala. Ko mulc malo odraste jih poturiš "panel fanu".

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.819
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Da si še jaz sposodim temo...
Rad bi naredil notranjo izolacijo stene s 5cm stiroporjem. Stiropor bi nalepil na steno, čez mrežico in pobelil. Tako imam narejeno že v kuhinji in je ok. Me pa zanima sledeče: Stena je iz knaufa. Ali naj stiropor kar nalepim na knauf ali je bolje, da se knauf iz stene odstrani?